• Maciejen
  • Maciejen

BeNeLux

Relacje i zdjęcia z moich pobytów w Holandii i jednodniowych wycieczek do Belgii i Luksemburga. Daty nie są dokładne.
Część zdjęć nie jest z miejsc, w których są dodane. Są to zdjęcia poglądowe na kulturę Niderlandzką, ciekawostki i spostrzeżenia.
  • Trip start
    May 1, 2023
  • Sint Philipsland

May 2, 2023 in the Netherlands ⋅ ☀️ 14 °C

Miejsce zamieszkania na początku pracy przy zieleni miejskiej. Bardzo urokliwe miasteczko, często spacerowałem.
    Po dłuższym czasie codziennych spacerów lokalni mieszkańcy już mnie poznawali, uśmiechali się, mówili Hi i zagadywali.

Pewnego wieczoru spacerując wałem wyprzedziła mnie dziewczyna w różowych rolkach, usiadła na ławce i czekała. Kiedy byłem na jej wysokości wstała i podeszła zagadując po angielsku z zaciekawieniem

-Cześć
    (W tym momencie myślałem, że będzie pytać się o drogę xd)
    Przywitałem się, a ona od razu mnie pyta. Skąd jesteś ? Ty tutaj mieszkasz ? Widzę jak codziennie spacerujesz, a Cię nie znam.
    To pytanie bardzo mnie zaskoczyło
    Opowiedzieliśmy trochę o sobie i po krótkiej rozmowie okazało się, że tata Evy to Gerard! A Gerard to kierownik w szklarni z bakłażanami, w której pracowałem przez ok. Miesiąc kilka lat wcześniej. Tego się nie spodziewałem. Później jeszcze rozmawialiśmy kilka razy z Evą jak wychodziłem na spacer, a ona spijała herbatę na schodkach na wał.

W tej wiosce widziałem również najpiękniejszy wiatrak w całej Holandii.
    Ciekawą opcją były samochody z obwoźnym sklepikiem, akurat w tej wiosce z serami i produktami lokalnymi.
    Początkiem lata było można również zauważyć przed niektórymi domami wywieszone flagi z plecakami, torbami. Okazuje się, że wywieszają to rodzice w dniu, w którym ich dziecko zdaje ważny egzamin szkolny - coś na styl matury.
    Interesujący również był przejazd pojazdów z 2 wojny światowej przez okoliczne wioski. Tego w Polsce brakuje. Duża ilość wiatraków, piękne zachody. I jest to pierwszy raz kiedy widzę rowery z rejestracją!

Bardzo dobrze wspominam ten czas.

• Rezerwat

May 4, 2023 in the Netherlands ⋅ ☁️ 22 °C

Niedaleko Sint Philipsland znalazłem na mapach rezerwat. W wolny dzień od pracy postanowiłem się tam przespacerować i to była świetna decyzja! Nie dość, że to miejsce wyglądało jak rezerwat, trochę dziko - czego w Holandii mi brakowało, to na dodatek było można na ścieżkach spotkać różne zwierzęta m.in. konie, żubry i byki. A na obrzeżach tego miejsca po wyjściu za ogrodzenie było można spacerować świetnym deptakiem wzdłuż kanału. W środku była również wieża widokowa, na którą było można wejść i zobaczyć okolice z wysokości.
    W czasie wiosennym nawet droga do tego parku była ciekawa bo mijałem pola z różnymi kwiatami!
    Przy wodach w Holandii można było zobaczyć ludzi szukających muli na plażach

• Hoogvliet

May 10, 2023 in the Netherlands ⋅ 🌧 15 °C

Miasteczko, w którym wykonywaliśmy prace przy zieleni miejskiej. Często mieliśmy wyznaczony ten region na soboty. Świetnie rozbudowane drogi rowerowe, nawet na rondach, jak i w całej Holandii.
    Tutaj również było miejsce, w którym za każdym razem kiedy się pojawiliśmy dostawaliśmy zimną Cole od mieszkańców jednego z domku!

