• Bazilika sv. Štefana

12 ноября, Венгрия ⋅ ☁️ 6 °C

Po poznem kosilu smo se odločili, da Budimpešto raziskujemo na najbolj sproščen način – s tramvajem. Brez načrta, brez cilja. Usedli smo se na prvega, ki je pripeljal mimo, in se pustili mestu, da nas vodi. Kadar je skozi okno utripnilo kaj zanimivega, smo preprosto izstopili, se sprehodili, posneli kakšno fotografijo – in potem skočili na naslednji tramvaj. Tako smo popoldan stopali gor in dol, kot pravi mestni raziskovalci, in sproti odkrivali skrite kotičke in male zaklade Budimpešte, ki jih turistični vodiči pogosto spregledajo.

Nekaj dejstev o baziliki:
    🍀 1. Skoraj se je podrla, še preden so jo dokončali!
    Med gradnjo se je porušila kupola, ker so bile temelje slabo zgrajene. Celo mesto je govorilo o “prekleti cerkvi”. Gradnjo so morali začeti skoraj znova — zato je trajala več kot 50 let!

👑 2. Notri hranijo pravo človeško roko!
    V eni od kapel je shranjena mumificirana desnica svetega Štefana, prvega madžarskega kralja. Madžari jo imenujejo Szent Jobb (“sveta desnica”) — vsak 20. avgust jo celo nesejo po ulicah Budimpešte v procesiji.

🎶 3. Bazilika je tudi koncertna dvorana.
    Poleg maš tu potekajo orgelski in vokalni koncerti, ker ima ena najboljših akustik v Budimpešti. Orgelski zvok odmeva po vsej kupoli — kar je precej “epično”, če si notri.

🏙️ 4. Ima isti “status” kot parlament.
    Bazilika je točno tako visoka kot parlament – 96 metrov.
    To število (96) ni naključno – spominja na leto 896, ko so Madžari naselili Panonsko nižino. Višina simbolizira enakost med vero in državo.

📸 5. Najboljši razgled na Budimpešto.
    Če se povzpneš na kupolo (364 stopnic ali z dvigalom), vidiš celotno mesto – Donavo, grad, parlament in vse mostove. Idealen kraj za “selfie”, še posebej ob sončnem zahodu.

🍦 6. Na trgu pred baziliko je polno življenja.
    Pred cerkvijo je priljubljen trg s kavarnami in sladolednimi stojnicami, pogosto so tam koncerti in božični sejem. Torej: cerkev + dobra kava + glasba = top kombinacija.