Ruszamy na lotnisko uciekając...

...przed biegaczami! W Gliwicach dzisiaj odbywa się Półmaraton Gliwicki 🧐
Tak, Globtroter Szogunik odwozi nas do Pyrzowic
Sławciu już w kolejce po kawę za miliony

Pozwólcie, że przedstawimy Wam..

... Smutkozjadka! Smutkozjadek ma supermoc zjadania smutków, wystarczy napisać smutek na karteczce i włożyć mu do paszczy i on go po prostu zje.
PS. Dla przyjaciół Smutkozjebek
PS2. To jegoMeer informatie
Żyrafy w samolocie!

Dolecieliśmy do Abu Dabi

Tak przynajmniej twierdził pan Steward, który informował nas, że zbliżamy się do lotniska docelowego. Samolot pół na pół pogrążył się w konsternacji oraz nieświadomości (to taMeer informatie
Żyrafomobil

Tam, gdzie Żyrafa nie chodzi piechotą, zawiezie nas autko z wypożyczalni. Czy ten sam model co w zeszłym roku? Być może. Ale kolor inny. Ślady użytkowania w normie 🧐 Jest klimatyzacja iMeer informatie
Wysokie temperatury sprzyjają pożarom

W tym roku padł rekord temperatury w październiku - na lotnisku TFS (Teneryfa Południowa) było ponad 39st! Helikoptery z wodą to był jeden z pierwszych widoków, który ujrzeliśmy opuszczającMeer informatie
Drinuś

Odwiedziliśmy knajpę, w której rok temu piliśmy całkiem niezłe drinki i wcinaliśmy smaczną szamkę. Nachos z serem i guacamole nadal sztosik, sałatka 🥗 Cesar zaskoczyła temperaturąMeer informatie
Wschód słońca i rześki poranek

Chęć zwiedzania nie pozwalała nam w nocy spać i zerwaliśmy się o świcie... znaczy tak naprawdę to w nocy było bardzo gorąco, a brak klimatyzacji w apartamencie nie pomagał i tylko najlepiejMeer informatie
Grajdołek i hate it or love it El Medano

Dla jednych minusem przekreślającym dłuższy pobyt w El Medano, dla innych atrakcja - mowa o nisko przelatujących samolotach. W sezonie letnim latają częściej, niż teraz 🧐
Dzisiaj pierwszyMeer informatie
Wschód słońca nie taki wymagający

Na wschód słońca ciężko jest zaspać. 8:05 to całkiem rozsądna godzina, by z wytęsknieniem wpatrywać się gdzieś tam w kierunku Gran Canarii.
Wiatr zmienia kierunek

Po czym poznać, że wiatr zmienił kierunek?
✅ Odleciał Ci parasol, który ustawiłeś rano pod wiatr (o ile wieje na tyle mocno...)
✅ Przelatujące nad głową samoloty teraz lądują, zamiastMeer informatie
Ciepło dość

Wysoka temperatura daje się tu wszystkim we znaki. Październikowi turyści szukają ochłody w cieniu parasoli i w wodzie.
Fala gorąca to nic nowego na Tenerife - jednakowoż trwa ona zwykle 3-4Meer informatie
Atencjusze z plaży

No dobra, tak naprawdę to trzeba się trochę natrudzić, żeby ich znaleźć - zwłaszcza pana kraba. Zapewne ze względu na wysokie temperatury nie wychodzą tak ochoczo z cienia mokrych kamieniMeer informatie
Surfik taki nienajgorszy

Trafiła się super instruktorka z polecenia i ćwiczyłyśmy skręcanie zaraz po wstaniu, które jest potrzebne na większe fale.
Dzisiaj, niestety, fale typowo szkoleniowe - jak nie ma wiatru nieMeer informatie
Targ w El Medano

W każdą środę, między 8 a 13, na rynku w El Medano odbywa się targ - z okolicznych wiosek i miasteczek zjeżdżają rolnicy, by sprzedawać swoje plony. Można kupić owoce: m. in. banany,Meer informatie
Być na Kanarach i nie widzieć kanarków..

Kto by pomyślał, że te dźwięcznie śpiewające ptaki ukryte gdzieś pośród gałęzi sosen to kanarki!
Ich śpiew umilał nam o oczekiwanie na godzinę 11. O 11:00 rozpocznie się naszaMeer informatie
Ekologiczna Plantacja Bananowców

Zapewne zastanawialiście się, skąd się biorą banany. Otóż gdy tata banan kocha mocno mamę banan... Otóż nie tym razem!
🍌 Plantacja liczy 5000 drzew - każde drzewo to... rodzina! RodzinaMeer informatie
Wybory na obczyźnie

W tym roku nasze wakacje wypadły w czasie wyborów do Sejmu i Senatu RP. Chcąc spełnić obywatelski obowiązek, musieliśmy odpowiednio wcześniej (do 10.10) wypełnić odpowiedni formularz - dałoMeer informatie
Obchody święta Patronki Adeje

Szukając lokalu wyborczego, natknęliśmy się na kolorowo odzianych lokalesów. Niektórzy mieli nawet ze sobą instrumenty muzyczne! Wracając do auta odkryliśmy ich miejsce zbiórki iMeer informatie
Jutro też będzie wschód słońca...

To prawda. Ale czy dane nam go będzie zobaczyć? Nie wiadomo.
Dzisiejsza poranna wycieczka nad ocean zakończyła się jedynie podziwianiem chmur, które spowiły niebo nad Wyspami Kanaryskimi
Goście na plaży

Otwierając ciastka albo odkładając na chwilę owoc na plaży, wystarczy zaczekać chwilkę i pojawiają się one - jaszczurki.
Wiadomym jest, że my, jako goście u nich na plaży powinniśmy sięMeer informatie
Medano nocą

Wieczorem El Medano odżywa - na ławeczkach spotykają się starsi ludzie, którzy po zmierzchu mogą śmiało wyjść na zewnątrz, bo jest zdecydowanie chłodniej.
Bary mimo dość niestandardowejMeer informatie
Ochłodzenie

Po fali upałów nadeszły oczekiwane przez wszystkich opady deszczu. Lokalne media odtrąbiły nadejście jesieni. Zupełnym przypadkiem na Gran Canarii swoje wakacje rozpoczęły Doodaczki.Meer informatie
Surfing 🤙

Wieje! A to oznacza, że są fale! Co prawda z dziwnego, jak na Teneryfę kierunku, ale nie ma co narzekać - przynajmniej jeśli chodzi o surfing.
Karolinka wypożyczyła deskę i postanowiłaMeer informatie
piesek już chyba wiedział [zosia]
Reizigercałą drogę jechał obrażony 🙄