Zamek Praski
May 9 in Czech Republic ⋅ ☁️ 12 °C
Wyruszyliśmy dzisiaj przed 5:00 rano i dojechaliśmy na parking do Pragi. Zaczęliśmy od zwiedzania zamku Praskiego wraz z katedrą Św Vita. Byliśmy też na Złotej ulicy, gdzie można byłoRead more
Stare Miasto
May 9 in Czech Republic ⋅ ☁️ 15 °C
Następnie poszliśmy na spacer do Starego Miasta w pobliżu ratusza i zegara astronomicznego Orloj. W międzyczasie poszliśmy zejść knedliczki z wołowiną i ser smażony. Powrót rozpoczęliśmyRead more
Mała wieża Eiffla
May 9 in Czech Republic ⋅ ☁️ 16 °C
W planie mieliśmy wjazd kolejka na wzgórze Petrin, ale okazała się że kolejka jest w remoncie więc zdecydowaliśmy się wejść pieszo. Dotarliśmy do Małej Wieży Eiffla i zaczęliśmy sięRead more
Legoland
May 10 in Germany ⋅ ☁️ 16 °C
Dzisiaj pobudka o 6:00 i ruszamy dalej do Legolandu. Dojechaliśmy na otwarcie o 10 i oglądaliśmy wystawy Miniland, gdzie były m. in. Berlin, Frankfurt, Hamburg, Holandia z wiatrakami, Lucerna
Atlantis
May 10 in Germany ⋅ ☁️ 19 °C
Kolejny "świat" jaki odwiedziliśmy to Atlantis, gdzie pływały rekiny i płaszczki i inne ryby w akwariach z budowlami z klocków
Ninjago I piraci
May 10 in Germany ⋅ ☁️ 19 °C
Później poszliśmy do NinjaGo, gdzie w kolejce jechaliśmy i walczyliśmy ze złymi ninja i wężami. Potem poszliśmy do piratów gdzie płynęliśmy statkiem i strzelaliśmy wodą z armatek
Lego City
May 10 in Germany ⋅ ☁️ 20 °C
Z kolei w świecie Lego City byliśmy w wieży która jechała do góry na 49m i można było zobaczyć cały park z góry. Byliśmy również w fabryce gdzie opisany był proces produkcji klocków
Beczka
May 10 in Germany ⋅ ☁️ 20 °C
Po całym dniu pojechaliśmy do noclegu w beczce. Pospacerowaliśmy po innych stylizowanych miejscach noclegowych: pirackim, ninjago, egipskim oraz zamkowym
Legoland dzień drugi
May 11 in Germany ⋅ ☁️ 13 °C
Drugi dzień w Legolandzie. Rano mieliśmy śniadanie w stylu dżungli. Później rozpoczął się nasz drugi dzień Legolandu. Na początku poszliśmy w miejsca w których nie byliśmy dniaRead more
Nancy
May 12 in France ⋅ ⛅ 9 °C
Następny stop był w Nancy. Przyjechaliśmy późno wieczorem więc od razu poszliśmy spać. Rano po śniadaniu poszliśmy na spacer po mieście i później w ruszyliśmy w dalszą drogę
Montsec
May 12 in France ⋅ ☁️ 9 °C
Po drodze zatrzymaliśmy się na punkcie widokowym Montsec, gdzie znajdował się pomnik Amerykański
Châlons-en-Champagne
May 12 in France ⋅ ☁️ 12 °C
Francja przez większość czasu to wielkie pola, krowy i małe miasteczka z wielkimi kościołami. Droga dłużyła nam się więc zdecydowaliśmy się na kolejny postój i rozprostowanie nóg. TutajRead more
Luwr
May 13 in France ⋅ ☁️ 14 °C
Wyruszyliśmy dzisiaj z naszego noclegu do centrum Paryża. Pojechaliśmy pociągiem RER do głównej stacji Saint Lazare. Później spacerkiem na Luwr
Kusza
May 13 in France ⋅ ☁️ 14 °C
Następnie poszliśmy w strone Łuku Triumfalnego, a potem na obiad
Wieża
May 13 in France ⋅ 🌧 12 °C
Na 16:30 mieliśmy wykupione bilety na wjazd na wieżę Eiffla. Przeszliśmy przez security gate i wjechaliśmy na 3 piętro na wysokości 280m, skąd można było podziwiać panoramę Paryża
Płetwale
May 14 in France ⋅ 🌧 10 °C
Drugi dzień w Paryżu zapowiadał się deszczowo i zimno więc pojechaliśmy do Muzeum Historii Naturalnej. Na miejscu znajdowały się m. in. trzy wielkie szkielety płetwali. Muzeum składało sięRead more
Notre Dame
May 14 in France ⋅ ☁️ 10 °C
Następnie poszliśmy na obiad do greckiej restauracji na Gyros. A później spacer przez Panteon do katedry Notre Dame. Pogoda mieliśmy niezdecydowana - raz deszcz, a raz słońce
Cochem
May 15 in Germany ⋅ ☁️ 9 °C
Rano o 5 ruszyliśmy powoli w drogę powrotną. Dojechaliśmy do małej miejscowości Cochem w Niemczech, z zamkiem na wzgórzu
Most wiszący
May 15 in Germany ⋅ ☁️ 12 °C
Następnie pojechaliśmy w pobliżu na krótki szlak trekkingowy i most wiszący
Frankfurt
May 16 in Germany ⋅ ☁️ 12 °C
Kolejny przystanek to Frankfurt, gdzie spacerowaliśmy po Römerberg, z którego widać już wystające drapacze chmur. Później poszliśmy na Most Eiserner Steg, z którego widać frankfurcki Manhattan
Zoo
May 17 in Germany ⋅ ☀️ 11 °C
Wczoraj wieczorem przyjechaliśmy do Lipska, a dzisiaj rano wybraliśmy się do zoo. Były tu różne strefy tematyczne: zaczęliśmy od tropikalnej była była wysoka wilgotność i 25 stopniRead more
Granica
May 18 in Poland ⋅ ☀️ 15 °C
W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się w Zgorzelcu i przespacerowaliśmy się do Görlitz na kawę

🤩 piękna wycieczka, super zdjęcia [Jola]