• Sonja van Kruistum
  • Bert van Kruistum
  • Nick van Kruistum
  • Dani van Kruistum

Indonesië

Ter gelegenheid van ons 25-jarig huwelijk en ter herinnering aan (o)pa van Luttikhuizen maakt ons gezin deze reis. Read more
  • Trip start
    July 24, 2023
  • Jakarta

July 25, 2023 in Indonesia ⋅ ☀️ 31 °C

We worden op het vliegveld opgehaald door chauffeur Yusuf. Onderweg kijken we onze ogen uit. Eerst zien we vooral grote gebouwen, maar later worden de straten smaller, het verkeer drukker en zien we ook veel huisjes van golfplaten dicht op elkaar gebouwd. Onze tocht eindigt bij hotel Mercure, een overdadig mooi hotel in het oudere deel van de stad. Nu eerst even n beetje bijkomen en dan dit deel van de stad verder verkennen. Wat een kakofonie van geluiden, geuren en indrukken!Read more

• Bekasi - Bandung

July 26, 2023 in Indonesia ⋅ ⛅ 28 °C

Vandaag hebben we twee goede doelen bezocht waar we via Ellen van de Brink (Stichting werkgroep '72) mee in contact zijn gekomen. Eerst bezochten we weeshuis Pa van der Steur en daarna DARE, waar ze kinderen aan protheses helpen. Daarna ging de reis door naar Bandung.Read more

• Omgeving Bandung

July 27, 2023 in Indonesia ⋅ ☁️ 25 °C

We beginnen vandaag bij Anklungschool Pak Udjo. Dat blijkt een echt feestje met traditioneel poppenspel (wayang golek), verschillende Indonesische dansen en samen muziek maken op de anklung en samen dansen.
    Onderweg naar Kawah Putih (bijzonder vulkaanmeer in de bergen) brengen we nog een bliksembezoek aan Gedung Saté (het midden vh gebouw heeft de vorm ve satéstokje). We lunchen op aanraden van onze chauffeur bij een lokaal restaurant vlakbij Kawah Putih. Als we terugrijden vanaf Kawah Putih ziet Nick een Hanoman aap in de boom. Volgens de chauffeur echt een zeldzaamheid: "You are very lucky!" Aan het einde van de middag stoppen we ook nog bij prachtige theeplantages. 's Avonds gaan we opnieuw uit eten bij Braga Premai, want dat beviel gisteren prima qua eten en live-muziek.

• (Treinreis naar) Yogyakarta

July 28, 2023 in Indonesia ⋅ ⛅ 22 °C

Om 6:40 uur (!) worden we (na een snel ontbijt in het hotel) door Yusuf en vriend naar het treinstation gebracht. Tijdens de 6 uur durende treinreis naar Yokyakarta genieten we van de verschillende uitzichten en proberen we de mooiste filmjes en foto's te maken. Aangekomen in het hotel relaxen we, eten bananencrepes en gaan Bert en Dani zwemmen in het zwembad van het hotel. Na wat rondlopen en zoeken naar een geschikt restaurantje dat plek voor ons heeft, strijken we neer bij Easygarden wat z'n naam eer aan doet. We sluiten af met een potje poolen.Read more

• Borobudur etc.

July 29, 2023 in Indonesia ⋅ ☁️ 22 °C

Vandaag mogen we weer vroeg ons bed uit: om 6:30 uur worden we opgehaald. We hopen zo op tijd te zijn voor het kopen van kaartjes waarmee we op de Borobudur zelf kunnen (want dat lukte online niet). Helaas hebben zowel Bert als ik (wat) last van onze buik, maar dat gaat de pret vast niet drukken. Onze chauffeur blijkt de goede kaartjes voor ons te kunnen regelen voor de tour van 9:30 uur. Ook voor Prambanan. Dat is chill. Omdat we zo vroeg zijn, tipt de chauffeur ons om eerst een plek te bezoeken waar ze laten zien hoe Luwak koffie wordt gemaakt (vanwege het vervaardigingsproces (een van) de duurste koffiesoorten ter wereld). Leuk!
    Na het (warme) bezoek aan de Borobudur krijgen we op de terugweg een lokale lunch bij mensen thuis aangeboden. Het is echt in de middle of nowhere tussen de rijstvelden. Heel lekker, maar veel en veel te veel voor ons viertjes! Daarna bezoeken we het 2e tempelcomplex van vandaag: Prambanan, het grootste Hindoeïstische tempelgebeuren van Indonesië. Daarna is de pap op en worden we teruggebracht naar het hotel. Voor vanavond hebben we gereserveerd bij restaurant ViaVia. Lekker dichtbij het hotel. Nick en Dani vielen trouwens vandaag weer erg in de smaak bij verschillende dames (en heren) en zijn verschillende keren op de foto gevraagd 😀

