Phakding - Namche Bazar
April 15, 2024 in Nepal ⋅ ☀️ 3 °C
A mai nap nagyon izgalmasnak ígérkezik, több ikonikus helyszínt fogunk érinteni, valamint saját magassági rekordunkat is megdöntjük és kiderül bírjuk e.
Reggel 7 körül keltünk, ami azt jelenti hogy kb 10-11 órát biztos aludtunk. El is múlt a tegnap esti fejfájás, szerencsére inkább a fáradtság miatt volt inkább.
Pakolás, 8ra a cuccaink a sárga zsákban a folyosón vihetik, mi pedig az étkezőben, rántotta, tükörtojás, pirítós és az elmaradhatatlan gyömbér tea.
9 körül indulás, balra lent egy bővizű patak, jobbra a hegy, így haladunk, sok szamár csapat jön szembe, cuki kis pár házas falvakon megyünk keresztül, egyikben megálltunk mert a túra vezető ismerőse a helyi kávézós, iszunk is kávét, meg körbenézünk, pazar panorámás bio wcjük van ;)
Tovább tovább, fel és le, liftezés, igazából nem emelkedünk, mert ha megyünk fel, utána lefelé is.
Fel körül érünk a Sagarmatha Nemzeti Park bejáratához. A Sagarmatha a Mount Everest nepali neve, ez a kapu nagyon híres, innen indul minden itteni túra hivatalosan. Gyönyörű a környezet. Már láttunk ma 6000es csúcsot is.
Kapu után hirtelen süllyedés, a völgyben teaház, itt ebédelünk. Minden finom, rizses lencsés currys főétel, szigorúan vegán. Meg a tea.
Tovább, völgyben vagyunk, a patak mellett, néha átmegyünk egy egy függőhídon, majd meglátjuk a világhírű dupla hidat, a Hillary függőhidat. Baromi magasan van, hozzánk képest, 300 méter a pataktól, oda felkapaszkodunk. Félelmetes és felemelő ezen a hídon átmenni. Tényleg hosszú és tényleg magasan van 😁 Azért jó volt túlérni rajta.
És innen már semmi liftezés, Namche Bazar 3440 méteren van, mi meg 2900on kb, innen végig kemény emelkedő és még pár km. Mellettünk óriási hegyek és nagyon mély völgy, megyünk megyünk fel fel. Egy helyen van egy police ellenőrzés, nem is értjük, meg van egy kilátás az everestre WC, ahonnan most nincs kilátás mert nagyjából felhőkben vagyunk, majd nagyon sok emelkedő után egyszer csak meglátjuk a falut. Hihetetlen. Mint valami fellegvár. Vagy mint a Heroesban a tündérek vára. Félkör alakú hegyoldal, belül végig házakkal, vannak sztúpák, imamalmok, boltok, pubok és kb olyan élet mintha valami világvárosban lennénk, csak épp 3500 körül.
Vacsi előtt még sétálunk egyet, aztán kaja, ami megint fincsi, itt lehet utoljára húst enni, de mi már maradunk a Vega verzióknál, amit egy tökéletesen fincsi almás sütivel meg popcornnal oblitunk le. Volt egy kis hirtelen orrvérzés a semmiből, a vezetőnk egyből ugrott oda, kérdezte mi fáj, fej látás oké e, stb, de semmi egyéb tünetem nem volt így elengedtük a hegyi betegséget. Ja, és igen, 1000el vagyunk magasabban mint eddig valaha, fejfájás nincs, egész jól bírtuk, nagyon lassan mentünk egész nap és nagyon sokat ittunk, megvan az eredménye ☺️
Holnap 5kor kelés, felmászunk napfelkeltét meg hegyeket nézni reggeli előtt.
Majd még készül napi videó is, abban több minden fog látszani, kérdés mikor lesz annyi net hogy fel tudjam tölteni.Read more