- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Dec 7, 2024, 1:58 PM
- 🌬 10 °C
- Altitude: 128 m
FranceVersailles48°48’13” N 2°7’29” E
Day 2_Versailles

Za francoski zajtrk, muffini, baquet, crossiant in nekaj jabolčnega. Po prvotnem planu smo hoteli iti področje okoli Notre-Dam, vendar ugotovimo, da je bil predvideno odprtje Notre-Dam in visoki obiski političnih veljakov iz celega sveta, vključno s Trumpom, Zelenski in tudi naš Golob. Zato smo v zadnjem trenutku spremenili plane in šli v Versailles. Vožnja z vlakom je trajala cca. 30 minut in po tem času prispemo v mestece, ki je bolj podobne angleškemu stilu s širokimi ulicami, posejane z nasadi platan.
Že od daleč izgleda palača veličastna, tako strehe kot ograde prevlečene z zlatimi barvami. Prav tako pa vrste za vstop, veličastno dolge 😁. Po kakšni uri čakanja na vetru in mrazu, se uspemo prebiti v notranjost in ker ni bilo dovolj mraza, smo se odločili, da gremo prvo po vrtovih in nato notranjost. Že prvi očesni stik z zunanjostjo nam je dalo vedeti, da je "vrt" ogromen...nato pa opazimo ljudi na Golf kartih, se pogledamo in ni trajalo 10 minut, smo že sedeli in se peljali čez vrtove z Golf kartom. Za 1 uro, kot je minimum smo se lahko vozili po označenih poteh in imeli možnost parkirati na za to določenih mestih. Vendar vreme nam ni dopuščalo, da bi stali na vetru in mrazu, zato smo vrtove obšli v manj kot 1 uri in se podali v notranjost. No brez izzivov seveda ni šlo. Ponovno smo morali skozi glavni vhod in prositi varnostnike, da so nas spustili naprej.
Koliko zlate barve, kič in hkrati veličastnosti na enem mestu. Kamini v sobanah so stali ogromni kamini, za drve do 2 m dolžine, kdo je to nosil gor 🤨?
Po neskončno prehojenih sobanah, slik in oken smo prišli ven, utrujeni in z mislimi pri hrani in stanovanju. Na poti do železniške postaje se ustavimo v Mcdonalds, kjer me presenetijo s trajnostmi posodicami za hrano in pijačo.
Ob prihodu nazaj v center je začelo deževati in cilj je bila samo še trgovina za vinček, sirček in baquet. Večer je potekal v mirnem vzdušju, pogovoru in gledanju prenosa iz Notre-Dam. 🕍Read more