• Erywań

September 13, 2022 in Armenia ⋅ ☀️ 25 °C

Czas na nocny pociąg z Gruzji do Armenii! Znajdujemy swój pociąg i ruszamy. W naszym przedziale jest jeszcze kobieta z Rosji. Ruszamy i każdy się rozkłada i szykuje do spania. Ruszamy i po niedługiej chwili dojeżdżamy do granicy. Na Granicy Gruzińskiej musimy opuścić pociąg i podejść do okienka natomiast na granicy Ormiańskiej strażnicy weszli do pociągu i sprawdzali paszporty po kolei. Była to pierwsza moja sytuacja kiedy ktoś nie potrafił wypowiedzieć mojego imienia! Po dojeździe do Erywania idziemy zostawić plecaki w hostelu, coś zjeść i przejść się po mieście. Znajdujemy Pana, który organizuje wycieczki i sprzedamy ceny i opcje, które nam oferuje i w tym momencie dowiadujemy się, że na granicy Azersko Ormiańskiej zaostrzył się konflikt i wschodnią część Armenii jest zamknięta przez co część z naszych możliwości była zablokowana.
    W mieście widzimy ogromne bloki z płyty zwane chruszczowkami lub też w potocznym języku mrówkowcami.
    Udajemy się również na pomnik pamięci z wiecznym ogniem i przechodzimy przez klimatyczny tunel. Jest sucho i dużo kurzu, widać to na moich stopach po całym dniu w klapkach.

Zauważamy również, że Armenia jest biedniejszym krajem niż Gruzja. Widać to na pierwszy rzut oka.