Wylot

Wylatujemy!!! Samolot ruszył o równej 19, a lot trwał zaledwie 1.5h. W czasie lotu mieliśmy piękny widok na góry i teraz czekamy na wynajem samochodu w EcoVia
Podróż do noclegowni w Nesso

Przy odbieraniu kluczyków dowiedzieliśmy się że wynajem samochodu będzie droższy o 100eur w związku z chęcią podróżowania za granicę. Dostaliśmy samochód Peugeot 2008, zamiast SeataRead more
Bellagio

Pojechaliśmy do miejscowości oddalonej o 30min od naszego noclegu - Bellagio. W skrócie wąskie uliczki, jezioro i góry
Varenna

Kolejnym punktem dzisiejszego dnia była Varenna. Dostaliśmy się tam promem z Bellagio. Na miejscu pospacerowaliśmy promenadą, a następnie poszliśmy na pizzę do Victoria Grill. Po jedzenieRead more
Milan

Dzisiaj mała zmiana planów - pojechaliśmy do Mediolanu. Droga zajęła nam około 1.5h na obrzeża miasta, gdzie zaparkowaliśmy. Dalej weszliśmy do metra i pojechaliśmy do centrum pod Duomo diRead more
Dinozaury

Udaliśmy się do muzeum historii naturalnej, gdzie można było oglądać różne kamienie, skamieniałości oraz ciekawostki z historii. Były również szkielety zwierząt i dinozaurów orazRead more
Katedra Duomo

Na godzinę 16 mieliśmy wykupione bilety na spacer po dachu katedry i wejście do środka. Kosz 22EUR. Na wejściu pojawił się pierwszy problem, gdyż miałem mooltitool. Zostawiłem go pod jakimśRead more
Nesso

Na koniec dnia poszliśmy na krótki spacer po naszej małej miejscowości, a teraz planujemy kolejny dzień. Co ciekawe okazało się że piwo które tutaj sobie kupiliśmy na wieczór - EdelmeisterRead more
Lecco

Dzisiaj dzień wyczilowania się przed poniedziałkiem. Pojechaliśmy do Lecco na kawę i spacer
Piani d'Erna

Po południu wjechaliśmy kolejka na pobliską górę Piani d'Erna kolejka linowa. Cena za jedną osobę wyniosła 13€. Na szczycie mieliśmy panoramę miasta, jeziora i gór
Ten dzień

Pobudka o 3:15 i jedziemy 3.5h na przygodę. Po drodze tylko nie wydrukowało nam biletu na bramkach i skasowali na wyjeździe maksymalną kwotę czyli ok 86€, a odcinek autostrady powinienRead more
Zermatt

Dojechaliśmy ok. 8:00 na miejsce. Do Zermatt nie wolno wjeżdżać samochodami, więc zaparkowaliśmy w Täsch. W związku z tym podróżowaliśmy dalej pociągiem. Podróż trwała ok. 1h, mieliśmyRead more
Matterhorn Glacier Paradise

W końcu kupiliśmy bilety na kolejkę i od razu ruszyliśmy na górę. Kolejka wjeżdża na wysokość 3883 mnpm, po drodze jest jedna przesiadka, a koszt dla jednej osoby to 114 frankówRead more
Breithorn

Ze górnej stacji kolejki zaczynałem "atak szczytowy" na Breithorn - jeden z najłatwiejszych czterotysięczników. Szczyt został zdobyty w 1h40min, po drodze było kilka przerw na ubieranie raków,Read more
Bellano

Dzisiaj rano dowiedziałem się jak mocno słońce spaliło mi twarz przy wspinaczce na Breithorn, mimo smarowania kremem 50. Po śniadaniu wyruszyliśmy do Bellagio, aby następnie promem popłynąćRead more
Mostek

Abbadia L.

Dzisiaj na spontanie znaleźliśmy lekki trekking w miejscowości Abbadia Lariana. Przeszliśmy ok 4km i 220m przewyższenia do kapliczki na szczycie, gdzie znajdował się punkt widokowy na Lecco.Read more
Bergamo

Dzisiaj wstaliśmy wcześniej żeby jeszcze przed wylotem zwiedzić Bergamo. Po dojechaniu na miejsce wjechaliśmy cable car'em na stare miasto pospacerować po centrum. Wstąpiliśmy do Basilica diRead more
Arrivederci

Oddajemy samochód, szybkie składanie klocków na lotnisku i wracamy do domu. Do zobaczenia Włochy