• Martin Sedlák
  • Kristýna Judová

Camino del Norte y Primitivo

1000km
40 dní
Jeden zamilovaný páreček na cestě do Santiago de Compostela a nejspíš až na konec světa.
  • 22. Den / Tineo -> Lago

2025年7月20日, スペイン ⋅ ⛅ 18 °C

37km
    Hory, hory a zase hory🌄🌄🌄
    Dneska jsme si dali solidně do těla až to i mě vyřídilo 😄
    Ráno jsme potkali Angeliku, moc hodnou paní z Rumunska, která se nám včera snažila pomoci s přespáním u kostela jelikož zastřešená část byla za zamčenou bránou.

Společně jsme vyráželi do hor a i když jsme ji to rozmlouvali protože není vybavená na spaní venku a ani nemusí zvládnout 20km přechod hor stejně si nedala říct a vyrazila hned za námi.
    Jak sama říká.. Když mě nezabila rakovina, tak ani horám se to nepovede.

Též jsme dnes po 21 dnech na stezce potkali první Čechy. Banda 4 kluků kolem 20ti let se vydala na Primitivo.
    Kristýna měla tudíž velikou radost, že si může s někým pořádně pokecat po našem. Kluci vyráží na přechod až zítra, tak snad je ještě potkáme 😁

• 23. Den / Lago - Grandas de Salime

2025年7月21日, スペイン ⋅ ⛅ 22 °C

26km
    Další den v horách i když už lehce klesáme. Noc jsme strávili v 1000m.n.m proto nám byla celkem zima, ale naštěstí na nás alespoň nefoukalo díky naší provizorní ložnici 😃

Po pár km jsme narazili na Angeliku a ukázalo se, že na dnešek spala hned vedle našeho kostela, na hřbitově 😅
    Každopádně jsme moc rádi, že jsme ji potkali, a že víme že je v pořádku. 🙏

Celý den to bylo pořád nahoru a dolů a do toho se udělal i pořádný hicák, ale ta panoramata byla úžasná.

K večeři jsem nám byl konečně schopný udělat má vytoužená vajíčka se slaninou a samozřejmě i s lahví vína, se kterou nám ráda pomohla Angelika a my si tak po delší době užili pohodový večer v teple a později i v posteli 😁❤️

Život je dobrý 🙏❤️

• 24. Den / Grandas -> A Fonsagrada

2025年7月22日, スペイン ⋅ ⛅ 23 °C

27km
    Opět další den na horách. Báječné počasí s parádními výhledy a lehce vyřízenou Kristýnou, které pomohla až druhá snídaně s vynikajícím sendvičem a pomerančovým džusem 😁

Jen jsme překročili hranici mezi Asturií a Galicií, hned na nás všude začali vyskakovat patníky s počtem km do Santiaga, což pro mě je lehce demotivující, a tak se snažím na ně moc nekoukat 😅

Já si dnes hezky pokecal s první Japonkou 🇯🇵 Madokou, kterou jsme za celou dobu potkali, žijící se svým polským🇵🇱 manželem ve Španělsku 🇪🇸😵‍💫😅

K večeři jsme si dnes vařili špagety 🍝 a když jsme se ptali lidí, kdo by si dal s námi, narazili jsme na Šimona z Česka, který se k nám rád připojil a pro nás bylo fajn si zas po nějaké době pokecat s dalším z našich..🇨🇿🇨🇿🇨🇿😁

• 25. Den / A Fonsagrada -> Vilabade

2025年7月23日, スペイン ⋅ ☀️ 22 °C

32 km
    Kristýna:
    Včera jsme se s Martinem domluvili (byl to jeho nápad), že dnes půjdeme každý zvlášť a budeme i večer spát venku každý zvlášť. Jsem zvědavá, zda to dopadne, protože to zakempil o necelý kilometr za mnou 😄

Ráno jsem tedy vyrazila o něco dřív než on.. docela jsem se klepala zimou ( 9°C).
    A co se nestalo, potkala jsem poutníka, který je naší "camino rodinou". Měli jsme radost, že jsme se potkali (myslela jsem, že se potkáme, až v Santiagu) a tak jsme šli spolu okolo 25 km.
    Dokonce jsem byla pozvaná na vynikající kávu ☕ a zákusek 🍰
    Ale stíhat jeho tempo byl pro mě masakr, chodí fakt rychle, vyrazil z domu a dnes už jde 102 den.. smekám 👒

