Aankomst in Ponta Delgada
September 7, 2025 in Portugal ⋅ ☀️ 22 °C
Vanochtend heeft Taxi Hansch ons naar Schiphol gebracht, en 4.5 uur vliegen later kwamen we aan op de Azoren, in Ponta Delgada. Nog 4.5 uur later (of zo lang voelde de rij in elk geval) hadden we onze huurauto en konden we richting hotel.
Daar werden we opgewacht door een gekoelde fles champagne en een lokale rode wijn! 🍾 Echt lief van het reisbureau dat ze dat geregeld hadden! Dus allereerst maar even chillen met glaasje bubbels, en daarna eten gaan zoeken. We hebben van verschillende mensen gehoord dat je voor het eten niet naar de Azoren hoeft, dat ging voor Taberna Na Boavista in elk geval niet op. Wat hebben wij heerlijk gegeten!!
Op de terugweg nog onze eerste Azulejos ("Delfts" blauwe tegeltjes) tegengekomen, en kennisgemaakt met de lokale architectuur.
Morgen is het plan; met een beetje geluk eerst walvissen spotten met een boottocht, en daarna naar Cete Cidades, een van de toeristische hotspots met uitzicht op turquoise kratermeren. Wij zijn benieuwd!Read more
Whale watching!
September 8, 2025 in Portugal ⋅ ⛅ 20 °C
Vanochtend stond de wekker vroeg voor onze eerst trip: whale en dolphin watching! In IJsland werd deze trip nog gecancelled door het weer, dus we hadden hier lang op gewacht en onwijs veel zin in!
Na het ontbijt in het hotel en een primatourtje tegen de misselijkheid op zee (topspul!) gingen we naar de haven waar de boot op ons wachtte. De tour duurde zo'n 3 uur en we hebben 5 soorten gezien;
Sperm Whales, Bryde’s Whales, Common Dolphins, Risso's Dolphins en Atlantic Spotted Dolphins. Supergaaf!! In het voorjaar vind je hier ook Orka's, Bultruggen en zelfs Blauwe Vinvissen, maar niet in het najaar en winter want die zijn nu vertrokken naar het Zuiden.
Het was mooi te zien dat de boot altijd gepaste afstand bewaarde, het dier de ruimte gaf en ook niet te lang bleef hangen om ze zo min mogelijk te verstoren. Ze gebruiken ook geen verstorende sonar apparatuur voor de locatie van de dieren of voedsel om ze te lokken, dat gaf ons ook weer een goed gevoel. Hopelijk nemen tours en vooral toeristen hier ook een voorbeeld aan hoe je om moet gaan met de natuur.Read more
Lagoa do Fogo
September 8, 2025 in Portugal ⋅ ☁️ 21 °C
We wilden eigenlijk in de middag naar Cete Cidades, maar besloten na een korte pitstop in het hotel toch naar een andere plek te gaan om zo morgen heel de dag in Cete Cidades door te kunnen brengen.
Totaal onvoorbereid en zonder precies plan gingen we eerst maar op zoek naar lunch, en vonden buiten de stad een leuke foodtruck met ook vegaburgers en we hadden wel zin in een ritje met de huurauto. Verder op die weg zagen we nog wat gave plekken dus we vertrokken in die richting. Precies bij de foodtruck was de weg afgezet, dus we parkeerden de auto en gingen eerst lekker eten. Er kwam een bus aan die wel door de wegafsluiting mocht, en we stapten maar in! We reden door smalle kronkelende weggetjes door naar een van de mooiste plekjes die wij ooit hadden gezien, een kratermeer met de naam Lagoa do Fogo (Meer van Vuur) helemaal Jurassic Park vibes! Wat een pareltje! Bovenaan het viewpoint bleven een aantal mensen staan, maar druk was het er zeker niet. We zagen een pad naar beneden en besloten dat we wel zin hadden in een wandeling. Stijl naar beneden door jungle achtige paden en trappetjes kwamen we bij een oase van rust aan! Max 10 mensen hadden deze wandeling ook aangedurfd, maar het was zo groot dat we er praktisch alleen waren. Wat een geweldige plek!!
De klim naar boven was ook geweldig, wel tikje uitputtend haha. Eenmaal weer boven ging er een andere bus weer terug naar de parkeerplaats. Achteraf leerden we dat ze deze weg afsluiten voor touristen met huurauto's en mensen op doortocht, om zo de mensen aantallen te reguleren en de natuur te beschermen. Wederom; een beslissing naar ons hart! Want kijk nou hoe prachtig dit plekje is, en wat fijn dat ze er alles aan doen om dit zo goed te houden. Top!!Read more
Ribeira Grande
September 8, 2025 in Portugal ⋅ ⛅ 21 °C
Tijd voor eten! Alweer. Van al die avonturen krijg je honger! We reden de berg af, en namen de afslag naar het stadje Ribera Grande. Of, dat dachten we, maar ineens hield de weg op en reden we door gravel. Bij de autohuur werdt er vaak en nadrukkelijk gezegd NIET offroad maar wij vinden dat als maps het een weg vind, het niet offroad is, dus we zijn maar doorgereden haha. Sowieso kon keren niet langs de smalle weggetjes. Gelukkig kwamen we wel ongeveer uit waar we wilden en we hebben heerlijk gegeten in het stadje. Bij zonsondergang hebben we een prachtige wandeling gemaakt over dit prachtige zwarte surfstrand! Beetje romantiek mag natuurlijk ook, het is tenslotte onze honniemoon!
