Zuid Amerika

July – August 2024
  • Karin Axelsson
  • Jona Axelsson
  • Markus Axelsson
De vijf Axelssons gaan op avontuur in Latijns Amerika. We beginnen in Brazilië, reizen vervolgens af naar Argentinië en eindigen in Bolivia waar Markus deels is opgegroeid.
Volg ons avontuur op de Pinguïn!
  • Karin Axelsson

• 287photos
  • 330likes
  • Dag 1: In the air

July 5, 2024 in Brazil ⋅ ☁️ 24 °C

En dan zijn we vertrokken!
    Nu är vi på gång!
    Amsterdam-Rio de Janeiro,
    11 uur en 15 minuten in de lucht.

En wie kwamen we tegen in de trein? wereldreiziger Bart onderweg naar het uiterste noorden van Noorwegen!Read more

• Dag 2: wensen van een jarige

July 6, 2024 in Brazil ⋅ ☀️ 23 °C

In alle vroegte met de boemel stijl de berg op om een van de nieuwe zeven wereldwonderen te zien: het indrukwekkende beeld ‘ Christus De Verlosser’.
    Struinend, fietsend en steppend langs het strand Copacabana. Zijn we echt hier!?
    Bier drinken in een plaatselijk tentje met Nederland-Turkije op groot beeld.
    Scheurend achterop
    een motortaxi door het hectische verkeer van Rio.
    En tot slot heerlijk Sushi.

Deze tweede dag was de dag van onze energieke wervelwind en reisleider Jona. Omdat die oudste van ons 22 jaar werd. Het was genieten voor ons allemaal, alleen al om de hele dag zijn blije koppie te zien. Proficiat lieverd 🧡.

O ja, minder leuk: rugzak met paspoort en telefoon gestolen 😠.

• Dag 3: Paspoort en Favelas

July 7, 2024 in Argentina ⋅ 🌙 5 °C

Vandaag bezochten we een van de sloppenwijken (Favelas) van Rio. Deze zelfvoorzienende samenleving (watertanks, eigen riolering, stroom af tappen enz.) wordt niet erkend door de Braziliaanse overheid. In de jaren 70 werden mensen uit het hele land aangetrokken om de stad op te bouwen, maar ze kregen geen woongelegenheid. Ze trokken de bergen in en bouwden illegaal hun huizen.
    Het drugskartel is hier de baas. Kinderen worden vanaf zo’n acht jaar opgeleid en ingezet, scholen zijn er te weinig. Toch is het een sterke gemeenschap die trots is op wat zij hebben opgebouwd. Dit laten ze graag zien aan buitenlanders, zolang je in bepaalde straten maar geen foto’s maakt.
    We lopen op de markt langs een tafel waar drugs verkocht worden onder toeziend oog van een twintiger met een indrukwekkend wapen. Toch is het niet onveilig, de drugsmaffia zorgt daar wel voor. Er wordt direct ingegrepen bij diefstal of andere criminele activiteiten om de aandacht van de politie in Rio niet te trekken.

Het verliezen van onze rugzak met daarin Jona’s paspoort hield ons de hele dag bezig. Het betekende dat hij niet met ons mee kon naar Argentinië voordat hij een nooddocument had. In de middag kregen we contact met een taxichauffeur. Hij had de rugzak onder zijn stoel gevonden! Onze koptelefoon en telefoon waren verdwenen, maar het paspoort van Jona zat er nog in. We sprongen een gat in de lucht!
    De taxichauffeur leverde het boekje net voor ons vertrek op het vliegveld af, waarna we samen konden verder reizen naar Buenos Aires.

• Dag 4: wandelen door Buenos Aires

July 8, 2024 in Argentina ⋅ ☀️ 8 °C

Waar Brazilië een mengelmoes van allerlei culturen is, voelt Argentinië meer Europees met invloeden van Spanje en Italië. De enorme inflatie is zichtbaar in achterstallig onderhoud in sommige wijken, zoals La Boca, Desondanks blijft Buenos Aires een fantastische stad.
    Bij Casa Rosada aan plaza de Mayo word je stil als je denkt aan alles wat zich hier heeft afgespeeld. De toespraken van democratische presidenten, maar ook dictators: Videla, en vorige week nog Milei. De door het land geliefde Evita Perón. De demonstraties van de dwaze moeders en ook vandaag liep een grote stoet naar het plein.
    Met z’n vijven keken we onze ogen uit en regelmatig zeiden we tegen elkaar hoe bevoorrecht we zijn om dit samen te kunnen doen.
    De dag eindigt in een lokaal steakrestaurant met, hoe kan het ook anders, een paar flessen Malbec.

• Dag 5: Tango

July 9, 2024 in Argentina ⋅ ☀️ 3 °C

Hoog op onze lijst staat de Tango ervaren. En dan niet bij een toeristenshow, maar zoals de Argentijnen zelf deze dans beleven. Via mijn collega die een half jaar in Buenos Aires de tango heeft geleerd, kregen we een adres. La Cathadral gaat deze avond pas om 24.00 open, omdat het hele land eerst de Copa America Argentina-Canada kijkt, wat wij ook doen in een pizzatentje.
    We belanden in een donkere, grote hal met alternatieve kunst aan de muur, krakkemikkige stoelen en tafels en een grote, versleten dansvloer in het midden. We zijn dan al behoorlijk moe, na een hele dag te voet de stad verkennen en parades kijken vanwege Onafhankelijkheidsdag.
    Om 1.30 uur beginnen de vier oude gitaristen, die La Cathadral hebben opgericht, te spelen. In de zaal zitten dan inmiddels verschillende paartjes met een fles wijn op tafel, zo ook wij.
    Een paar stelletjes staan op en zetten de tango in. Wauw, we zijn meteen klaar wakker. Wat een samenspel.
    Na afloop bespreken de jongens hoe ze later met hun meisje (dat ze nog niet hebben) op tangoles gaan om dan hier terug te komen en op deze dansvloer de tango te dansen. Markus en ik kijken elkaar aan, we zien het helemaal voor ons.

