• Žiga Skarza

• Trip start
    August 31, 2025

Napokon godišnji

August 31 in Slovenia ⋅ ☀️ 20 °C

Zadnji tjedan prije godišnjeg je za oboje bio ful naporan pa je super odluka bila da krenemo na put tek u nedjelju i idemo do Apulije samo s jednim spavanjem između. Zadnja stanica prije polaska - garaža da pokupimo suncobrane na koje se već skupila prašina jer smo ih zadnje koristili prije dvije godine. Put od skoro sedam sati do Abruzza je brzo prošao jer smo se oboje mijenjali - dok je jedan vozio drugi je radio i završavao zadnje stvari na poslu 🙈 Brzo vrijeme prođe i kad se ne zabavljaš 🤣Read more

• Roseti degli Abruzzi

Aug 31–Sep 1 in Italy ⋅ ☀️ 25 °C

Nakon malo više od 700 km prespavanac u turističkom gradiću - cijela obala je pod koncesijom pa ne možeš ulovit nijedan kadar mora bez ⛱️⛱️⛱️
    Hotel za one s niskim očekivanjima - nismo ni dobili ključ a već smo svjedočili na recepciji ljutoj ženi koja se došla žalit da nije soba ko na slikama s bookinga 🙈
    Al je zato Šila ko kraljevna na zrnu graška dobila svoj krevet na drugom krevetu i jela iz ladice 🤣
    A na kraju skroz pozitivno iznenadio centar koji je jako živnuo navečer s puno malih zgodnih barova i restorančića.

• Mastro Ciccio

September 1 in Italy ⋅ ☀️ 27 °C

Kada smo prije tri godine na proputovanju stali u Bari jedino mjesto za nešto pojest koje smo si označili je bio ovaj restoran - tad je bila nedjelja al kad smo vidjeli koliki red je za ući smo ipak odustali. Ove godine smo sve nade polagali u to da će biti ponedjeljak pa ne bi trebalo bit tako krcato. Ali za svaki slučaj smo pretražili i druge opcije i skužili da Bari ima hrpu super lokala gdje se da pojest nešto fino lokalno po normalnim cijenama i sa super procjenama. Dodatno smo se još nabrijali gledajući youtube video i kakve sve stvari spremaju kod Mastra Ciccia pa smo jedva čekali vidjet hoćemo li uspjeti 😄
    I eto, bilo je sreće i nije bila gužva tako da smo skroz nahajpani krenuli birat što ćemo sve probati. Cijeli koncept fast fooda je da jela prvo moraju lijepo izgledati tak da bi najradije probali od svega po jedno 🤣
    Uzeli smo njihov signature dish, sendvič s hobotnicom, panzerotti, neku kuglicu s buratom i pohane dagnje.
    Zaključak je da je za sendvič odlično, ali ak očekuješ neki spektakl od jela razočarat ćeš se - možda smo se previše nabrijali i imali prevelika očekivanja. Panzerotti je bio super, hobotnica s mozzarelom i sušenim rajčicama. Čak su nas iznenadile te pohane dagnje - jako fora snack, taman za uz pivo npr.
    Prije polaska još brzinska kava i sladoled od manga koji biram samo u Italiji i stvarno je svaki put odličan.
    I da ne zaboravim, glavna atrakcija Barija je ulica u kojoj žene ispred svojih kuća rade orecchiete, tradicionalnu tjesteninu i gdje ju možeš odmah i kupiti, a neke su tolko viralne da ih prepoznaš jer su na svakom drugom videu na youtubu.

