• Karin Axelsson
  • Karin Axelsson
  • Jona Axelsson
  • Markus Axelsson

Zuid Amerika

De vijf Axelssons gaan op avontuur in Latijns Amerika. We beginnen in Brazilië, reizen vervolgens af naar Argentinië en eindigen in Bolivia waar Markus deels is opgegroeid.
Volg ons avontuur op de Pinguïn!
  • Dag 24: Hoger, hitte, helden

28 juli 2024, Brazilië ⋅ ☀️ 28 °C

We zijn vroeg ons bed uit. Vandaag willen we de berg Serrado Barbosāo op. We rijden langs pampa’s, waar alleen witte koeien staan, voordat we de berg bereiken. Het is behoorlijk afzien, omdat het een stijle tocht is en de hitte snel toeneemt. We zien prachtige, enorme vlinders die zich helaas niet op een foto laten vastleggen. De bananenbomen en andere tropische planten woekeren hier vrij. We lopen langs een watervalletje, waar we verkoeling vinden. Na anderhalf uur bereiken we de top en kijken we uit over velden, bergen en heuvels. Prachtig! De terugweg gaat sneller, maar vraagt focus omdat het pad stijl naar beneden gaat. Moe, warm, maar voldaan keren we huiswaarts.Meer informatie

• Dag 24: Hoger, hitte, helden (part 2)

28 juli 2024, Brazilië ⋅ 🌙 20 °C

Als we thuis zijn van de bergwandeling is de duik het zwembad in een heerlijke, welkome beloning. De middag is lui en loom, maar er zit bij de mannen nog energie in het lijf, dus er volgt nog een stevig potje voetbal.
    Gisteren aten we een zelfgemaakte maaltijd, vandaag gaan we naar een plaatselijk eettentje met verrassend lekkere pizza’s, frisse cocktails (caipirenha) en goede wijn.
    De rest van de avond (en de laatste op deze fantastische plek) brengen we luierend door op de veranda, plannen makend voor een reis volgend jaar.

• Dag 25: De Braziliaanse kust

29 juli 2024, Brazilië ⋅ ☁️ 29 °C

We laten de Faseza achter ons en gaan ons laatste avontuur tegemoet: de Braziliaanse kust. De plaats Buzios ligt op twee uur rijden van Rio de Janeiro en is een bekende strandplaats voor surfers. Ons appartementje ligt vijf minuten van het strand in een klein parkje met zwembad. Knusse plek, Jona heeft weer goed werk geleverd als reisleider.
    Abel wil direct naar het strand om alvast een paar golven te pakken met de surfplank. De gebruikelijke duik in het zwembad volgt als we thuis komen.
    Vanavond is Sushi avond. We vinden een klein sushitentje met maar vijf tafeltjes. De kok runt het restaurant alleen en maakt de sushi voor onze ogen klaar. Hij is zelf visser, getuigt een foto aan de muur. Nou, verser dan dit kunnen we de vis niet krijgen. Superlekker en maar vijf euro voor 10 pieces!
    Geïnspireerd kijken we thuis op Netflix ‘Streetfood’., fantastisch al die lekkernij op marktjes en in straatjes. Taiwan is natuurlijk extra leuk om te zien, omdat Jona hier vijf maanden heen gaat voor zijn studie. Adresjes genoeg om te gaan eten.

• Dag 26: Regen en vis

30 juli 2024, Brazilië ⋅ ☁️ 21 °C

De eerste keer regen tijdens onze reis. Het is al flink bewolkt als we ‘s ochtends de luiken open slaan. De jongens gaan toch een uurtje zwemmen in zee, maar dan komen de druppels. Het is geen straf om dan maar de hele middag op een overdekt terras aan zee zitten en een flesje wijn te drinken bij heerlijke visgerechten. Daarna een wandeling over de pier kijkend naar de vissersboten. Er zijn slechtere manieren om je dag door te brengen.Meer informatie

• Dag 27: Surfing & Rodizio

31 juli 2024, Brazilië ⋅ ☀️ 22 °C

Het plan was om aan het einde van onze reis een week te relaxen. Dat lukt goed. Terwijl de jongens zich op de surfplank vermaken, maken Markus en ik een strandwandeling. De temperatuur is behaaglijk, de wind erbij heerlijk.
    Aan het einde van de dag worden we onverwacht getrakteerd door twee gitaristen op Bosanova. Daar hoort natuurlijk een Caipirinha bij.
    En ben je in Brazilië dan ga je Rodizio eten bij een Churrasceria. Allerlei vers en mals vlees wordt op lange spiesen aan tafel gepresenteerd. Als je dan vlees eet, dan is dit een hele goede gelegenheid.

• Dag 28: Zon, zee, zaligheid

1 augustus 2024, Brazilië ⋅ 🌙 21 °C

Hoe helend is de zon, het licht en de warmte. Het doet je lijf en je gemoed goed. Onze laatste dag is zo’n zonnige dag. De hele dag onder een parasolletje in een strandstoel naar de zee kijken, de jongens plezier met elkaar zien hebben op de surfplank. Dit beeld neem ik mee naar huis en zal ik voor de geest halen op grijze, grauwe, regenachtige dagen. Want die komen er.
    Het maakt ook weemoedig. Ons avontuur is afgelopen. Gaan we ooit weer zoveel tijd met elkaar door kunnen brengen in de toekomst? Ik denk het niet. Maar ik ben enorm blij dat we dit hebben kunnen doen. De goede stemming, het snel met elkaar eens kunnen worden over wat we willen doen en de vele fijne, open gesprekken met elkaar tijdens etentjes of voor onze huisjes of op balkonnetjes. De oprechte interesse in elkaar. We zijn met drie ondernemende, nieuwsgierige, jonge mannen op reis geweest. Vijf volwassenen, en ja, soms nog steeds papa, mama en drie zoons. En dat is ook heel fijn.

• Dag 29: Home sweet home

3 augustus 2024, Brazilië ⋅ ☀️ 28 °C

En dan gaan we naar huis. We vertrokken een maand geleden met een jarige Jona en gaan naar huis met een jarige Markus. De traditionele taart op bed (deze keer niet zelf gebakken) is er en gezongen wordt er ook.
    Dan is het echt tijd om te gaan. Om de files voor te zijn, vertrekken we vroeg richting Rio de Janeiro. Daar hangen we in de middag nog lekker even op een strandje, voordat we om 21.00 uur terug vliegen naar Amsterdam. De reis verloopt supergoed en twaalf uur later landen we. Na nog een trein- en busreis zijn we weer in ons vertrouwde Nijmegen. Home sweet home.

Het einde van de reis
    3 augustus 2024