• Yogyakarta, Gunung Kidul gebied

July 31, 2023 in Indonesia ⋅ ⛅ 30 °C

Helaas heeft Bert vannacht weer verschillende keren op de wc gezeten... Met Nick gaat het gelukkig beter, maar nog niet goed genoeg. Dus vandaag gaan Dani en Sonja met z'n tweetjes op stap.
    Onze reis gaat als eerste naar de Sri Gethuk waterval. Onderweg maken we een korte stop om Jambu (Guave) en Sawu (soort Kaki fruit) te proberen. Bij de waterval is het prachtig. We zien nog een slang en een soort varaan in het water zwemmen.
    Op de terugweg gaan we, op aanraden van onze chauffeur, naar Pinus Pengger.

• Yogyakarta naar Bromo (Cemorolawang)

August 1, 2023 in Indonesia ⋅ ☀️ 32 °C

Vandaag hebben we een reisdag: eerst met de trein naar Mojokerto. Daar wacht onze chauffeur (die al vooruit is gereden!) ons op om ons verder naar de Bromo te brengen. Ons hotel, Lava View, ligt bij de buitenste kraterrand waar de vulkaan Bromo in ligt.Read more

• Bromo en reizen naar Kalibaru

August 2, 2023 in Indonesia ⋅ ☀️ 30 °C

Om 02:30 uur worden we gewekt voor de sunrise tour met jeeps naar de Bromo. Gelukkig gaat het met Nick en Bert weer zoveel beter dat ze allebei mee kunnen! Bij het (iets rustigere) uitzichtpunt Bukit Kingkong staan we helemaal vooraan en hebben we prachtig uitzicht op de Bromo. Na de zonsopgang worden we naar de voet van de berg gebracht en klimmen we omhoog naar de krater. Heel indrukwekkend zo'n rokende, grommende vulkaan! De laatste uitbarsting is 10 jaar geleden.
    Na het ontbijt vertrekken we naar Kalibaru, waar we uiteindelijk rond 17 uur aankomen. Onderweg hebben we een uitgebreide lunchstop en zien we ook nog aapjes.

• Kalibaru en Permuteran

August 3, 2023 in Indonesia ⋅ ⛅ 28 °C

Na een lekkere, lange nacht slapen (alleen onderbroken door de gezongen oproep tot gebed) smaakt het ontbijt in de prachtige tuin van de lodge ons goed. Bert en ik maken nog een ochtendwandeling voor we vertrekken richting Permuteran op Bali. We vallen met onze neus in de boter daar...Read more

• Permuteran

August 4, 2023 in Indonesia ⋅ 🌙 25 °C

Vandaag staat er een snorkeltocht op het programma rond het eiland Menjangan. Daar zijn mooie koraalriffen. Het is inclusief Indonesische lunch op de boot, maar die laat Dani voor 't grootste gedeelte staan omdat hij dan misselijk is en Bert gooit zijn lunch tijdens de tweede snorkelronde in zee, maar het onderwaterleven daar is prachtig: zowel het koraal als de hele verschillende, gekleurde vissen; we zien zelfs een grote schildpad zwemmen.
    Rond half 3 zijn we weer terug en genieten we lekker op ons resort aan het zwembad/de zee.

