Zweden en Noorwegen staan al lang op onze bucketlist. Nu gaat het er dan van komen. Les mer

Liste over land

• 774bilder
  • 105liker
  • Karlshamn

25. juli 2022, Sverige ⋅ ⛅ 24 °C

Vandaag zijn we weer aangekomen op ons nieuwe plekje in de haven van Karlshamn. Een plekje gereserveerd voor 6 campers. Het centrum is binnen 5 minuten te bereiken dus ideaal.

Eerst wat gegeten en toen op pad. Het centrum bekijken vinden wij meestal wel leuk en ook hier vonden wij weer een prachtige kerk.
    Alweer een kerk zullen jullie denken. Tja, dat denken wij onderhand ook maar andere gebouwen kunnen wij niet vinden in de Zweedse stad. Nu heeft Karlshamn nog winkels maar daar komen we eigenlijk niet voor. We vinden er wel nog oude straatjes.

Na een tijdje lopen we weer terug naar de haven waar de camper staat. Frits zet de stoeltjes bij het water en haalt twee heerlijke ijsjes voor ons bij het kraampje een stukje verderop.
    Zo is het wel heerlijk zitten want in een haven is er altijd wel iets te zien zoals deze oude boot van hout die met veel rookpluimen langs komt en richting zee gaat.

Er is hier van alles te zien.

• Ysane

26. juli 2022, Sverige ⋅ ⛅ 19 °C

We hebben heerlijk geslapen na onze inspanningen en vanmorgen zijn we weer fris en monter een ietsiepietsie verder gereden naar Norje maar eerst kwamen nog bij een ............... 😂😂 tja een kerkje. Ik wilde er geen foto's van maken maar vond hem toch wel heel speciaal en dat zo midden in een park.
    Wij zijn doorgereden naar Norje naar de jachthaven waar we nu een mooi plekje op het gras hebben. We staan hier nu met 6 voertuigen. 4 Campers en 2 busjes.

Vanmiddag zijn we naar de overkant van de weg gelopen om het dorpje te bekijken. Een grote boerderij stak er bovenuit want er was van alles te koop begrepen we.

Het was inderdaad enig.
    In een schuur lagen zakken tuinaarde voor de verkoop en in een stuk van de boerderij was de winkel.

Zelfs de keuken was omgebouwd tot verkoop ruimte van groente en fruit, chips en jam, honing en eieren. De eieren worden hier overigens per kilo verkocht. Wij kochten een zak en er zaten 15 eieren in en een ijsje dat we buiten op een bank konden opeten.

• Sölvesborg

28. juli 2022, Sverige ⋅ ⛅ 20 °C

Vandaag hebben we toch wel 20 km gereden 😅 naar Sölvesborg. Was eigenlijk niet het plan maar het gebeurde nu eenmaal zo.

We moesten hoognodig een paar boodschappen hebben en in Sölvesborg zou de langste loop/fiets brug van Europa zijn. Frits had hem op internet gezien en wilde deze beslist eens zien. Dus eerst naar de COOP die we tegenkwamen.

Frits zou in de camper blijven en ik zou even alleen de boodschappen gaan doen. Ik was een paar etiketten aan het ontcijferen toen Frits achter me stond. De loopbrug was maar een paar 100 meter bij ons vandaan dus we konden de camper best bij de Coop laten staan en dan lopend naar de brug gaan.
    Het werd een mooie looproute.

De brug is helemaal van staal en is 760 meter lang. In de avonduren als het donker is dan moet hij prachtig zijn omdat hij ingebouwde led verlichting heeft.

We slenterden nog wat door het centrum. Mooie plaats.
    We lopen weer naar de camper. Welke richting zullen we opgaan?
    Tja dat is een goeie vraag.

Maare hier in Sölvesborg is het best wel leuk. Zullen we hier een plekje aan de kade zoeken om te blijven staan? Wie weet kunnen we vanavond als het donker is nog eens naar de brug gaan kijken.

Kijk ook op @fritsellen youtube.

• Åhus

29. juli 2022, Sverige ⋅ ⛅ 19 °C

Vandaag weer iets van 30 km gereden naar Åhus een mooi plaatsje aan de zee. Het is een levendig plaatsje met een mooie haven voor jachten en een haven voor zeeschepen.
    Er is ook een stokerij en restaurant waar je een rondleiding kunt krijgen over alles wat met Absolut Vodka heeft te maken. Het Absoluut huus staat hier sinds 2018.
    Omdat wij beiden geen alcohol drinken hebben we deze rondleiding over geslagen.

