Trg herojev
November 11 in Hungary ⋅ ⛅ 7 °C
Trg herojev v Budimpešti je en najbolj veličastnih in simbolnih trgov — ogromen, odprt prostor, ki te skoraj prevzame s svojo širino, veličino in zgodovinskim pomenom.
Ko stopiš na TrgRead more
Ko fališ tram
November 11 in Hungary ⋅ ⛅ 6 °C
Seveda mi ne bi bili mi, če ne bi falili trole... Nas je pa ta "napaka" pripeljala do termalnega jezera... včasih ni slabo narediti tudi kako napako, saj te naključja lepo razveselijo.
Voda jeRead more
Povzetek dneva
November 11 in Hungary ⋅ ☁️ 5 °C
Hotel smo zapustili ob 8.15. Pri šoli smo bili ob 9.02.
Pouk je potekal do 13.30.
Popoldaski izlet za oglede smo začeli okoli 15.30 in zaključili ob 20.00.
Peš smo naredili cca 14 km (20.000Read more
Nekaj madžarskih fraz
November 12 in Hungary ⋅ ☁️ 4 °C
Za lažje sporazumevanje :
Dober dan → Jó napot (izgovor: jô napot)
Dobro jutro → Jó reggelt (jô regelt)
Dober večer → Jó estét (jô eštét)
Lahko noč → Jó éjszakát (jôRead more
Naš vodja javnega prevoza Jan
November 12 in Hungary ⋅ ☁️ 5 °C
Jan nas je vsak dan usmerjal, da smo pravilno sledili podzemni in trolam. Ves čas smo z isto karto potovali. Imeli smo dodano aplikacijo BudapestGo, ampak gre tudi z googlovimi zemljevidi, kiRead more
Sreda 1. ura
November 12 in Hungary ⋅ ☁️ 6 °C
Ura angleščine s profesorico Timeo. Dijaki so se razdelili v skupine, v katerih so spoznavali različne postopke priprave hrane in skupine živil. V skupini so se pogovarjali o tradicionalnihRead more
Sreda 2. ura
November 12 in Hungary ⋅ ☁️ 7 °C
Še ena ura angleščine, z drugo učiteljico - Helga. Začetek je bil živ... Dijaki so se preizkusili v branju značilnih lomilcev jezika v madžarščini in slovenščini.
Sreda 3. ura
November 12 in Hungary ⋅ ☁️ 8 °C
Matematika s profesorico Gabrijelo, učiteljico matematike in angleščine.
V skupini so si dijaki najprej povedali ime in pa kaj jim je všeč pri matematiki oz kaj jim ni, nato so pa začeli zRead more
Sreda 4. ura
November 12 in Hungary ⋅ ☁️ 8 °C
Ura AI iger. Uporaba AI pri risanju. Profesor Fari nam je predstavil quickdraw.withgoogle.com. Dijaki so po nekaj poskusih postali pravi mojsti risanja... AI tehnologija je ugibala, kaj rišejo. NatoRead more
Bazilika sv. Štefana
November 12 in Hungary ⋅ ☁️ 6 °C
Po poznem kosilu smo se odločili, da Budimpešto raziskujemo na najbolj sproščen način – s tramvajem. Brez načrta, brez cilja. Usedli smo se na prvega, ki je pripeljal mimo, in se pustiliRead more
Madžarska državna opera in hotel W
November 12 in Hungary ⋅ ☁️ 6 °C
Madžarska državna opera (Magyar Állami Operaház)
🎨 1. Zgradba, ki bi jo lahko narisal Disney.
Opero je zasnoval Miklós Ybl, isti arhitekt kot baziliko sv. Štefana. Fasada je čudovitRead more
Vajdahunyad grad
November 12 in Hungary ⋅ ☁️ 6 °C
Poleti ga obkrožajo čolnički na vodi, pozimi pa jezero spremenijo v drsališče – torej idealen kraj za fotke in sprostitev.
🏗️ 1. Grad, ki je bil zgrajen “za razstavo”
Grad ni starRead more
Vzhodna želežniška postaja
1. Zgrajena v času, ko so vlaki pomenili prestiž
Postajo so odprli leta 1884, v času, ko je bila Budimpešta ena najmodernejših mest v Evropi.
Zgradil jo je Gyula Rochlitz, v slogu neorenesanse,Read more
Arena Mall
November 12 in Hungary ⋅ ☁️ 5 °C
Po ogledih amo se razdelili v dve skupini. Ena akupina dijakov se je odpravila v hotel, druga pa še v shopping center.
Nekaj nakupov je bilo uspešnih in že smo hiteli nazaj v hotel, da naredimoRead more
Četrtek 1. ura
November 13 in Hungary ⋅ ☁️ 6 °C
Profesorica Kati nam je z njihovimi dijaki predstavila pomembne osebnosti Madžarske (nobelovi nagrajenci, oskarjevci, znanstveniki, športniki).
Četrtek 2., 3. ura
November 13 in Hungary ⋅ ☁️ 7 °C
Profesor David nam je predstavil Lego robotiko. Dijaki so se preizkusili v programiranju lego avtomobilčkov in se nato malo igrali z niimi. Fantje so se lotili zanimivih projektov. Vsak je imel svojoRead more
Z Madžari po mestu
November 13 in Hungary ⋅ ☁️ 7 °C
Dijaki madžarske šole so bas popeljali po znamenitostih mesta (nekatere smo si ogledali že sami) s pomočjo aplikacije Actionbound. Naši dijaki so na mestu, ki je bilo določeno v app dobiliRead more
Odhod
November 14 in Hungary ⋅ ☁️ 8 °C
Evo... start proti domu. Lepo je bilo. Domov prihajamo polni znanja in novih izkušenj.