Khumjung - Dhole
17 aprile 2024, Nepal ⋅ ☀️ -3 °C
- hajnal 5, elmentek a felhők, hú bammeg a táj, a csapat egy része lelkesen "felszalad" a közeli dombtetőre napfelkeltét nézni. Gyönyörű, hihetetlen milyen hegyek vesznek körül minket, és tegnap semmit nem láttunk belőlük. Kiemelném a világhírű Ama Dablamot (6814m), pont mögüle kelt fel a nap
- pakolás, reggeli (toast, tükörtojás, jam, vaj, helyi péksüti)
- faluból ki, körbevesznek a hatalmas havas hegyek, süt a nap, jó idő van, csodás trekking napnak ígérkezik
- fel-le, végig liftezés, közben meglátjuk életünk első nyolcezresét is: Lhotse (8410m). Pazar helyen megy az ösvény, aránylag kényelmes, a hordár serpák nem itt jonnek viszont, ők torony iránt, egyszer látjuk őket hol mennek, hát basszus....
- 3750ről indultunk, 3980ig érünk fel, itt egy kanyarban van egy sztupa, Buddha szeme figyel minket ahogy pihenünk, csodáljuk körbe a tájat majd tovább indulunk
- innen jó sokat megyünk lefelé. Helikopterek jönnek mennek folyamatosan, hol alattunk, hol felettünk, elég közel van az Everest és több híres nyolcezres, arra felé nagy a forgalom. Mi letértünk a népszerű útvonalról, jobbra völgy a Khumbu völgy, az megy az Everesthez, mi balra megyünk, a Gokyo völgybe elsőre.
- Phortse Tenga - 3680m. Jól lejöttünk. 1-2 ház, majdnem a völgy alján, a bővizű kék patak felett picivel, itt ebédelünk. Kata tészta leves, én sült krumpli tükör tojással, meg veszünk snickerst is (300 rupia darabja, olyan 800 Ft).
- innen felfelé indulunk megint, a szállás 4200 méter körül van. Sok sok lépcső, vadregényes erdők, tiszta jurassic park itt ott. Főleg hogy dél elmúlt, elkezdtek a felhők lefelé szállni, plusz egyre több a félig fagyott vízesés. Nagyon érdekes szakasz. Ráadásul, látunk valami helyi madarat és helyi őz szerű emlőst is.
- egy izgi kanyarban elérjük a 4000 métert, most először jutunk fel ilyen magasra. Eddig egész jól bírjuk, pici fejfájás, pici puffadás van, mondjuk szedjük is már a gyógyszert.
- megérkezünk Dole-ba, egy kiírás szerint 4110 méter, a szállásnak meg a neve az hogy Namaste Lodge Dole 4200m. Elfoglaljuk a szállást, nagyon egyszerű, két ágyas szoba, de szép kilátás, folyosó végén közös WC, vödörrel kell leönteni, kapunk szokás szerint sok forró gyömbér teát, jól esik, begyújtanak a kályhába (vajon jakszarral már, mert később csak az lesz) a közös helyiségben, és amíg várjuk az este 7 órás vacsit, addig itt melegedünk, beszélgetünk, pihengetünk, én el is bóbiskoltam.
- telefon töltés 1 óra 300 rupia (800 Ft körül), internet 24 órára 800 rupia (2200 Ft) de nem nagyon van net, azt mondják a többiek, így úgy döntöttünk, majd holnap veszünk. Akkor úgyis több időnk lesz kihasználni.Leggi altro