Wij staan nu voor een nachtje bij een sportveld. Morgen weer een stukje verder.

• Kristianstad

30. juli 2022, Sverige ⋅ ☀️ 21 °C

We rijden we weer verder naar Kristianstad en dat is nu eens een gezellige plaats.

We zoeken onze CP op, parkeren en lopen via het Naturum Vattenriket.
    Er is hier van alles te zien in Vattenriket over de natuur en dieren die hier leven.
    Wij lopen naar het centrum.

We winkelen hier en gaan een hapje eten bij een Bodega. Natuurlijk brengen we een bezoek aan de kathedraal van de Heilige Drievuldigheid uit 1628.

• Kristianstad

31. juli 2022, Sverige ⋅ ⛅ 21 °C

Vandaag werd een echte wandeldag. Vanmorgen rond 10 uur vertrokken we. We wilde een route genaamd "Hercules" gaan lopen van 8,8,km.
    Wandelschoenen aan. Het wandel-bordje wees ons aan om rechts het pad te nemen maar toen we het pad hadden afgelopen zagen we nergens meer onze "Hercules" route 😯
    Het enigste bordje dat er stond was de "Tivoli route"
    Dan maar de Tilovi route lopen hoe lang hij ook mag zijn.

Lang was hij niet merkten we want we liepen weer door het park achter het Theater door. Er waren weer groepen aan het jeu de boulen net als gisteren.
    Dit was wel even mooi om te zien.
    Een dak van zonnepanelen en er onder auto's die door de zonnen energie werden opgeladen en die te leen waren. Ideaal toch!!

Wij liepen verder en vonden een andere route die we zouden gaan lopen. We kwamen met deze route door natuur reservaten iets wat net onze bedoeling was.

We kwamen langs poeltjes en uitkijktorens.
    We liepen en liepen en liepen tot we bij een grote "hoeve" kwamen.
    Er stonden picknick banken waar mensen aan zaten te picknicken. We zagen ook mensen naar binnen lopen. Daar zullen we wel wat te drinken kunnen krijgen dachten we dus we gaan er eens naar binnen.
    Maar in Zweden is nu eenmaal niet veel horeca en ook hier niet maar wat we wel zagen was zeker de moeite waard.

Hier was ooit een kasteel geweest. Dat was afgebrand en weer opnieuw opgebouwd maar nu was er alleen nog een ruïne over.
    Dat hadden ze mooi gemaakt zo. En overal kun je dit soort dingen gratis bezoeken.

Kijk ook op @fritsellen youtube

• Simrishamn

1. august 2022, Sverige ⋅ ⛅ 18 °C

Vanmorgen ons vertrouwde plekje weer vaarwel gezegd en nog 17 km terug naar Arhus gereden om te servicen en van daar uit naar Simrishamn in de regio Skåne.

Dit stukje van de kust is weer heel anders dan waar wij vandaan komen.
    Wat een leuk en gezellig stadje is dit en wat een mooie haven.

We maken een wandeling door de gezellige plaats waar zelfs een markt is. Daarna lopen we naar de haven waar we een heerlijke gerookte makreel van meenemen.

• Valleberga

2. august 2022, Sverige ⋅ ☁️ 18 °C

We rijden naar de bekende stenen bij het plaatsje Kaseberga ten oosten van Ysestad.
    Het is een van de meest raadselachtige bezienswaardigheden van Zweden. Genaamd; Ales Stenar.Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn nog steeds niet alle vragen beantwoord rond deze raadselachtige stenen. Een deel van de onderzoekers denkt dat de 59 stenen een grafmonument zijn en anderen denken weer dat het een astronomische klok moet zijn. De stenen zijn namelijk zo geplaatst dat de zon in de zomer in het noordwesten onder gaat en in de winter precies de tegenover gestelde richting.

Ales Stenar is een van de grootste Vikingmonumenten van Zweden en zeker het bezoeken waard.

• Valleberga

3. august 2022, Sverige ⋅ ⛅ 22 °C

We hebben er een relaxt dagje van gemaakt. De temperatuur is heerlijk met 22 graden en zon en een zachte zeewind. We gaan nog eens richting de stenen en nemen andere camera's mee. We hopen dat het iets minder druk is bij de stenen zodat we mooie opnames kunnen maken.

Kijk ook op @fritsellen youtube