• San Pietro in Bevagna

Sep 1–12 in Italy ⋅ ☀️ 27 °C

Već se ponašamo ko starosjedioci pa kad nam vlasnici kuće predlože da će nam reći koji su dobri restorani i slično Žiga kaže ne treba…valjda nam je čak veća fora otkriti sve sami :D
    Pri dolasku smo sve uspoređivali s onom kućom u kojoj smo bili prije dvije godine koja je bila bez zamjerke pa smo se trebali priviknuti da nemamo perilice za suđe, da nema kauča, da je internet signal teška katastrofa, madrac mekan al uskoro smo ipak uživali u krasnom vrtu i terasi i smokvi ispred kuće koju berem svako jutro nakon šetnje sa Šilom. I susjed ima kaktus ali je iskustvo branja bilo dost bolno pa nisam ponovila više nakon prvog puta.
    Plaža nam je doslovno prek ceste pa je super kak se možeš spremit i za dvije minute se već možeš kupat…ok, teoretski al tu nosiš hrpu rekvizita pa se prvo treba utaborit sa suncobranom jer bez njega teško da možeš izdržat na vrućem pijesku. More je super temperature pa smo se čak okupali i po noći.
    Jedina stvar na koju se svaki put treba priviknut je smeće posvuda - ne mogu skužit kak ih nije briga da na svakom uglu bude nekaj kaj bi trebalo bit u kanti. Al ajde, tu i tamo sam primjetila table koje upozoravaju na bacanje smeća, ali su ograničene samo na neke parkove. Iako je dost čudno da su plaže više manje čiste, al valjda paze na to 🤷🏼‍♀️
    Ove godine smo jako malo išli okolo, dosta večeri smo proveli uz delicije iz dućana i bocu vina na terasi.
    Malo fantaziramo o kupnji neke kuće ovdje pa smo skužili da se prodaje baš ta u kojoj smo sada…al nismo se tak zaljubili pa ćemo preskočit 😂

Res sva že domača tukaj ampak še vseeno kar najdeva nova mesteca in restavracije, ki so blizu pa še nisva bila. Plaža še vedno super, tudi ki so ljudje tam, je najbližji stran od tebe 30 m, pa res vedno več tovoriva s seboj. Smejeva se ljudem, ki hodijo na plažo z vozički ampak se bojim da bova čez par let taka midva 😂. V hiši kjer spiva je bil večji sončnik kot ga imava midva, pa stol za na plažo in zdaj gre to vse z nama. Pa včasih hladilni nahrbtnik, tako da se veča in veča...

Res je super tukaj, letos je edino precej muh, ki so tečne... Tako da sem šel po vse kar imajo proti muham in zdaj mahava z loparčkom pa tistim na elektriko pa vseeno kar hodijo in hodijo... 😁

• Porto Cesareo

September 6 in Italy ⋅ 🌙 26 °C

Ovaj gradić je ispao totalno iznenađenje - bili smo uvjereni da će biti kao ovaj gdje smo mi, tu i tamo nešto za pojest i ne toliko ljudi - kad ono skroz turističko mjesto s hotelima, luka s hrpom čamaca, štandovi uz more gdje nema šta nema - od najveće kolekcije šešira do fejk makita alata. Do centra četiri ribarnice jedna do druge, malih restorana kolko želiš, suvenira, ljudi, maca…sve živahno.
    Jeli smo u simpa fast foodu - gulaš od hobotnice…ja u kruhu, a Žiga s tjesteninom - za prste polizat.

• Gusto Primitivo

September 9 in Italy ⋅ 🌙 26 °C

Ena od poant najinih dopustov je vedno dobra hrana ampak za dobro ceno tako da se običajno izogibava fancy restavracij.
    Ampak tale z oceno 4,8 je v planu že toliko časa, da je bilo sedaj treba iti :)

Restavracija je res lepa, na strehi kamnitega hotela v strogem centru Mandurie. Da prideš v njo moraš čez recepcijo hotela, kjer te po walkie talkie-ju napovejo nekomu iz restavracije, ki te potem pričaka 2 nadstropji više in pelje za mizo. Od tam naprej pa fensijade :)

Najprej pozdrav iz kuhinje v obliki mini foccacie, grisinov in olivnega olja. Potem še en večji sestavljen iz 4 delov, za katere sem takoj pozabil kaj so bili. Zapomnil sem si samo karamelizirano čebulo v testu, ki je bila vrhunska.
    Za predjedi sva jedla pašto in ocvrto ribo z ne vem več čim :) Za glavno jed je Tihana izbrala hobotnico na žaru z burato, ki je bila najboljša hobotnica, kar sem jo kdaj jedel. Jaz pa neko počasi pečeno svinjino, ki je bila čisto ok ampak nič posebnega. Po tem sva bila že čisto sita ampak je bilo treba poskusiti še vsak svoj desert :)
    Zdaj je bil trebuh res že poln ampak je prišel še sladki pozdrav iz kuhinje, na srečo zelo zelo lahek :)

Zaključek večera... Je hrana toliko boljša kot jo plačaš v taki restavraciji proti ne tako fancy? Nama ne, bila je zelo dobra ampak zelo dobro hrano sva tu jedla marsikje, precej ceneje. Ni pa poanta take restavracije izključno hrana ampak cel proces ki gre zraven, z vsemi presenečenji iz kuhinje pa natakarji, ki se vrstijo okrog tebe in časom, ki ga pri njih preživiš saj je precej daljši kot bi bil v drugi restavraciji. To vse skupaj pa odtehta ceno ki jo plačaš za cel event, ne pa samo hrano. Tako da vsake toliko časa se je fino razvajati tudi v taki restavraciji tudi če bi podobno hrano lahko dobil za pol ceneje. Da ne govorim o tem, da bi bil račun v Ljubljani ali Zagrebu vsaj 50% višji kot je bil tu.