Cestou jsem potkala donativo občerstvení, což mi udělalo velkou radost stejně jako ostatním poutníkům, protože dnešní trasa byla opravdu náročná, ale zato krásná 😍

• 26. Den / Vilabade -> Lugo

2025年7月24日, スペイン ⋅ ☀️ 21 °C

25km
    Tak včera jsem tu noc bez Kristýny nevydržel a se staženým ocasem běžel za ní 😃 Nechtělo se mi mrznout samotnému když můžeme mrznout spolu 🤣

Dopoledne bylo takové hladové, bez kafe a o ničem. Krajina nám hodně připomínala domov, ale dnes jsme se dostali do posledních 100km od SdC tedy nějaké 3-4 dny a jelikož má Kristýna dnes svátek, tak jsme se rozhodli pro apartmán a pořádně si nacpat pupky po dlouhé době strádání 😃

Taky jsem dnes koupil letenky domů a jak jsem to tak počítal, tak s chůzí jsme možná 2-3 dny napřed takže už nemusíme bláznit a dávat 40km za den. Je tedy ještě otázka kolik km nám zbývá do našeho ultimátního cíle a to přesně 1000km.

K večeři meloun a animáky ve španělštině 🤣

• 27. Den / Lugo -> Filgueira

2025年7月25日, スペイン ⋅ ☀️ 17 °C

36km
    Dnes jsme vyrazili až o půl desáté, protože jsme si užívali apartmánu, ze kterého se nám vůbec nechtělo.

Kristýna lítala od baru k baru, aby nám obstarala razítka do našich průkazů a potom už to byla celkem nuda 😅
    Trasa vedla převážně podél silnice a tak se nám to dnes hodně táhlo. Na oběd jsme zastavili v restauraci kolem které široko daleko nic nebylo, a ve které měli šíleně otravnou a hladovou kočku. Pořád nám lezla do talíře, až dokud jí Kristýna nezkazila chuť k jídlu místním dezertem, prý vynikající pudink, nám to tak ovšem nepřišlo 🤣

Po cestě jsme potkali spoustu známých tváří a tak jsme si s nimi popovídali a pak pokračovali dál 🫂
    A tak, zklamaní z dnešního drahého oběda jsme se dobelhali, až ke kostelu u kterého strávíme noc 🌙

• 28. Den / Filgueira -> Ribadiso

2025年7月26日, スペイン ⋅ ☀️ 28 °C

Dnes káva hned po prvním kilometru jelikož jsme po noci strávené u kostela/na hřbitově byli celý promrzlí. Spalo se nám však velice dobře jako už dlouho ne 😅

Prvních 15 km víceméně podél silnice a potkali jsme jednoho z našich známých, jehož jméno si už ani jeden nepamatujeme, víme jen, že je z Portugalska, a že spí každý den pod stanem.

V Melide jsme se napojili na Camino Francés tudíž rapidně přibylo poutníků a to se zítra k nám napojí ještě del Norte v nedaleké Arzúi.

Dnes spíme v albergue municipal (veřejné) v Ribadisu, které je pořád stejné i po těch třech letech co jsem tu naposledy byl.
    62 postelí, ale jinak velice hezké a klidné místo😊

Zítra už poslední den před Santiagem de Compostela ✌️

• 29. Den / Ribadiso -> A Lavacolla

2025年7月27日, スペイン ⋅ ☀️ 25 °C

33,5km
    Dnes ráno jsme celý den sháněli razítka do našich kredencialů, což odvedlo naši pozornost od nekonečné spousty poutníků a školních zájezdů, kteří šli stejným směrem.

Poznali jsme párek Katalánských poutníků, otce s dcerou, podle které jsme já otec Kristýny a potkali jsme taky dva borce ze Svitav, kteří každý večer spí pod stanem. Prý ani jednou nebyli na albergue.

Chtěli jsme se co nejvíce přiblížit k Santiagu. A zbývá nám teď už jen pouhých 10km.

