• Watermolen, verlaten dorp en stenen!

September 12, 2025 in Portugal ⋅ ⛅ 22 °C

Bijna naast de watervallen stond een klein oud molentje, en een Portugese 'Babuska' (aka oud omaatje) liet ons graag zien hoe ze meel maalde in haar oude molentje. Vet! De stok op de molensteen laat het bakje wiebelen en zo komt er telkens een klein beetje graan op de steen, wat vervolgens fijngemaald wordt tot meel. Het water uit het riviertje stroomt onder de molen door, en wordt door een kleine opening gedwongen om zo snelheid te laten maken voor het rad, dat zich precies onder de molenstenen bevindt. Tenminste, dit is wat wij begrepen met ons gebrekkige Portugees, handen en voeten werk en wat wijzen. Gaaf om te zien zeg, en wat een onwijs lief vrouwtje!
    We vertrokken en besloten langs de kust terug te rijden ipv door de bergen, om zo nog een paar plekjes te bezoeken. Second stop; een verlaten dorpje! Helaas was de mist wat weggetrokken, anders zou dit helemaal sprookjesachtig zijn! De laatste bewoner is in 1992 weggetrokken uit dit dorpje, wegens de remote locatie en het gebrek aan stroom. Het dorpje is in verval geraakt en nu open voor publiek, langs een populaire hike. Er is een plan om de ruïnes in ere te herstellen en een soort openlucht museum ervan te maken, wie weet keren we daar eens naar terug!
    Laatste stop van de dag; stenen! Inmiddels traditie voor ons om langs niet te bereiken stenen te gaan. Mo heeft een fascinatie voor grote stenen, en het liefst op spannende weggetjes! Okee dan, onze kleine Toyota red het allemaal nét in zijn 1, en dit stuk is helemaal verlaten. Sowieso is het nergens druk op dit eiland, heel andere vibe dan Sao Miguel. We komen nog 1 andere verdwaalde tourist tegen. Gave stenen trouwens, op een dag leren we klimmen op dit soort stenen, lijkt ons vet!
    Op naar het appartement. Ons idee was uit eten te gaan, maarrr het restaurant is niet te vinden (bestaat ie wel?) en de foodtruck is dicht, tja! Dan diepvries pizza uit ons oventje, wat bijna lekker is geworden haha. Morgen naar het volgende eiland, Terceira. Dat is weer een stuk drukker en toeristischer, dus dan gaan we vast weer lekker uit eten, helemaal prima. Dag Flores, je was prachtig!