• Dag 6: van Buenos Aires naar Salta

July 10, 2024 in Argentina ⋅ ☀️ 7 °C

Na een wandeling door een natuurgebied in Buenos Aires, met uitzicht op de skyline, vlogen we vandaag door naar Salta. Steeds een stapje dichterbij ons hoofddoel Bolivia.
    Zowel in Buenos Aires als in Salta is de temperatuur op dit moment ongebruikelijk laag, rond de 5 graden. Gelukkig zijn wij als Vikingen uit het hoge Noorden wel wat gewend 😉.Read more

• Dag 7: Oude bekenden

July 11, 2024 in Argentina ⋅ ☁️ 10 °C

Eerst moest de was naar de wasserette, omdat we zo weinig mogelijk hebben meegenomen. We besloten daarna om vandaag niet de 10 tot 15 km te voet af te leggen die we tot nu toe per dag gelopen hebben. Jona had iets te fanatiek hardgelopen in de haven van Buenos Aires en ik heb weer eens een galante smak gemaakt, deze keer op de ongelijkmatige straten van Buenos Aires.
    Het werd dus een Lijnbaantrip (Salta ligt aan de voet van het Andesgebergte). Omdat de rij enorm lang was kozen we voor een taxi omhoog. Elias mocht op de motortaxi omdat 5 personen een ‘no go’ is voor de taxichauffeurs hier.

In de avond ontmoetten we oude bekenden: de Limburgse Chantalle en Argentijnse Tomàs met hun drie dochters. Chantalle woont sinds 25 jaar in Argentinië.
    Na een borrel bij hen thuis met heerlijke wijn, ham, chorizo en kaas van de rancho’s van Tomàs familie, gingen we samen naar een Peña. Dit is een kroeg/restaurant met verschillende kamers waar een ieder die wil folkloristische muziek mag spelen en zingen, muzikanten maar ook gasten. Na wat wijntjes en wat aansporing kon Markus deze kans natuurlijk niet laten gaan.
    Het was een fantastisch avond waarin we hoorden hoe het leven hier is, en ook de kids met elkaar in gesprek raakten over hun levens.

• Dag 8: de bergen van Don Lorenzo

July 12, 2024 in Argentina ⋅ ☁️ 7 °C

Bergen beklimmen is een ‘must do’ voor de jongens. Vooral Jona kon zich bijna niet in houden toen hij De Andes zag.
    Eerst sloegen we warme Alpacawollen handschoenen en mutsen in, want de temperatuur blijft laag als de zon niet schijnt. We begonnen met een flinke klim over stijle rotsen, maar kozen later toch voor een iets veiliger pad langs een rivier. Ondanks de winterperiode is er nog veel groen en genieten we van de natuur.
    Terwijl de oudjes een siësta doen, gaan de jonkies er nog even tegenaan en klimmen nog wat hoger.

In de avond zijn we uitgenodigd door Rodrigo, die gisteravond met Markus gezongen heeft, voor een muziekavond in een ander café. Het is de geboortedag van schrijver Pablo Neruda en dit wordt gevierd met een muzikale ode van zang en piano. Daar zeggen de Axelssons natuurlijk geen nee tegen.

• Dag 9: on the road

July 13, 2024 in Argentina ⋅ ☀️ 12 °C

De reis gaat verder. We verlaten Argentinië en in tien uur reizen we met de bus en te kleine taxis naar de grens van Bolivia. Onderweg zien we het Andesgebergte, groene velden en dorpjes aan ons voorbij trekken, prachtig! Tijdens de stops komen verkopers van empanadas, frisdrank enz. De bus in om hun waren aan de man te brengen.

Het bleek dat we ons ouderschap van Abel (nog geen 18) moesten bewijzen, wilde hij mee de grens over. Een geboortebewijs via de gemeente zou dagen duren. Onze buurvrouw Gaby schoot te hulp. In het babyfotoboek van Abel zat een kopie van zijn geboorteakte. Met een snelle foto en app kon Abel mee de grens over. Eindelijk in Bolivia, voor Markus na 30 jaar een magisch moment!

Elias en Jona hadden de avond ervoor het nachtleven van Salta verkend. Tja, dan ben je brak en blijven de oogjes veel dicht.

• Dag 10: kinderjaren in Villa Montes

July 14, 2024 in Bolivia ⋅ ☀️ 16 °C

Villa Montes, waar Markus de eerste jaren woonde met zijn ouders en broers. Hier ging hij naar de kleuter- en basisschool samen met de kinderen van Wheenhayek indianen.
    We wandelden door de verlaten straten en bezochten de kerk waar zijn vader werkte en het huis waar het gezin woonde. In de kerk troffen we een Wheenhayek familie die zich het Zweedse missionarisgezin nog goed herinnerden.
    Ook gingen we naar de fabriek waar Markus als 14-jarige zijn eerste baantje had: vis schoonmaken bij het bedrijf van de Zweedse Bosse. Tot onze verbazing troffen we hem daar aan, nog steeds hard werkend in zijn fabriek.
    ‘s Middags aten we soppa de mani (pindasoep), zo lekker!
    En in de avond maakten we een wandeling langs de Rio Pilkomayo, waar Markus met zijn broers heeft gevist.
    Het was een dag van herkenning en herinneringen voor Markus en voor de jongens een kennismaking met de jeugd van hun vader. Een bijzondere dag voor ons allemaal!