• Permuteran naar Ubud

August 5, 2023 in Indonesia ⋅ ☁️ 25 °C

Na het ontbijt maken we kennis met onze chauffeur van vandaag. We overleggen wat we gaan bezichtigen onderweg naar Ubud. Dat wordt eerst het Tamblingan tempelcomplex Pura Ulun Danu Bratan aan het kratermeer Buyan. Daarna bezoeken we de prachtige Jatiluwih rijstvelden. Dit is Unesco werelderfgoed.
    Rond 17 uur komen we aan bij het Greenfield resort in Ubud.

• Ubud

August 6, 2023 in Indonesia ⋅ ☀️ 29 °C

Vandaag een lekkere vrije dag in Ubud. We gaan eerst naar de Tegenungan Waterfalls en daarna lopen we over de Glass Bridge. We lunchen bij ons hotel.
    's Middags bezoeken we nog het paleis in Ubud en de markt en lopen langs de vele winkeltjes. Daarna koelen we heerlijk af aan de rand van/in het zwembad.Read more

• Fietstocht omgeving Ubud

August 7, 2023 in Indonesia ⋅ ☀️ 29 °C

Om 7:30 uur worden we door een leuke gids opgehaald bij het hotel samen met een ander Nederlands gezin voor een fietstocht in de omgeving van Ubud. We rijden eerst een uur, drinken dan koffie/thee bij een restaurant met een prachtig uitzicht op de Batur vulkaan en de mega kraterrand erom heen. Daarna nog een kwartier rijden voordat we bij de mountainbikes aankomen. Het wordt een prachtige fietstocht bijna alleen maar naar beneden (dus heerlijk relaxed!) door kleine dorpjes en dwars door de rijstvelden en soms wat junglebos. Onderweg stoppen we verschillende keren voor uitleg van wat we zien. We bezoeken ook een Balinees gezin en zien hoe zij leven. We sluiten de tocht af met een uitgebreide Indonesische lunch en kijken terug op een hele leuke tocht!!
    De rest van de middag liggen we lekker aan het zwembad.

• Raften

August 8, 2023 in Indonesia ⋅ ☀️ 26 °C

Bij het opstaan is er een versierde kamer voor mij, Sonja 😀.
    Op mijn verjaardag gaan we raften! Nadat we hebben kennis gemaakt met onze raftingguide, onze spullen in waterdichte tassen hebben gedaan en een helm, reddingsvest en peddel aangemeten hebben gekregen, volgt de instructie en dan gaat het beginnen!
    De gave tocht over de Ayung rivier gaat door prachtige jungle met idem dito watervallen. We sluiten weer af met een Indonesische lunch.
    's Middags liggen Nick en Sonja aan het zwembad en gaan Bert en Dani op zoek naar verjaardagstaart en, naar later blijkt, nog meer cadeautjes. Wat een verwennerij 😀!

• Ubud naar Seminyak

August 9, 2023 in Indonesia ⋅ ⛅ 27 °C

We vertrekken vanochtend naar de laatste bestemming van deze reis: de badplaats Seminyak. Onderweg bezoeken we twee tempels: de Taman Ayun tempel (met een mooie rij Meru-daken) in Mengwi en de Tanah Lot tempel in zee.Read more

• Seminyak-1

August 10, 2023 in Indonesia ⋅ ☀️ 28 °C

Gisteren hebben we onze voorkeur voor het ontbijt mogen doorgeven en vanochtend komt twee man sterk dat voor ons klaarmaken in onze villa!
    Met een shuttle van het hotel worden we aan het eind van de ochtend naar het strand gebracht. Daar genieten we van de zon, de golven en een lekker ligbed 😀.
    En geloof het of niet: halverwege de dag zien we ineens onze oude buurtjes Mirjam en Arie het strand oplopen. We kletsen gezellig bij. Het einde van de middag brengen we aan ons privé-zwembad door en 's avonds gaan we uit eten en doen ondertussen een spelletje Phase 10.

• Weer thuis!

August 14, 2023 in the Netherlands ⋅ ☁️ 14 °C

Na een lange (ruim 25 uur onderweg) en ook wel pittige reis, omdat zowel Bert, Dani als Sonja niet fit waren, zijn we veilig geland op Schiphol. We kijken terug op een prachtige reis en zijn blij en dankbaar dat we dit avontuur als gezin konden beleven!Read more

Trip end
    August 14, 2023