Na een kleine detour langs een bakkerij voor een toetje weer op pad naar het hotel in Ponta Delgada. Er bleek een super nette rechtstreekse snelweg te zijn, leek ons in het donker een beter plan..
Veilig weer terug van onze eerste dag avontuur, bizar dat dit eigenlijk de eerste echte dag is! We hebben het gevoel hier al een week te zijn, en ook dat onze bruiloft al maanden terug is. Time flies when you're having fun!Read more
Miradouro Grota do inferno
September 9, 2025 in Portugal ⋅ ☁️ 19 °C
Hét viewpoint van de Azoren is wel deze! De 'wooden pathway' ofwel Miradouro Grota do inferno (Nee dat is geen directe vertaling).
De weg ernaartoe was weer super avontuurlijk, ik weet niet hoe onze maps ingesteld was maar het was écht een van de spannendste wegen waar ik heb gereden! Door hele smalle super stijle weggetjes, meeste verhard maar ook stukken grind en ontzettend veel bochtjes. Het was ook verdacht rustig, onderweg naar een van de bekendste plekken van de Azoren. Buiten wat vreemd kijkende boeren niemand gezien. Remmen is angst! Of eigenlijk; met een beetje vaart de heuvel op anders red je het niet zonder 4x4 haha. Superleuk, we hebben het overleefd. Geen beelden van helaas, we waren nogal druk met overleven hahaha! Later bleek er wederom een grote weg te gaan, en voor de terugweg ook maar die genomen..
We parkeerden ietsje verderweg en hadden een prachtige weg naar het viewpoint. We kwamen steeds meer mensen tegen, en het was regelmatig best druk! Ook sta je met zijn alle in de rij voor die ene foto, maar achja, we zijn tenslotte touristen. Onwijs gave plek, must see, maar blijf niet te lang hangen er zijn zoveel plekken die minstens net zo mooi zijn en heel stuk minder druk.Read more

TravelerIk ben daar geweest met de marine. Heel mooi eiland. Wat heet stijl! Wel mooie natuur. Veel plezier!
Verlaten hotel Monte Palace
September 9, 2025 in Portugal ⋅ ⛅ 20 °C
Geen tripje compleet zonder avontuur van discutabele legaliteit, al klinkt dat spannender dan het was haha. Bovenop een berg met uitzicht op de krater meren van Cete Cidades ligt dit verlaten hotel. Het hotel is gebouwd in 1989 en maar 19 maanden open geweest, toen ging het sjieke hotel failliet en raakte het hotel in verval. Het staat sindsdien leeg en is 'dicht' voor bezoekers, overal hangen aanplakbiljetten met niet betreden en tegen de wet! We klommen over een muur en begonnen ons avontuur! We kwamen er heel snel achter dat het vrij druk was, de ingang gewoon open was en je zo heel makkelijk naar binnen kon lopen haha.
Het uitzicht is geweldig en met door een raampje klimmen kan je zo op het dak! Supertof!
We hebben wel het idee dat het vooral open wordt gehouden voor toeristen, ook omdat de parkeerplaats vol staat met lekkere foodtrucks, er een wc is buiten, en de ingang zo wagenwijd open staat haha. Maar ach, het was een mega leuk avontuur!Read more
Avonturenhike Sete Cidades
September 9, 2025 in Portugal ⋅ ⛅ 21 °C
We hadden zin in een hike! Dus we dachten een klein rondje om het groene kratermeer te wandelen. Op internet waren er nogal wisselende verhalen te vinden, de ene zei dat er geen pad was, of weggeregend, maar ook reviews dat het minder avontuurlijk was en vrij simpel. Het pad was maar 5 km dus we dachten, doen we even!
Het eerste 1/3 stuk was idd heel simpel, een groot breed gravel pad. We zeiden zelfs nog tegen elkaar "dit is goed te doen voor mindervaliden of zelfs in een rolstoel". Bij een strandje waren wat mensen lekker aan het zonnen, en we kwamen wat wandelaars tegen die een beetje bleekjes zagen en zeiden 'sterkte, succes, wij gaan terug'. Leuk!! Dachten wij! Uitdaging geaccepteerd! En dat hebben we geweten, wat een geweldige hike is dit!!
Het grindpad veranderende in een smal bospad, met overgroeide jungle en stijle afgronden. Onze bergschoenen bleken geen overbodige luxe. Af en toe was er een 'safety rope' door iemand opgehangen, zodat je niet te pletter viel. Lief! Stukken op handen en knieën, over of onder bomen door, een heel wankel smal bruggetje, prachtige strandjes en bange wandelaars, we hebben het allemaal gezien. Dit was écht een van de leukste hikes ooit. We waren wel kapot na deze hike, 5km is niet veel, maar zo is het best inspanninend en we hadden al aardig wat gelopen. Op naar het hotel, waar we lekker een 'borrelsituatie' met een fles wijn hadden, en na een verfrissende duik in het zwembad (Nien kan eindelijk zwemmen!!) lekker borrelen op het balkon en een keer niet uit eten. Wat een super dag!!
