• Maciejen
  • Maciejen

BeNeLux

Relacje i zdjęcia z moich pobytów w Holandii i jednodniowych wycieczek do Belgii i Luksemburga. Daty nie są dokładne.
Część zdjęć nie jest z miejsc, w których są dodane. Są to zdjęcia poglądowe na kulturę Niderlandzką, ciekawostki i spostrzeżenia.
  • Veerse Kreek

May 31, 2023 in the Netherlands ⋅ ☀️ 22 °C

Miejsce pracy przy zieleni oraz trochę przy budowie (tarasy, krawężniki dookoła domków, równanie ziemi).
    Zieleń przez cały rok, a w okresie zimowym inne prace. Czasami było mokro i warunki, które zatrzymywały nawet maszyny ale trzeba było podołać pracyRead more

• Wilhelminadorp

June 1, 2023 in the Netherlands ⋅ ☀️ 17 °C

Mieszkając w Goes chodziliśmy eksplorować nowe tereny z Kamilem, czasami samotnie.
    Samochód po nieprzemyślanym (przez Holendrów 😂) użyciu go przy użytkowaniu rębaka. Była do niego podczepiona przyczepkaRead more

• Goes

June 3, 2023 in the Netherlands ⋅ ☀️ 21 °C

Jedno z większych miast w prowincji Zeeland. Na początku pobytu w Holandii mieszkałem tam i odkrywałem ten kraj.
    Na zdjęciach widać jak wygląda parking samochodowy w mieście, a jak rowerowy. Jest nawet piętrowy parking dla rowerów. Przysmak holenderski czyli stroopwafle, samochód osobowy marki daf i trochę zdjęć z polaRead more

• Kapelle

June 4, 2023 in the Netherlands ⋅ ☀️ 14 °C

Miejscowość, do której często jeździliśmy do polskiego sklepu.
    Na zdjęciach piękne pieczarki, z wyglądu takie jak w marketach, skoczkowie spadochronowi - Holendrzy weekendy spędzają na tym co lubią i kombajn do zborów buraków cukrowychRead more

• Kruiningen

June 4, 2023 in the Netherlands ⋅ ☀️ 14 °C

Miejscowość, w której mieliśmy główną bazę przy zieleni miejskiej. Na zdjęciach wierzby pochylone na wodę, które musieliśmy obcinać i piłki do obcinania gałęzi na wysokościach

• Yerseke

June 4, 2023 in the Netherlands ⋅ ☀️ 15 °C

Miejscowy, w której mieszkałem. Jedne z lepszych momentów w Holandii.
    Na zdjęciach podniesiony most, który się zablokował i trzeba było wracać okrężną drogą. Śnieg na autostradzie w Holandii, też to zjawisko nie należy do najczęstszych.Read more

• Roosendaal

June 24, 2023 in the Netherlands ⋅ ☀️ 26 °C

Niedzielny wyjazd samochodem i zwiedzanie miasta. Pyszny kebab, a dokładniej ostry sos do niego. Nie jestem fanem ostrego jedzenia, ale ten ostry sos był w sam raz i na dodatek miał swój unikatowy smak!Read more

• Essen

June 27, 2023 in Belgium ⋅ ☁️ 22 °C

Pierwsze moje zderzenie z Belgią. W jednym z noclegów do granicy miałem tylko kilkanaście kilometrów. Raz na jakiś czas udawałem się na przejażdżkę i zakupy w Belgii.

• Breda

June 30, 2023 in the Netherlands ⋅ ☁️ 22 °C

Breda - nie mogłem pominąć tego miasta. Tutaj na każdym kroku pamiętają o Polakach, Polskiej Armii, która ich wyzwoliła z rąk niemieckich. Po samym przyjeździe do miasta dostrzegam mnóstwo powiązań z Polską.
    Jest tutaj ulica Generała Maczka, który poprowadził do wyzwolenia miasta i robił wszystko żeby były jak najmniejsze zniszczenia. Jest obraz Matki Boskiej Częstochowskiej, symbol jego oddziału, czołg, który został przekazany miastu przez nich, symbol orła, cmentarz poległych żołnierzy i ich przedmioty w muzeum. Wszyscy żołnierze, którzy brali udział w wyzwoleniu Bredy zostali honorowymi obywatelami miasta.
    Tutaj spotkałem pierwszego holendra mówiącego po Polsku

• Baarle-Nassau

July 3, 2023 in the Netherlands ⋅ ☁️ 20 °C

Jak dowiedziałem się o tym miasteczku to wiedziałem, że tam pojadę. Bardzo ciekawe przeżycie będąc w jednym mieście i co chwilę zmieniać państwo. Ta miejscowość jest podzielona między Holandię, a Belgię w całkiem losowych miejscach. Środkiem ulicy, przez parking czy przez drzwi od domu.
    Na końcu również udało mi się dostrzec pomnik poświęcony Polskim żołnierzom, którzy polegli wyzwalając to miasto.

• Antwerpia

July 7, 2023 in Belgium ⋅ ☀️ 29 °C

Znalazłem dzielnice chińską. Są tam ciekawe ostrzeżenia przed tramwajami przyjeżdżającymi przez przejścia dla pieszych. Kolorowe pasy na niektórych przejściach. Ciekawym pomysłem były również palce przyklejone na chodniku, które wskazują gdzie jest kosz na śmieciRead more

• Gandawa

July 9, 2023 in Belgium ⋅ ☁️ 25 °C

Pewnej wolnej od pracy niedzieli wybrałem się samochodem do Gandawy. Najlepsze było, że całą drogę jechałem do Gandawy (o której mało słyszałem), a dojechałem do Gent (o którym dużo słyszałem), a jak się okazało to jest to samo miastoRead more

• Bruksela

July 12, 2023 in Belgium ⋅ ⛅ 23 °C

Do Brukseli udałem się podobnie jak do Antwerpii. Czyli dojechałem samochodem do Essen i dalej pociągiem. Stolica Belgii zachwyciła mnie, frytki z boczkiem z McDonald's też były dobre

• Bruksela

July 13, 2023 in Belgium ⋅ ☁️ 20 °C

Ciekawym doświadczeniem było też trafić na targ staroci, na prawdę było w czym wybierać. Problem w tym, że nie miałem pojęcia czy część z tych rzeczy można zabrać do Polski.