• Day 129–135

Leg one (Las Palmas naar Mindelo)

November 10, 2024 in Cape Verde ⋅ 🌬 26 °C

Na zo'n 6 weken te hebben verbleven in Las Palmas met gezellige sundowners en feestjes zijn we afgelopen zondag gestart met het eerste deel van de race. De zogenaamde Leg one richting Kaapverdië, Mindelo. Met de rest van de 97 deelnemende boten zijn we in een stoet de haven van Las Palmas uitgevaren richting de startlijn en zijn we door publiek uitgezwaaid met allemaal vlaggen en muziek. Erg leuk was dat.

In Las Palmas hebben wij vlak voor de reis ons parasail geruild voor een andere omdat het vorige zeil iets te klein was. Dit parasail bleek niet juist bevestigd waardoor we deze niet konden hijsen. Dat was echt balen. We hadden dit natuurlijk voorafgaand moeten testen maar dus niet gedaan. Weer een les geleerd. Door de tradewinds krijg je op deze route de wind recht van achter. Een parasail is dan het enige bruikbare zeil om de gang erin te houden en vooral om een rechte lijn te kunnen zeilen zonder te moeten laveren. Door de stevige wind en Arnold die de eerste dagen wat katterig was, was het niet mogelijk om dit op te lossen. Dag 3 ging de wind liggen, voelden de mannen zich beter en hebben ze het probleem kunnen oplossen. Pas toen begon de race voor ons. En wat hebben we het goed gedaan! Deze leg zijn we als 46e geëindigd van de 97 deelnemende boten.

De highlight van deze reis was toch wel de gigantische mahi mahi die Levi heeft gevangen. Een vis van maar liefst 102 centimeter waar we heerlijk van hebben gegeten. Levi heeft de vis niet alleen gevangen maar ook gebakken. Een geweldige ervaring maar ook gruwelijk. Het is nog niet zo eenvoudig om zo'n vis naar binnen te hengelen en te doden met een knuppel. Het voelt niet fijn om dit dier dood te slaan. Het bloed van dat beestje zat overal. Arnold heeft vervolgens op aanwijzing van een YouTube filmpje de vis gefileerd.

Dit was overigens niet de enige vis deze reis die op ons dek belandde. Ook de vliegende vissen sprongen regelmatig op het dek. Die gooiden we natuurlijk terug.

Los van de vertraging door het parasail is de reis voorspoedig verlopen. De wind en deining waren gunstig en door het zonnige weer en daarmee het warmere zeewater van wel 27.4 graden, was het fijn zitten op het dek. Dat maakt de wacht een stuk beter te doen.

We hebben Kaapverdië al een aantal keren bezocht omdat wij al na ons eerste bezoek verliefd zijn geworden op deze archipel. Om dan vanochtend aan te komen met de boot voelde speciaal, een beetje als thuiskomen.