Morgen op naar het volgende eiland, Flores!Read more
Nieuw eiland en snorkelen (Flores!)
September 10, 2025 in Portugal ⋅ ⛅ 23 °C
Vandaag was het tijd voor een nieuw eiland! We komen aan het einde van onze trip nog terug op Sao Miguel, maar voor nu een klein afscheid. Op naar Flores! We hebben hoge verwachtingen, dit eiland is veel kleiner en ligt op de westelijke uithoek van de Azoren. Alles zal wat primitiever zijn, en minder toeristisch. Top! Vinden wij.
We hebben een prima vlucht van een uurtje, de enige mogelijkheid om tussen deze eilanden te reizen. Bij aankomst eerst superlang in de rij voor onze huurauto, dat zal wel overal zo zijn helaas. Er is op de Azoren weinig tot geen OV en maar beperkt aantal taxis, dus als je ergens heen wil is met een huurauto eigenlijk de enige optie, dus ook lange rijen bij het loket.
Onze auto deze dagen is een kleine Toyota Yaris, stuk minder luxe maar alsnog rijd hij prima de stijle weggetjes over. We krijgen een kaart mee met aangekruiste wegen waar we niet kunnen en mogen komen vanwege het slechte wegdek en de stijlte van de wegen, gewaarschuwd mens telt voor twee dan maar.
Ons appartement is nog niet klaar (later weten we waarom!) en dus nemen we een lekkere duik in de oceaan. Er zijn wat inhammen met een trappetje, de natuurlijke zwembaden hoe ze hier aangemerkt zijn. Súpermooie kliffen en het doet ons een beetje aan de kust van IJsland denken. Beetje spannend voor Nien, hoge golven en nergens om te staan als je eventjes paniek hebt, maar met de zwemlessen van Hans in het achterhoofd toch erin. Enorm veel vissen te zien, mega leuk!! Jammer dat je daar niet makkelijk een filmpje van kan maken maar geloof ons, echt veel vissen! Zijn allemaal lief, en er is 1 soort kwal, de Portuguese man o' war, waar je voor moet oppassen en natuurlijk in de volle open oceaan zwemt er wel vanalles, maar de golven zijn daar ook mega hoog dus lijkt ons sowieso onverstandig. Snorkelen gaan aan we vaker doen deze vakantie!
Toen kregen we een appje dat ons appartement klaar was en met een tas vol boodschappen gingen we naar binnen. De host had samen met haar kinderen alles versierd, mega schattig! Een koude fles champagne en een fles wijn wachtte ons weer op. Geen straf!!
De restaurants op Flores zijn er niet zo veel, en meeste gaan pas einde van de week open, en sowieso is 3 weken 2x per dag uit eten een beetje enthousiast. Mo heeft heerlijk een pastatje gekookt en de tv kan je ook naar streamen, even een avondje chillen dus!! Na alle avonturen waren we daar stiekem ook wel even aan toe.
Wel maakte we een kleine avondwandeling, langs de prachtige ruige kust en onderweg nog even knuffelen met het liefste schaap van de Azoren!
Morgen maken we een uitstap naar Corvo, het kleinste eiland van de Azoren. Eilandseption!Read more
Corvo!
September 11, 2025 in Portugal ⋅ ☀️ 22 °C
Nóg een ander eiland! Het kleine eiland van Corvo was aan de beurt vandaag. Met de Rib speedboot zijn we naar het eiland gebracht. Eerst nog een tijdje langs de prachtige kust gevaren van Flores, met watervallen, grotten en turquoise water. Wáuw! Wat zijn deze eilanden toch onwijs mooi!! We genoten onwijs, wat is Nederland toch saai als je dit ziet!
De golven waren wild en de schipper had er zin in haha. Maar gevaarlijk was het geenzins, aan boort zat ook een paar maanden oude baby (die alleen maar zat te giegelen) en een oma van 70+.
Nadat we het moois hadden gezien van de kust van Flores, was het tijd om de open zee op te gaan naar Corvo. De golven vielen goed mee, maar echte zeebenen hebben we nog niet dus blij met ons primatourtje.
Corvo is eigenlijk 1 vulkaan, met een hele grote caldera/krater in het midden. Eenmaal op land konden we met de taxi mee naar de rand van de krater, en een 5k hike maken door de caldera. Dat hoef je geen 2 keer te zeggen! In onze taxi zaten 2 andere Nederlandse, een moeder met dochter, en de dochter werkte voor Riksja, de reisorganisatie waarmee wij hebben geboekt! Wat een toeval! We 'adopteerden' deze moeder en dochter en gezellig kletsend liepen wij onze wandeling, wat voor hun een erg avontuurlijk was we hielpen ze hier en daar met een handje over de hobelige en modderige stukken.
