• Brodaking

• Trip start
    January 15, 2026

Park Olimpijski

January 15 in Germany ⋅ ☀️ 11 °C

Przed meczem udaliśmy się na spacer po Parku Olimpijskim, w którym czuć klimat Igrzysk Olimpijskich z 1972 roku.

Stadion niestety w renowacji, ale pobliskie wzgórze pozwoliło zobaczyć go z góry, a z drugiej strony podziwaliśmy Alpy. Stare areny igrzysk zostały odrestaurowane i pozostają użytkowe - jak na przykład basen. Buzia ucieszyła się widząc ulicę Janusza KusocińskiegoRead more

• Bayern Monachium vs Panathinaikos

January 15 in Germany ⋅ ⛅ 1 °C

Sensacyjne zwyciestwo 85:78 Bayernu, które przypieczętował Andy Obst pięknymi trójkami w końcówce czwartej kwarty. Kibice Panathinaikosu licznie stawili się w SAP Garden.

Sama hala nowoczesna, z różnymi punktami gastronomicznymi i licznymi udogodnieniami dla kibiców. Zjedliśmy curry wursta, którego zapiliśmy PaulaneremRead more

• Allianz Arena

January 16 in Germany ⋅ ☀️ 8 °C

Na Allianz Arenie wbrew pozorom nie spotkaliśmy tłumów. Zwiedzanie stadionu rozpoczęliśmy od spaceru dookoła, wejścia na trybunę za bramką, a skończyliśmy na klubowym muzeum. Uginająca się gablota robi wrażenie, fajnym elementem była możliwość wykonania quizów wiedzy o klubie. Bayern pierwsze mistrzostwo zdobył dopiero w 1969. Szok!Read more

• Zabytkowe centrum

January 16 in Germany ⋅ ☀️ 7 °C

Kolejne kroki postawiliśmy na Marienplatz, gdzie duże wrażenie zrobiła na nas neogotycka architektura Ratusza oraz strzeliste wieże kościołów.

Po obejrzeniu dwóch Ratuszów, kościołów św. Piotra i Ducha Świętego, przespacerowaliśmy się do Rezydencji Monachium, gdzie wśród złota mieszkali królowie Bawarii na przestrzeni lat (większość eksponatów z XVII wieku). Następnie poszukaliśmy śladów Adolfa Hitlera w Monachium, a w tym celu odwiedziliśmy Centrum Dokumentacji Historii Nazizmu, a także Köningsplatz, gdzie lider często przemawiał.

Po zapadnięciu zmroku wróciliśmy do ścisłego centrum, a konkretnie do Frauenkirche. Ostatnim etapem wędrówki było piwko i późny obiad w kultowym miejscu - Hofbräuhaus am Platzl. Trzeba przyznac, że miejsce przenosi w czasie do lat wojennych, ale ciężko tam o wolne miejsce. Po odpoczynku zaczęliśmy kierować się w stronę naszego Flixbusa!

Trip end
    January 16, 2026