Dag 8 xi'an
September 6 in China ⋅ ☀️ 32 °C
Vandaag is het zondag en onze laatste dag in xi'an. We vertrekken rond 8u30 naar het people's park. Vorige week zondag hadden we in Shanghai ook een park bezoch, daar zagen we voornqmelijk de "tweede hands markt" van ouders die hun dochter aan een partner willen helpen. Deze bezigheid wqs deze keer ook aanwezig maar naast nog heel veel andere bezigheden.
Zo waren en heel wat groepjes bezig aan het dansen/zuba achtige aerobics aan het doen op muziek. Ze waren aan het dansen met zwaarden en parasolletjes. Er werd gebadmintond, geschopt tegen een soort pluim naar elkaar, ...
Het zijn voornamelijk oudere mensen die je ziet, met af en toe een uitzondering. Er was ook een heuse fitness met turn en fitness onderdelen. De gids zei dat er 2 delen zijn aan het park zoals de jing en jang. In de jang zijn mensen heel actief en is naar het oosten gericht omdat de zon daar opkomt en de jing is rust en genieten in stilte en is naar het westen gericht omdat de zon daar ondergaat.
Het was heel fijn om even een blik te kunnen opvangen van het dagelijkse leven van de chinees.
Na de ochtend gymnastiek ging ons avontuur verder naar een 'fabriek' waar ze met de hand terracota beelden maken. In alle maten vormen en kleuren. We kregen uitleg en konden daarna on hartje ophalen in de shop. Er zijn ook handgeschilderde meubels, bronzen en glazen dn porcelijnen voorwerpen en prachtige jade juwelen.
Onze gids liet weten dat ons bezoek aan deze plaats een verplichting was van de overheid.
We gingen lunchen in een lokaal restaurantje en je mag 3x raden wat we aten, inderdaat chinese draaitafel.
Na de lunch reden we door naar het muzeum van het terracota leger. Het leger bestaat uit meer dan 6000 teracotta beelden die in de tombe van de 'eerste keizer' van china terug gevonden zijn. Al staan die niet alle 6000 al boven de grond en zijn die in tact. Er staan er zo´n 2000 tentoongesteld in totaal.
De beelden dateren dus van de Qin dynastie, rond 220 voor Christus. En het leger bestaat uit 4 rangen van soldaten en paarden. Ze zijn levensgroot gemaakt met een lengte tussen 1.48 meter en 1.70 meter.
Het was indrukwekkend om de grote 'hal' te zien waar ze opgeleind staan op de plaats waar ze gevonden zijn.
Na heel wat indrukken op te doen was de dag nog niet te einde. Na het leger was het tijd voor een van de meest drukke straten van xi'an.
De moslimwijk is een overblijfsel van de mosim koopmarchanten die in de tijd van de zijderoute naar Xi'an kwamen en hier rond 742 na christus gesetteld hebben.
Het is niet alleen een drukke straat maar ook een luide straat, brommers toeteren constant, kraampjes houders roepen met of zonder microfoon wat ze verkopen en andere dingen om klanten bij hen te krijgen. Vandaar is de bijnaam de vogeltjesmarkt.
We bezochten er mogelijks een van de oudste moskeeën in de wereld. De bouw zou begonnen zijn in het jaar 745.
Hier aten we ook street foot. Een mix van groente en vlees dumplings op de plaat gebakken deze waren heerlijk. Als dessert een soort gekleurde balletjes die gevriesdroogde waren. Lekker was het niet maar het is de ervaring dat telt.
Moe maar voldaan zijn we in ons bed gekropen en als een blok in slaap gevallen.Read more