Wat een mooie plek weer! Zo groen, en we hadden onwijs veel geluk met het weer wederom, blijkbaar ben ik toch geen échte Hartogsveld. Vaak hangt in deze caldera namelijk een dikke mist en kan je weinig zien, maar wij hadden vrij zicht!
De hike was supermooi, niet mega uitdagend maar je moet wel de natuurlijk de krater in en uit klimmen. Goede training voor de Mount Pico die ons nog te wachten staat!
Nog een uurtje door het dorpje gedwaald nadat we weer met de taxi naar beneden waren, en toen weer de Rib boot op. En wat een geluk! We kwamen dolfijnen tegen onderweg en we hebben een stukje met hun meegedobberd. Geweldig om te zien, ook omdat je een stuk dichterbij het water bent op de Rib! De zee was een stuk wilder, en de golven waren onwijs hoog. Gaaf voor 2 adrenaline junkies zoals wij! En ook de baby moest alleen maar lachen haha. Oma had het minder naar haar zin..
Eenmaal aan wal weer lekker boodschappen gedaan, het enige restaurant wat iets vegetarisch heeft hier is dicht, morgen nog een poging en anders komen we weer zelf. Overigens zijn er wel weer burgers bij een foodtruck te krijgen, maar elke dag burgers met friet is ook weer wat..
Morgen gaan we watervallen bekijken, en 1 of 2 hikes! Overmorgen verlaten wij het mooie Flores helaas weer, en vertekken we wéér naar een ander eiland!Read more
Vallend water!
September 12, 2025 in Portugal ⋅ ☁️ 22 °C
Watervallen! Een hele boel! Naar vandaag hadden we al heel lang uitgekeken, hierom stond Flores onwijs hoog op ons lijstje. En it did not disappoint!
Bizar hoe anders het klimaat is aan de kust, daar was het een zonnetje en perfect weer om op het strand te liggen. Maar in de bergen en de jungle, was het vooral erg vochtig, geen zonnetje gezien. Lekker even, want ondanks veeeel smeren en de schaduw opzoeken waar kon waren we toch verbrand gisteren op de boot. Onderweg naar boven over vele kronkelende weggetjes reden we een dik wolkendek in, er hangt een permanente mist boven de watervallen en bergen, wat deze prachtige plek ook nog een mysterieus tintje gaf.
Eerst was Poço da Ribeira do Ferreiro aan de beurt. Dit is hét plaatje van Flores, en het was zoo prachtig hier. De hike er naartoe was niet te moeilijk maar wel stijl omhoog, 1,5 km over een sprookjesachtig stenen pad, met hier en daar al kleine watervalletjes! Eenmaal bij de echte watervallen aangekomen genoten we van het uitzicht! Op een bankje gemaakt van een boomstam eten we nog wat snacks om de energie weer aan te vullen voor de volgende hike.
Daarna gingen we naar waterval nummer 2! Cascata da Ribeira Grande. Deze hike was niet zo makkelijk, maar wel juist heel leuk!! Over stenen klauteren, door de dichte begroeiing heen navigeren, wij voelde ons Tarzan en Jane!Read more
Watermolen, verlaten dorp en stenen!
September 12, 2025 in Portugal ⋅ ⛅ 22 °C
Bijna naast de watervallen stond een klein oud molentje, en een Portugese 'Babuska' (aka oud omaatje) liet ons graag zien hoe ze meel maalde in haar oude molentje. Vet! De stok op de molensteen laat het bakje wiebelen en zo komt er telkens een klein beetje graan op de steen, wat vervolgens fijngemaald wordt tot meel. Het water uit het riviertje stroomt onder de molen door, en wordt door een kleine opening gedwongen om zo snelheid te laten maken voor het rad, dat zich precies onder de molenstenen bevindt. Tenminste, dit is wat wij begrepen met ons gebrekkige Portugees, handen en voeten werk en wat wijzen. Gaaf om te zien zeg, en wat een onwijs lief vrouwtje!
We vertrokken en besloten langs de kust terug te rijden ipv door de bergen, om zo nog een paar plekjes te bezoeken. Second stop; een verlaten dorpje! Helaas was de mist wat weggetrokken, anders zou dit helemaal sprookjesachtig zijn! De laatste bewoner is in 1992 weggetrokken uit dit dorpje, wegens de remote locatie en het gebrek aan stroom. Het dorpje is in verval geraakt en nu open voor publiek, langs een populaire hike. Er is een plan om de ruïnes in ere te herstellen en een soort openlucht museum ervan te maken, wie weet keren we daar eens naar terug!
Laatste stop van de dag; stenen! Inmiddels traditie voor ons om langs niet te bereiken stenen te gaan. Mo heeft een fascinatie voor grote stenen, en het liefst op spannende weggetjes! Okee dan, onze kleine Toyota red het allemaal nét in zijn 1, en dit stuk is helemaal verlaten. Sowieso is het nergens druk op dit eiland, heel andere vibe dan Sao Miguel. We komen nog 1 andere verdwaalde tourist tegen. Gave stenen trouwens, op een dag leren we klimmen op dit soort stenen, lijkt ons vet!
