• Brodaking
  • Brodaking

Warszawa - TzG 2025

Brodaking tarafından kısa ama güzel bir macera Okumaya devam et
  • Gezinin başlangıcı
    4 Ekim 2025

Spacer po Centrum

4 Ekim, Polonya ⋅ ⛅ 13 °C

Dzień pierwszy zaczął się od spokojnego spaceru po Nowym Świecie, następnie wylądowaliśmy w Teatrze Ateneum na sztuce 'Matka' z Agatą Kuleszą w roli głównej. Świetny dzień zakończyliśmy w Restauracji Zapiecek racząc się flakami, barszczem i Cepelinami.

Nocleg: Holiday Inn na Twardej

• Łazienki Królewskie

5 Ekim, Polonya ⋅ ☁️ 11 °C

Drugi dzień zaczęliśmy od spaceru w Łazienkach Królewskich. Zdecydowanie pogoda nam dopisała. Tak właśnie wyobrażam sobie w pełni wykorzystane zielone miejsce blisko centrum miasta. Toalety, kawiarnie, piękne budowle, woda - wszystko na miejscu. Jesli szukamy zielonych płuc miast, to tylko w takim styluOkumaya devam et

• Pałac w Wilanowie

5 Ekim, Polonya ⋅ ☁️ 13 °C

Bardzo duże wrażenie zrobił na nas Pałac w Wilanowie. Podziwialiśmy różany ogród, który mimo chłodnej aury dalej pozostawał kolorowy. Spacerując po ogrodzie wczuwaliśmy się w rolę Jana III Sobieskiego. Sam pałac monumentalny i zapierający dech w piersiach, choć niektóre elementy są już za bardzo odrestaurowane, co troche zabija ducha historii tego miejsca.

Wejście biletowane 10PLN

• Getto Warszawskie

5 Ekim, Polonya ⋅ ☁️ 13 °C

W Warszawie szukaliśmy też śladów historii. Niestety duże wojenne zniszczenia wprowadziły do Centrum dużo futurystycznej zabudowy, co delikatnie zatraca ducha miasta. Mimo wszystko łatwo znaleźć na kamienicach tablice upamiętniające historyczne, ważne dla miasta zdarzenia. Niewątpliwie bardzo mocno na wyobraźnię oddziałuje teren Getta Warszawskiego. Okazuję się, że nieopodal Ronda ONZ można znaleźć jego ślady oraz szczątkiOkumaya devam et

• Hala Koszyki

5 Ekim, Polonya ⋅ ☁️ 14 °C

Planując przyjazd do Warszawy, ostrzyliśmy sobie zęby na Hale Koszyki. Niestety samo miejsce częściowo było objęte remontem, lecz na pewno nie przeszkodziło to w poczuciu fajnego klimatu. Idea food hali staje się w Polsce coraz bardziej popularna, a Koszyki bardzo godnie reprezentują tę ideę. Pierwszym naszym pomysłem była Ćma, lecz stosunkowo pusta sala i menu nie zachęciło nas. Finalnie wylądowaliśmy w amerykańskim Jeff's, które także pozostawiło wiele do życzenia. Na plus na pewno spotkanie z Maćkiem!😀Okumaya devam et

• Taniec z Gwiazdami

5 Ekim, Polonya ⋅ ⛅ 10 °C

Drugi dzień kończy się dawką ogromnych emocji podczas Tańca z Gwiazdami. Dostaliśmy wspaniałe miejsca, widząc parkiet jak na dłoni. Dodatkowo koło nas mieścił się green room i mogliśmy podejrzeć zachowania uczestników podczas otrzymywania ocen lub czekania na swoje występy. Backstage mieliśmy wspólny ze wszystkimi gwiazdami, więc wielokrotnie ich mijaliśmy. Dodatkowo po emisji programu przez 30min mogliśmy być na parkiecie.

W studio serwowane napoje alkoholowe, gościem specjalnym odcinka była Beata Kozidrak. Na żywo występy oglądało ponad 300 osób

• Praga Północ

6 Ekim, Polonya ⋅ ☁️ 13 °C

Ostatni dzień zaczęliśmy od odwiedzenia Pragi Północ. Złą sławą owiane miejsce rozpalało wyobraźne, lecz okazało się dla nas sporym rozczarowaniem. Kto mieszka we Wrocławiu, ten doskonale wie jak wyglądają takie dzielnice, a Praga nie zaskoczyła nas niczym nowym. Bazar Różyckiego praktycznie opustoszały, jedynie kapliczki Maryji zachwycają swoim urokiemOkumaya devam et

• Powiśle

6 Ekim, Polonya ⋅ 🌧 13 °C

Warszawskie Powiśle znane jest praktycznie w całej Polsce, lecz niestety niewiele zachowało się z jej robotniczego charakteru. Ale coś się zachowało... Elektrownia Powiśle. Wow! Bez wątpienia galeria handlowa z najlepszym klimatem, w jakiej byłem w życiu. Absolutnie świetna, plus nieoczywiste sklepy czynią to miejsce jeszcze bardziej wyjątkowe. Lubie też wracać na Bulwary Wiślane, gdzie spędziliśmy kilka chwil w asyście Syrenki i kropel deszczuOkumaya devam et

• Muzeum Neonów

6 Ekim, Polonya ⋅ 🌧 12 °C

Po chwili shoppingu w Złotych Tarasach, udajemy się do Pałacu Kultury i Nauki. Zaczynamy od Muzeum Neonów, które ma bardzo fajny klimacik, ale też mocno rozczarowuje. Dość drogi bilet (25PLN) za wystawę, którą człowiek jest w stanie obejść w 10 minut i której brakuje troche ładu i składu to stosunkowo dużo. Mimo wszystko super, że powstało coś takiego.

Dzień kończyny w Teatrze 6.Piętro. Absolutny zachwyt, czysta rozrywka i aktorzy plynący po deskach sceny. Zagraj to jeszcze raz, Sam - adaptacja Woody'ego Allena, a w obsadzie Wojewódzki, Żebrowski, Olbrychski, Kurdej-Szatan oraz Cieślak. Polecamy każdemu

Gezinin sonu
    6 Ekim 2025