Joined July 2018 Message
 • Day16

  Zaključek

  April 1, 2019 in Slovenia ⋅ ⛅ 16 °C

  V četrtek sva še drugič v času najinega potovanja vplačala Eurojackpot. Še drugič sva zadela le eno cifro. In sva si mislila: “Crap, domov bo treba.”

  Tudi tokrat obisk ZDA ni razočaral, le še bolj očaral. Vsak kraj, doživetje, obiski takšnih in drugačnih poslopij, so bili po svoje posebni in nama dali spomine, ki bodo ostali z nama za vedno. Klečanja na kolenu sicer tokrat ni bilo, je pa res, da bi bilo malo nenavadno, če bi se to zgodilo 2x :)

  Brez teh ne gre, zato je tule nekaj statističnih podatkov:

  - preletenih km: 16.772
  - prevoženih km: 4.495
  - povprečna poraba bencina: 9,1 l/100 km
  - prevoženih ur: 60, v povprečju 5 ur/dan
  - prehojenih korakov: cca. 90.000, v povprečju 7.500/dan
  - držav: 3
  - držav v ZDA: 5
  - uporabljenih valut: 3
  - obiskanih mest: 12
  - nočitev: 12
  - različnih prenočišč: 6
  - zamenjav sob: 1
  - rentanih avtomobilov: 1
  - tankanj: 6
  - obiskanih športnih dogodkov: 2
  - obiskanih verig s prehrano: 3
  - pranj v perilomatih: 1
  - najnižja temperatura: 12 stopinj
  - najvišja temperatura: 30 stopinj
  - najvišja nadmorska višina: 115 m (zabaviščni park Busch Gardens, na vrhu Falcon’s Fury-ja - prosti pad, visok 100 m)
  - najnižja nadmorska višina: -1 m (kopanje na Florida Keys)

  O navadah Američanov tokrat ne bova pisala, po pol leta imajo še vedno enake – nekaj dobrih, nekaj slabih. Ne glede na vse, pa drži tole: zelo rada imava ta del sveta in sigurno se bova še vrnila.

  Kmalu nasvidenje ;)
  Read more

 • Explore, what other travelers do in:
 • Day14

  Kofe pred poletom: check!

  March 30, 2019 in the United Kingdom ⋅ ⛅ 7 °C
 • Day13

  Dan 12

  March 29, 2019 in the United States ⋅ ⛅ 24 °C

  Za današnjo poslastico, poleg tiste zvečer, sva si naštimala obisk restavracije Cheesecake Factory. Na srečo sva jo imela le 10 minut stran od Javierja, najinega zadnjega prenočišča. Restavracija se nahaja v sklopu šoping centra, kjer je tudi uradna prodajalna ekipe Miami Heat. Nič, če sva že tu, si pa pojdiva kupit dres in kapo :) Pojeva vsak svoj fenomalni cheesecake in se nato zapeljeva v divjino, v Everglades. Na zbirni točki naju že čaka predstavnik Everglades Nature Parka. Skupaj se po makedamu zapeljemo do nabrežja, kjer je bilo parkirano naše vozilo – čas za airboat tour. Kapitan Steve nas sprejme na krov, poleg naju je bil le še en par. Čoln je bil manjši, s tem tudi motor in glasnost, vendar pa smo kljub temu dosegli kar dobro hitrost. Vreme ni bilo ravno najlepše, že na poti do Evergladesov naju je parkrat ujela ploha. Nismo se peljali 5 minut, ko začne znova padat. Crap. Ampak ni minilo 3 minute, ko je nehalo. Ulilo se do konca toura več ni.

  Steve je povedal, da se bo maksimalno potrudil in nam poskusil pokazat čim več živalskih in rastlinskih vrst. Vmes smo se ustavili sredi enega kanala, da nam je povedal par zanimivosti. Ena, za katero nihče ni vedel in smo bili vsi zelo presenečeni, je ta, da Everglades ni močvirje, pač pa dejansko reka, premika se namreč okoli 0,8 km/dan. In ne le to, je najširša reka na svetu, kar 97 km meri. Dolga je pa 160 km. Presenečeni smo bili tudi nad globino, saj ta znaša le okoli 30 cm. Steve je na začetku povedal: “Če kdo pade notri, naj le vstane.” :)

  Nadaljevali smo z vožnjo in se po parih minut spet ustavili, Steve je “uočil” aligatorja. Povedal je, da so aligatorji zelo plašne živali, ki ne bodo napadle, kot to stori krokodil. Ta aligator, ki smo ga srečali, je očitno dremal. Malo je trznil, ko smo se ustavili in nato nadaljeval s hibernacijo. Ko smo se odpeljali, ga je zvok motorja spodil. Srečali smo drug čoln in se mu približali. Tudi oni so našli enega aligatorja, ko pa smo se mu približali mi, je ta pobegnil. Steve je povedal, da je ne dolgo nazaj padel na tega aligatorja in od takrat naprej ga ta več ne mara. Vsakič, ko se mu želi približat, zbeži :) Steve je res ogromen mož, nič čudnega :D Dobili smo še par lekcij o ptičih, zelenju, drevesih. Dve sorti pričev smo imeli možnost opazovati od blizu, eden je iz Stevovih rok odnesel in pojedel metulja.