Op naar het appartement. Ons idee was uit eten te gaan, maarrr het restaurant is niet te vinden (bestaat ie wel?) en de foodtruck is dicht, tja! Dan diepvries pizza uit ons oventje, wat bijna lekker is geworden haha. Morgen naar het volgende eiland, Terceira. Dat is weer een stuk drukker en toeristischer, dus dan gaan we vast weer lekker uit eten, helemaal prima. Dag Flores, je was prachtig!Read more
Het derde eiland (4?), Terceira
September 13, 2025, North Atlantic Ocean ⋅ ☀️ 22 °C
Vanochtend optijd eruit en helemaal naar het vliegveld, wat wel 5 hele minuten rijden is! Auto inleveren, op naar Terceira, ons 3e eiland als je het dagtripje Corvo niet meetelt. Zin in! Van Sao Miguel en Flores hadden we vooraf wat bucketlist dingetjes, maar van Terceira en straks Faial eigenlijk niet haha. Dus voor ons ook een verassing wat we zullen aantreffen.
De vlucht is iets meer dan een uurtje, en onderweg zien we Pico met de gelijknamige Pico vulkaan! Een sneak peeko, want het plan is om deze te beklimmen en te kamperen in de krater. Zin in!
Maar eerst Terceira. Bij aankomst bleek dat de huurauto nog niet terug was, die zou eigenlijk pas om half 6 in de avond klaar zijn, klein foutje in de aankomsttijd. Het vliegveld ligt echter wat ver vanaf de bewoonde wereld, dus we waren even een beetje chagrijnig maar dat helpt de situatie niks. Dus maar opzoek naar een plan B, gelukkig vonden we bagagekluizen en 45 min lopen een bakker. Tijd voor eten dus! Terug was bergop, maar gelukkig werkt Bolt hier blijkbaar ook met 1 chauffeur (er is bijna geen ov en nauwelijks Taxis op de Azoren, dus een huurauto is wel echt een must!) gelukkig was onze auto al om 3 uur klaar en op naar ons hotel met de net gewassen Dacia Sandero.
Ons hotel voor de komende 4 nachten is een quinta, een verbouwde oude boerderij die helemaal is opgeknapt in oude stijl. De eigenaresse is een onwijs lief vrouwtje, en heeft ons een upgrade naar een suite gegeven omdat het onze huwelijksreis is! Onwijs lief!! We slapen als een koning vanacht!
's Avonds gingen we nog even lekker uit eten, bij een restaurant dat zowel vers gevangen vis had als wel 5 vega gerechten, wat een luxe!
Daarna nog even op onze kamer ingestort, van reizen wordt je moe!
We hadden nog een kleine bezoeker, doe snachts en savonds je ramen dicht als je geen hor hebt haha. Een mega kakkerlak kwam naar binnen gevlogen en gelukkig hebben we hem kunnen vangen. Brr! Wat zijn die beesten groot en snel. En ze komen veel voor hier, nu snappen we ook waarom tot nu toe alle kamers een hor hadden! Raampje dicht dus.Read more
Misterios Negros hike en rustige dag
September 14, 2025 in Portugal ⋅ ⛅ 22 °C
Ons was 2 keer afgeraden om deze hike te doen, dus wij dachten let's go!! De hike was 5,5 km, niet zo ver dus alleen je vergist je snel in het aantal km hier door het ruige terrein. Alle hikes beginnen hier lijkt het wel hetzelfde, parkeerplaats met ook veel mensen op leeftijd, brede grind paden, veel bankjes en onwijs veel bordjes. Langzaam gaat dat over in smalle paadjes, wat verwarrende aanwijzingen, bankjes houden op en de modder begint. Het wordt steeds stijler en rustiger, we komen wat afhakende mensen tegen die omkeren, en het pad is soms niet bestaand. Leuk!! Lekker klimmen en klauteren over boomwortels, over stenen en klimmen tot de boomgrens door oude lavavelden. We komen af en toe een andere wandelaar tegen, vaak met sneakers en een bleek gezichtje. Protip: sneakers zijn leuk voor de dorpen hier maar trek altijd je sexloze wandelschoenen aan, want je zal ze nodig hebben haha.
Hele gave wandeling! Aan het eind voelt Nien zich niet zo super, en doen we het heel rustig aan, veel water en snackpauzes. Het lijkt wat weg te trekken, en we gaan lekker terug naar Angra, de 'hoofdstad' van de Azoren. Heerlijk geluncht, en we gaan richting een museum. Het museum stelt niet mega veel voor, maar is toch gratis en zit in een vet gebouw, we hebben ons toch maar even vermaakt en ook wat geinige dingen gespot. Jullie mogen raden wat de voorwerpen in de laatste 4 foto's zijn, dit zijn allemaal oude versies van voorwerpen die nog steeds bestaan en gebruikt worden, in oplopende moeilijkheidsgraad.