• Oud - Beijerland

May 13, 2023 in the Netherlands ⋅ ☀️ 22 °C

Miasteczko, w którym wykonywaliśmy prace przy zieleni miejskiej. Było to największe miasto, w którym pracowaliśmy. Przez cały rok była tutaj jakaś praca.
    Na jednym ze zdjęć widać jak rodzice czekają na swoje dzieci przed szkołą. Sklepiki przydomowe. Rowery do przewożenia małych dzieci oraz bociana z imieniem dziecka. Zdały się takie i podobne symbole przy domach, w których rodzice wkrótce spodziewali się potomstwa.
    Na ostatnim zdjęciu widać ile niestety plastykowej żyłki od kosy ląduje w trawie. Kosimy ją żeby ładnie wyglądało ale zostaje dużo plastiku.
    Tutaj również poznaje i pracuje przez pewien czas ze Słowackimi Romami. Ludzie przesympatyczni, pomocni i weseli, praca z nimi była przyjemnością.

• Middelharnis

May 15, 2023 in the Netherlands ⋅ ☁️ 12 °C

Miasteczko niedaleko jednej z lokalizacji, w której mieszkałem. Jednego dnia wybrałem się na zwiedzanie. Całkiem urocze.
    Coś mało spotykanego w Polsce czyli sklep z serami.

• Stad aan 't Haringvliet

May 15, 2023 in the Netherlands ⋅ ☁️ 13 °C

Wioska, w którym wykonywaliśmy prace przy zieleni miejskiej. Na zdjęciach widać etap sadzenia drzew. Mapka z zaznaczonymi punktami gdzie należy zasadzić, skład drzew i etapy sadzenia.

• Den Bommel

May 15, 2023 in the Netherlands ⋅ ☁️ 14 °C

Miasteczko, w którym wykonywaliśmy prace przy zieleni miejskiej.
    Na zdjęciu widać co się może wydarzyć podczas używania kosy spalinowej w pobliżu auta.

• Oude-Tonge

May 16, 2023 in the Netherlands ⋅ ☀️ 16 °C

Miasteczko, w którym wykonywaliśmy prace przy zieleni miejskiej. Również często było po drodze powrotnej z pracy, dlatego zatrzymywaliśmy się na zakupy

• Nieuwe-Tonge

May 17, 2023 in the Netherlands ⋅ ☀️ 17 °C

Miasteczko, w którym wykonywaliśmy prace przy zieleni miejskiej
    Na zdjęciu kózki z jednego z gospodarstw, w którym zostawialiśmy maszyny podczas prac

• Herkingen

May 18, 2023 in the Netherlands ⋅ ☁️ 16 °C

Przez pewien czas miejsce zamieszkania. Na zdjęciach cebula, która się suszy, stworzenia, które można spotkać w morzu oraz platan, był przepyszny.

• Brunisse

May 19, 2023 in the Netherlands ⋅ ☁️ 13 °C

Miasteczko zamieszkania podczas pobytu na pierwszych pracach w Holandii - odchwaszczaniu i zbiorze gruszek.
    Ciekawe samochody przy marinie, jachty, strasznie gruby łańcuch, sady gruszkowe i mała relacja z prac. Plaże z muszli i miejscami grubość warstwy z muszliRead more

• Sirjansland

May 19, 2023 in the Netherlands ⋅ ☁️ 16 °C

Wioska niedaleko miejsca zamieszkania, rowerowe zwiedzanie.
    Na zdjęciu przydrożna jabłonka, z którego zbieraliśmy pyszne jabłka oraz samoobsługowy stragan, których jest mnóstwo w Holandii

• Oosterland

May 22, 2023 in the Netherlands ⋅ ☁️ 18 °C

Wioska, w której mieszkałem i pracowałem przez ok. Miesiąc przy bakłażanach. Fajny pobyt.
    Na zdjęciach buraki cukrowe i trochę zdjęć ze szklarni z pracy

• Zierikzee

May 25, 2023 in the Netherlands ⋅ ⛅ 17 °C

Miasteczko do którego wybrałem się w wolny dzień rowerem z Oosterlandu. Piękne budynki i brama do miasta.
    Na jednym ze zdjęć można zobaczyć typowe skrzynki przymocowane do rowerów, a na innym kładkę - most zwodzony dla pieszychRead more