Původně jsme zde měli rezervované postele, ale Kristýna rozhodla, že raději peníze za ně projíme, priority.. 🤣

V městečku s kapličkou, u které dnes budeme spát, jsme při hledání večeře náhodou narazili na Rutgera 🇳🇱 , kterého jsme mile překvapili a zítra se tudíž můžeme všichni společně sejít u katedrály 🤩

• 30. Den / Santiago de Compostela

2025年7月28日, スペイン ⋅ ☁️ 20 °C

13km
    Je to tu, po 870km a 30ti dnech neustálé chůze jsme dorazili do našeho prvního cíle tohoto camina.
    Jsem na Kristýnu neskutečně pyšný, jak to se mnou a hlavně asi s dvaceti puchýři zvládla❤️ Teď už to s ní bude pohodička, až na ten konec světa 😁

Včera večer jsme spali u kapličky ještě s jedním Španělem, který nám mrknutím oka z kusu drátu vyrobil takového krásného poutníka😊

Do certifikátu o podstoupeném caminu nám napsali del Norte, bohužel nevěděli jak to udělat když jsme ho šli jen polovinu a pak pokračovali Primitivem. Holt si to budeme asi muset dát příště znovu 😎🤣

K obědu jsme si dopřáli nejlepší kebab na světě, s rýží a neomezenou omáčkou. Po třech letech a pořád strašně dobrej, u nás jsem takový ještě nesehnal 😭🤣

Při odpolední procházce historickým centrem jsme nejdříve narazili na Francesca🇮🇹, který nám nabídl společnou večeři, a později i na Angeliku🇷🇴, které jsme pomáhali s obstaráním compostely a s ubytováním v našem albergue.

Ze společné večeře byly nakonec jen společné dvě láhve vína, které jsme si náležitě užili a pak se nějak dobelhali zpět na albergue vyhlížejíc další etapy 😁

• 31. Den / SdC -> Piaxe

2025年7月29日, スペイン ⋅ ☀️ 24 °C

32km
    Ráno jsme vyráželi společně s Angelikou, abychom ji bezpečně provedli městem zpátky na stezku a pak jsme potkali Sylvii,🇨🇭 se kterou jsem se dal hodně do řeči. Nabídla mi přespání v jejím domku ve švýcarských horách ve výšce 3000m.n.m. A taky sezónní práci jako pastevce ovcí za pěkný peníz 😁✌️

Jináč celý den jsme šli krásnou krajinou jen s minimem silnic.

Na konci dne jsme si sedli u jednoho pítka kvůli večeři (chleba s paštikou) a přišel za námi strašně ukecaný kocour a k naší smůle se nám povedlo koupit plesnivou paštiku. A tak dnes jen o chlebu a vodě, zatímco kocour si baštil rybí paštiku 😭😃🐈

Spaní na hřišti pod přístřeškem který nám včera doporučil Francesco🇮🇹🤌 😎

• 32. Den / Piaxe -> Castro

2025年7月30日, スペイン ⋅ 🌬 24 °C

34km
    Posíláme slunce a teplo do Herálce, protože víme, že se tam klepete zimou pod deštníky 🤪😁
    My se tu poslední dobou pořád jen pečeme a vyhlížíme nějaký ten semtam mráček 🤣

K obědu padla lahvinka vína a hned poté jsme narazili na takovou krásnou řeku pro schlazení, což nám udělalo strašně dobře 😁

Dnes zase spaní venku, ale tentokrát v lese 🤩
    A zítra už nás čeká zase oceán,
    Muxia 🌊⚓🌊

• 33. Den / Muxía

2025年7月31日, スペイン ⋅ 🌬 20 °C

25km
    Dnes jsme si vyšli ještě za tmy, abychom dorazili do cíle co možná nejdříve a mohli si v klidu projít město a vyřídit vše potřebné.
    Po 9 km jsme narazili na kavárnu, kde jsme si dali pořádnou snídani, jelikož jsem minulou noc byly bez večeře a následně jsme si už jen užívali cestu, povídali si.

Celý den nám fouká silný vítr a když jsme procházeli okolo písku, měli jsme ho opravdu všude 😄

Dorazili jsme na albergue, užívali vlny a pak jsme došli ke kostelu, kde jsme zůstali i na mši.

• 34. Den / Fisterre

2025年8月1日, スペイン ⋅ 🌬 17 °C

33 km
    Fisterre, v minulosti považovaná za konec světa a dnes nejzápadnější místo pevninského Španělska.
    Pro spoustu poutníků je toto místo perfektní rozloučení se s Caminem a stejně tak i pro nás i když před sebou máme ještě pár posledních dní strávených na C. Portuguese, kde půjdeme proti proudu směrem do Porta odkud už 6. odlétáme.