Nien voelt zich wederom toch niet top, en we gaan lekker terug naar het hotel voor even een kleine poging tot een siësta en wat zwemmen in het prachtige zwembad, en dat lijkt wat te helpen. Op naar het avondeten, en morgen nog meer eten, want dan staat er een food and wine tour op de planning! Start om 9u sochtends, beetje gekke tijd voor wijn, maar ach. Wij hebben er zin in!Read more
Food tour, kattenberg, snorkelen, en nog
September 15, 2025 in Portugal ⋅ ⛅ 23 °C
Vanochtend een heel klein ontbijtje (koffie!) en op naar de stad, want in Angra stond een gids op ons te wachten om ons mee te nemen in de geschiedenis van Terceira onder begeleiding van een lekker hapje eten. We dachten vooral veel eten, maar bleek vooral veel geschiedenis te zijn. Ook erg interessant! Hele korte samenvatting:
De Azoren waren onbewoond (of iig niks permanents), op een gegeven moment waren de Portugezen er, toen kreeg Portugal ruzie met Spanje, toen was de koning van Portugal ineens Spaans, en de Azoren vonden dat stom en hadden een eigen koning, vond Portugal stom, toen kreeg Portugal een Portugese koning weer en vonden de Azoren dat best, en ze hebben nu een vorm van autonomie maar horen ook wel tot Portugal. Alles is vooral katholiek, veel heilige en veeeel feestdagen van heilige en vanalles en iedereen is vernoemd naar heilige en helden.
We stopten ondertussen bij 2 bakkerijtjes en hadden daar lokale lekkernijen, en sloten af met een kaas en worst plankje met olijven en zoet brood wat je hier veel ziet. Lekker!
Onze gids was onwijs gezellig en kon super vertellen, en rond 12u was de tour afgelopen. Daarna hadden we nog een beetje trek, en sloten af met s werelds grootste ijsje (2 bollen? Kon net zo goed 4 zijn).
In de middag hadden we na al het gesnack wel zin in iets actiefs en reden eerst naar het grootste park van de stad, Monte Brasil wat eigenlijk 3 aaneengesloten vulkanen zijn. Bovenop was een soort kinderboerderij met onder andere kattenkolonie en vogels, altijd leuk. Verder veel locals en bbq plekken, wat hier helemaal hip is! Daarna reden we naar de noordkust voor nog meer natuurlijke zwembaden! Na even te hebben gesnorkeld werd de zee wel héél wild en was het een beetje spannend. Opzich moesten we toen ook de zee uit, en de rode vlag werd gehesen. Niet dat de locals zich daar iets van aantrekken, maargoed, wij als brave toeristen natuurlijk wel. Sowieso vond Nien het wel een beetje spannend worden.. afdrogen en naar het hotel dus!
Op loopafstand van het hotel zit een net geopend fine dining restaurant en we hadden nog niet genoeg gegeten, meer eten dus! Heerlijk eten, met bijpassende wijn natuurlijk want we waren toch lopend. Je merkte wel dat het restaurant net open was, er waren wat bijzondere dingetjes zoals geen licht op het herentoilet, maar het eten was top en de wijn geweldig dus dat mag de pret niet drukken. In het hotel hadden we weer gezellig een kakkerlak, dat gaan we niet missen in Nederland!Read more
Rondje Terceira, watervallen, lava cave
September 16, 2025 in Portugal ⋅ ☀️ 24 °C
De ochtend begon lekker rustig, het is tenslotte ook vakantie dus af en toe mag je uitslapen! Na het ontbijtje was plan A eigenlijk een 10km hike met veel klimmen, maar Nien was nogsteeds niet helemaal fit dus we besloten een rustiger plan te maken, rondje om het eiland langs mooie punten! We reden tussen schattige kleine dorpjes, weilanden met vooral koeien en maïs, en prachtige uitzichtpunten. Van een local kregen we eerder al een tip van een korte watervallen hike en dat is precies waar we zin in hadden. Super mooie wandeling, wat is de natuur toch geweldig! Over de hele lengte van het beekje waren prachtige watervallen te vinden en met wat klimwerk kon je heel dichtbij komen, vet!
We reden weer verder en omdat er een weg afgesloten is was de enige optie landinwaarts over de bergen, ook geen straf. We hadden op onze kaart nog lavagrotten gezien en dat leek ons ook superleuk! In Ijsland hebben we ook een poging gedaan maar wegens de recente uitbarstingen daar en het weer waren die telkens dicht, dus in de herkansing! Op Terceira is een nog veel indrukwekkendere cave te vinden, maar die is dicht door herstelwerkzaamheden, dit was een goede nummer 2. Indrukwekkend te zien hoe de hete lava zo'n enorme grot achterlaat, en we konden tot 700m lengte de grot in. Leuk!
Terug naar het hotel weer en voor de laatste keer in Terceira uit eten, want morgen staat eiland nummer 5 op de planning; Faial!Read more
Faial! Op naar nieuwe avonturen!
September 17, 2025 in Portugal ⋅ 🌬 23 °C
Vanochtend vroeg uit bed, op naar het vliegveld en naar een nieuw eiland, Faial!