  V Evergladesih se nahaja ogromno pitonov Burmese. Leta 92 je vihar Andrews porušil gojilnico teh, vse je naplavilo ravno v Everglades. Ker so škodljivi za ostale živalske vrste, jih namerno lovijo in pobijajo. Kakšen mesec nazaj so ulovili samico, ki je v sebi nosila 136 jajčec. Nepredstavljivo.

  1 ura je minila čisto prehitro, treba se je bilo vrnit na izhodišče. Na hitro fotka za spomin, domov preoblečt in proti dvorani American Airlines Arena oz. najprej do zbirne točke slovenskih navijačev, Segafredo bar. Ko sva prišla, je bila fešta že v polnem teku, na odru pod lokalom je bil naš pevec, baje, da iz Trbovelj. Urban ga je lociral po naglasu sodeč :) Neverjetn občutek, ko sredi Miamija s sonarodnjaki prepevaš slovenske pesmi.

  Bilo nas je res veliko, mediji pravijo, da okoli 2000. V takem številu sigurno koga poznaš in tudi midva sva. Ura se je bližala 19:30, zato sva se odpravila proti štadionu. Spet je začel padat dež, vendar, ko se imaš tako fino, te niti to ne zmoti. Okoli pasu in nog sem imela ovito slovensko zastavo, domačini so več kot očitno začudeno razmišljali kam spadam oz. spadamo, nič jim ni bilo jasno kaj se dogaja :D

  Tekma je bila taka kot pač NBA tekme so – nezanimiva, z veliko time outi. Ti so v Evropi dolgi 1 minuto, tu so od 2 do 3. Dohodek vrtenja reklam po TV pač odtehta to čakanje. Tekma je vseeno minila kot bi mignil, saj smo se zabavali z navijanjem, tudi “Kdor ne skače ni Slovenc” se je slišalo. Izkoristili smo Dragičevo metanje prostih metov, ko iz zvočnikov ni bilo slišati glasbe. Ker drugače se neke melodije vrti tekom cele tekme, tudi med napadi. Čeprav nas je bilo veliko, so nas ti zvočniki, logično, preglasili. Tekma se je končala z zmago Miamija 105:99 in trojnim dvojčkov Gorana Dragića – 23 točk, 12 skokov in 11 podaj. Dončić je tekmo zaključil z 19 točkami, 8 skoki in 7 podajami.

  Ker sva zjutraj morala še spakirat in se kmalu odpravit na letališče, po koncu tekme nisva dolgo ostala v dvorani. Aja, skoraj sem zgubila mobitel. Vmes sem šla na WC in ga pozabila na polički. Ko sem se spomnila, kje sem ga pustila, sem skoraj poletela po štengah ven. V kabini je bila ena notri. Cela nervozna čakam zunaj, skoraj, da ne začnnem že trkat po vratih, ko punca stopi ven, z mojim mobitel v roki. OMG, hvala, hvala, hvala!! Je rekla, da ga je itak imela namen nesti na informacije. Ker zegn..

  Pakiranje nama je vzelo kar nekaj časa. Ko sva tavelik kufer napakirala, je bil ta težek 28 kg. Meja je pa 23. Baaaaa. Prestavljava iz malega v večjega, nekako prideva do 24,8 kg. Ker sva imela malega le z 19 kg, na check-inu to ne bi smel bit problem. In tudi ni bil.

  Pred letališčem in vračilom avta sva se ustavila še na kavici, kjer mi je prijazna gospodična naredila belo kavo z res pravo goro pene. Pa ji zanjo niti rekla nisem. Kaj si želiš lepšega pri zadnji kavi na ameriških tleh :) Zraven sva pojedla par argentinskih in mehiških piškotov (kavarna je bila namreč južno-ameriška) in napisala kartice.

  Ta trenutek sva že na letalu, čez par minut bomo vzleteli.
  Read more

Join us:

FindPenguins for iOSFindPenguins for Android