• Francavilla Fontana

September 10 in Italy ⋅ 🌬 26 °C

Cijeli dan je bio oblačan pa smo ga iskoristili za veliki šoping za doma - prvo u uljaru po maslinovo ulje. Već smo ga uzeli prije dvije godine pa se vraćamo po novu kanticu - a kad je tak dobra cijena za tak fino ulje onda i dvije😃
    Nakon tog ribarnica za nešto fino za ručak i nakon tog Famila s planom za srediti njihovu loyalty karticu za dodatni sconto. Žiga je bio uspješan, od sada imamo službenu adresu u Manduriji, Via Marchese 8 🤣
    Nakupovali brašna za sljedećih sto 🍕, vina, tjestenine, tarala, deterdženata, pive i jednu žutu dinju jer nigdje ne bude tak slatka i jeftina.
    Predvečer smo odlučili u šetnju u grad u kojem još nismo bili - ispala baš super večer - bilo je dosta živo iako je bila sredina tjedna. Klinci su imali kino na otvorenom, pobacali im hrpu jastuka na pod, a na velkom platnu bio Coco.
    Mi smo prvo popili cugu u nekoj pivnici dok smo isprobavali snimanje whatsapp poziva da budemo spremni za sutrašnji rođendanski call Lovri - i tolko se dojmila Žigi koji ni nije pio pivu da im je odmah napisao pozitivan review.
    Večera je baš iznenadila - neki mali restoran kaj nit je fast food koncept nit klasičan restoran - al hrana je bila tak fina, ja sam tagliatu od tune, a Žiga hobotnicu…pa 15 eura svako jelo kaj mene škrticu još više razveseli 🙈

• Bellaria-Igea Marina

September 12 in Italy ⋅ ☀️ 25 °C

Zadnji prespavanac u mjestu pokraj Riminija - smještaj nam je direkt uz prugu al su im vlakovi moderni i brzi pa nije uopće tako bučno. Za put od sedam sati je Žiga spekao foccaciu za sendviče - sredili smo ju cijelu u jednom stajanju tak da smo bili totalno siti cijeli dan 🙈 A u ovom mjestu sve puno fora restorana 😬
    Predvečer smo otišli u šetnju - u centru mjesta je bio piadina festival pa su mirisi ipak malo potakli glad, na kraju smo u pol deset večerali u nekom ribljem restoranu na plaži, ja opet hobotnicu a Žiga je htio neku finu morsku paštu pa je po preporuci konobara dobio tagliatele s nekom ribom 😄
    I najvažnije informacija ovog footprinta je da nam je Iper la Grande shop bio na 6 minuta od hotela pa smo nakon doručka još nabrzinu obavili zadnji šoping s kvarljivim stvarima.

• Nazad u rutinu

September 13 in Slovenia ⋅ ☁️ 24 °C

Evo nas nazad nakon skoro 2900 km i dva tjedna - umorni od puta al odmoreni od odmora 😄
    Imali smo jako puno za raspakirati 😂

Ja, spet konec za letos. Spet isti kraj in se mi zdi, da se ga še kar nisva naveličala. Letos sva sicer naredila malo manj kilometrov, ker se nama ni dalo toliko hoditi naokoli ampak sva bila precej več v najeti hiški, mogoče tudi za to, ker je imela najboljši vrt do sedaj tako da sva kar nekajkrat uživala tam ob vinu in narezkih ali pa tiramisuju, ki ga zdaj že redno kupujeva v istem baru in jemljeva za domov. Pa tudi, ko sva hodila v druga mesta, se nisva več vozila do znanih, na drugem koncu Apulije ampak siva odkrivala bližnja mesta, ki so od 20 do 45 minut stran, precej neznana, pa zelo živa s celim kupom restavracij. Kot da je pa razvidno iz slik, sva dopust začela in zaključila v Famili, ki je tam res nivo više od bližnjih. Tako da da sva bila tam kar nekajkrat, na začetku, da sva imela zalogo finih stvari na dopustu, na koncu pa da sva si naredila zalogo za doma.

No, spet konec dopusta in zelo verjetno ne zadnjič na teh koncih.

Trip end
    September 13, 2025