Het is 30 min vliegen, onze kortste vlucht. Helaas gaat er niet een milieu vriendelijker alternatief, de oceaan is te wild tussen andere eilanden voor een pont. Alleen tussen Faial-Pico-Saint Jorge en Flores-Corvo kan je met de pont, en overmorgen stappen we ook op de pont naar Pico.
We zijn lekker optijd in Faial, en onze huurauto ophalen verloopt redelijk soepel. Wel altijd gedoe, lange rijen en sowieso alles om vliegen heen kost natuurlijk veel tijd.
Onze nieuwe huurauto is een witte Opel Corsa, lekker bakkie en hij rijdt prima. Onze slaapplek ligt buiten de stad, en de kamer is nog niet klaar dus we rijden door naar Horta, een van de 3 steden in de Azoren. Alleen Ponta Delgada, Angra do Heroismo en Horta zijn echte steden, omdat deze ook een belangrijke haven hebben. Horta is een vrij kleine stad, maar Faial is ook een klein eiland. Te voet verkenden we de stad, al had Nien weinig zin meer om te lopen tegen het einde haha. We bezoeken een walvissen museum dat gaat over de walvissen jacht, wat jarenlang een belangrijke inkomstenbron was voor de Azoren, vooral de olie van potvissen. Het museum bevindt zich in een oude fabriek waar ze vroeger de enorme dieren verwerkten, en was indrukwekkend om te zien, zeker in combinatie met de film die getoond werd over de walvisjacht in de jaren 50.
Even inchecken bij onze slaapplek, wederom een Quinta, een verbouwde boerderij. Heel andere vibe dan de vorige, leuk weer! Deze Quinta heeft een idioot grote tuin, waar we een klein stukje van bekijken. De host is onwijs lief, en we krijgen het grote apartement en wederom een flesje wijn voor onze huwelijksreis! Mega lief weer! In dit appartement kunnen 6 mensen slapen, dus als we elkaar zat zijn kunnen we elkaar ontvluchten haha.
Weer op naar Horta voor het eten, we hebben lekker gegeten in een hippe Gastrobar, met onwijs luidruchtige mede touristen uit Amerika en Duitsland. Bijna alle touristen die we zien op de Azoren zijn Amerikanen en Duitsers, gek genoeg van 50+ en niet altijd in fitte shape. We vragen ons ook af wat deze touristen bezoeken, want bijna al onze uitstapjes zijn vrij pittige hikes haha.Read more
Rondje Faial!
September 18, 2025 in Portugal ⋅ ☀️ 22 °C
Vandaag lekker rustig opgestart! Lekker ontbeten, met verse dingen uit de tuin van de Quinta, en zelfgemaakte yoghurt en een versgebakken eitje! We wisten dat de tuin van de Quinta erg groot was, maar niet precies hoe groot, dus op ontdekkingstocht! Nou, 3000 stappen later hadden we één (1!) rondje gemaakt!
Een enorme moestuin, een groot stuk weiland met 3 koeien, een doolhof van hagen met daarin een kippenren met de blijste kippetjes ooit, een kas met nog meer verse groente en fruit en bananenbomen, sinaasappelbomen, mango bomen, van alles! Geweldig om rond te dwalen. Overal schieten de hagedissen weg tussen de warme stenen. Een waterval hoort ook bij de tuin, al staat die op moment droog. Sowieso is het vrij droog en zonnig voor de tijd van het jaar hier in de Azoren!
De waterval leid naar een tunnel onder de landingsbaan van het vliegveld, en komt uit bij de zee. Je kan er doorheen, dus dat wilden wij wel even zien natuurlijk! Supergaaf, 40 meter lang en door een hoge afstap zie je de andere kant ook niet. Spooky!
Daarna was het tijd voor een rondje Faial met onze huurauto, en we begonnen bij de zuidkust met een mooi uitkijkpunt op een stuk beschermde rots als broedplaats voor vogels. Daarna namen we een duik in de natuurlijke zwembaden, maar deze viel wat tegen. Weinig vissen gezien in de inkeping, de volle oceaan was veel te wild. Afspoelen en gaan dus! We werden op de parkeerplaats aangesproken door een Italiaanse fotograaf die een Travel Magazine aan het maken is over de Azoren, en vroeg of wij model wilden staan. Eh, okee? Na een kleine fotoshoot wisselde we onze mailadressen uit, wie weet staan we binnenkort op banners in Milaan, of het is gewoon een goed verhaal haha!
Toen reden we door naar het westelijkst
e puntje, wat een heel ander beeld gaf dan wat we tot nu toe hebben gezien! De Capelinhos vulkaan die deze kust vormt is in 1957 uitgebarsten, en daarom is dit stuk nog niet begroeid. De vulkaanuitbarsting heeft voor veel disruptie gezorgd in de vorm van aswolken die de oogsten liet mislukken, en als gevolg daarvan zijn er veel mensen naar Brazilië en Amerika geëmigreerd, daar kregen ze een verblijfsvergunning.