Cesta po pobřeží byla nádherná, ale stejně tak i náročná, pořád nahoru a dolů a za odměnu jsme si dali pravou argentinskou parrilladu (ve Španělsku).
    2kg masa na přenosném grilu s hranolkami a salátem. Tuhle šílenost nám doporučil náš kamarád Francesko🇮🇹, který jí prý zmákne sám, ale my to nedokázali ani ve dvouch 🤣

S plnými pupky jsme se ubytovali ve veřejném albergue, zašli nakoupit a pak vyrazili na onen konec světa k majáku, abychom naše Camino pořádně zapili a završili a abychom se rozloučili.
    Od zítra už bude jenom pohoda až do odletu a také hlavně již dosáhneme celkových 1000km za konečných 35 dní😁

• 35. Den / Fisterre -> SdC -> Pontevedra

2025年8月2日, スペイン ⋅ 🌙 19 °C

1000km celkově, náš ultimátní cíl splněn 🥳🥳🥳 Už můžeme domů 🤣
    Ale ještě před tím nás čeká Kristýny kamarádka Lucie, která zrovna šlape
    C. Portuguese a my máme dost volného času na to jí potkat 😁

Dnes jsme tedy začali kávou a skvělým pekanovým koláčem před naší tří hodinovou cestou autobusem z5 do SdC kde jsme v klidu poobědvali a navštívili český obchůdek paní Veroniky🇨🇿 (Delicias de Bohemia) plný nejrůznějších domácích výrobků z kaštanů včetně alkoholu. Po ochutnávce jsem si hned lahvinku musel prostě odnést 😁

Pak opět autobusem do Pontevedra, kde už jsme se jen snažili najít místo ke spaní. Chození dnes tedy minimální.

• 36. Den / Pontevedra -> Angoren

2025年8月3日, スペイン ⋅ ☀️ 33 °C

26km
    Ráno jsme vycházeli ještě za tmy krásnou lesní cestičkou. Proti nám chodila spousta poutníků mířící do Santiaga.
    Na ranní kávu se k nám připojila kamarádka Lucie, bylo skvělé jí potkat a mít tak možnost si popovídat o našich zážitcích. Prý je moc šťastná, že tuhle cestu podstupuje a strašně se netěší domů✌️ Po kávě a fotkách jsme se rozloučili a pokračovali dále.

Náš plán byl zajít k pláži a pobýt u moře a pak pizza, což jsme si splnili takže pohodička. Spaní dnes luxusní u vodopádu s parádní vodou na koupání která přišla vhod v dnešních 36°C 🥵🤣
    Trochu se na to "české léto" už i těším 😅

Zítra nás čeká Porto kde už na nás snad čeká hezký hotelový pokoj 😁

• 37. Den / Vigo -> Porto

2025年8月4日, ポルトガル ⋅ ☀️ 27 °C

10km
    Ráno jsme si v klidu došli na nádraží za občasného vysvětlování místním, že jdeme schválně v opačném směru, když se nás snažili otočit a pak dojeli do Porta, hodně rozpáleného Porta. Vedro je tu už nesnesitelné a Kristýna poprvé za celou dobu pronesla, že už se taky těší domů do "zimy" 🤣
    Jenom chůze od klimatizovaného autobusu do hotelu nám skoro přivodila infarkt.

No. Celkem rychle jsme se rozhodli strávit zbytek dne v plaveckém bazénu, ale ani jeden ze dvou, který jsme navštívili nebyly otevřeny, i když Google říkal něco jiného 😡🤣

K večeři jsme zkusili "zachraň jídlo" aplikaci (too good to go) a dostali jsme v supermarketu celé kuře, 1,5kg kotlety a pytel salátu za 100,- 🤣 Takže co s tím, my si udělali půl kotlety na pánvi a zbytek masa jsme nechali majiteli hotelu, který se nám samozřejmě smál když to viděl, ale ochotně nám se vším pomohl a vzal si to 😀
    Tolik k naší první zkušenosti se zachraň jídlem.

• 38. Den / Porto

2025年8月5日, ポルトガル ⋅ ⛅ 31 °C

23km
    Ráno jsme si dlouho lebedili, a až kolem jedenácté vyrazili. Objednali jsme si zase něco ze zachraň jídlo, tentokrát z hotelové snídaně.. a dost jsme si pochutnali 😋 teda až na ty houby které Martin nejí😅

Následovala pohodová procházka po městě a válení se u pláže ⛱️

Čeká nás spaní na letišti a ráno v 7:10 odlet domů ✈️

Tohle je asi na nějakou dobu poslední footprint, protože naše cesta tu momentálně končí.
    Bylo to krásných 38 dní, ale už se oba těšíme domů. Tyto dva dny přesunů a cestování jinak, než chůzí nás oba dost vyčerpaly 🤣

Jednou se ovšem určitě zase vrátíme, to je jisté ☺️

旅行の終了
    2025年8月7日