Het uitzicht op deze kale stukken land was prachtig, en ondergronds is er een museum gebouwd over vulkanen en vooral deze vulkaan. Leuk en informatief! Het museum eindigt bij de oude vuurtoren, die toen het puntje was van dit eiland, moet je nagaan hoeveel grond er is bijgekomen. We klimmen helemaal naar boven en hebben een geweldig uitzicht.
Weer in de auto, op naar de noordkust! Van West naar Oost is het een half uurtje rijden, eigenlijk is alles dichtbij. We kijken bij de wilde noordkust hoe de golven op de vulkanische rotsen klappen. Blijft een mooi gezicht!
Op naar de oostkant dus, naar een vervallen kerk. Hij is tot 2 keer toe hersteld, maar door aardbevingen telkens ingestort en nu hebben ze maar een klein exemplaar ernaast gebouwd. Het oude pand is in verval geraakt en nu een prachtig fotopunt, al zijn wij de enige hier. Prima! We rijden 5 min verder naar de kust, en kijken uit op Pico, het eiland en de gelijknamige vulkaan waar we morgen heen gaan, en met een beetje geluk zaterdag op zondag slapen!
We gaan terug naar de stad en eten sushi, in restaurant waar alles mis lijkt te gaan, bediening die alles vergeet, verkeerd bestelde gerechten, de halve kaart is niet verkrijgbaar en vooral lang wachtende mensen. Het is half leeg, en de gasten kijken elkaar vragend aan. Hilarische ervaring, maar geen aanrader.
Morgenochtend vertrekken we met de pont naar Pico, dus beetje bijtijds naar bed!Read more
Op naar Pico! Pechdag, of niet?
September 19, 2025 in Portugal ⋅ ☀️ 19 °C
Vandaag naar het langverwachte Pico eiland! Heerlijk ontbeten weer, dit is tot nu toe echt ons favoriete slaapplekje. De host is ook echt onwijs lief, en haar man met geweldig rasta haar en lieve lach maakt het plaatje compleet.
Eerst auto inleveren, en vanaf hier loopt het allemaal wat stroef! Je kan ook niet áltijd geluk hebben, denken we dan maar..
We rijden naar het tankstation en hij doet het niet. We lopen naar binnen en achter de toonbank staat de chagrijnigste man van de Azoren, die zegt 'Only Cash!' en dat hebben we niet, dus hij zet de pomp niet aan. Okee, op naar de andere. Die blijkt niet te vinden, en de tijd begint de dringen! We accepteren de paar 10tjes boete en leveren hem in zonder te tanken, we willen het missen van de pont niet riskeren.
Aangekomen op de pont, en gelukkig met Primatour, want de zee is onwijs wild! Het weer lijkt ineens omgeslagen te zijn, van warm zomerweer naar wind en regenbuien, maar dat mag de pret niet drukken. We zitten tegenover een Frans stel, die bij elke golf een kreetje laat, en dat is wel vermakelijk.
Aangekomen op Pico staat er een lange wachtrij, Maargoed we hebben de tijd! Bij het inleven worden we al gewaarschuwd dat terugbrengen lang gaat duren op het vliegveld in 4 dagen, want er arriveert ook een vlucht vanuit Lissabon, dus hij adviseert om 1,5 uur te rekenen voor het afleveren en de rij. Okee, écht geen zin in, maarja, probleem voor future us.
We struinen wat door Madalena, het grootste dorp op Pico. Niet zoveel te zien, maar wel een heerlijk ijsje!
Ook is er een wijnmuseum, dat laten wij ons geen 2 keer zeggen natuurlijk! Veel informatie, en allemaal in het Portugees, maar we krijgen de Engelse vertaling mee. Nien heeft een prive gids, en luisterde graag naar de verhalen van gids Mo. Wel gezellig zo! Er zijn verder weinig mensen, maar de gast achter de receptie is onwijs aardig en geeft ons nog van allerlei tips op te zien, eten en proeven op het eiland. Het museum gaat vooral over de geschiedenis van het wijnmaken op Pico, heel interessant maar ook heeel veel informatie.
We krijgen een appje van de gids die ons de volgende dag meeneemt de vulkaan van Pico op, dat het slechter weer wordt en de vraag is of het allemaal wel doorgaat. Ohh jee! Evt zou het nog een dagtripje worden zonder kamperen in de krater, maar dat leek ons nou juist leuk. Achja, we hebben zoveel geluk gehad de afgelopen tijd, we balen even en besluiten toch maar boodschappen te halen, want waarschijnlijk krijgen we het uiteindelijke bericht pas na sluitingstijd van de supermarkt, en de vraag is of we morgen dat redden in de tijd voor onze eventuele klim. We gaan heerlijk uit eten met een liter Sangria, en eenmaal terug op de hotelkamer krijgen we het nieuws dat het tóch doorgaat!! Wel met de mededeling dat er wat ijs ligt al, het snachts 3 graden wordt en er een straffe wind zal zijn. Achja, wij pakken onze thermo kleding in die we al de hele reis meezeulen en zorgen voor voldoende snacks. Lekker naar bedje en zin in morgen! Toch geen pechdag! De beklimming waar we een dik jaar naar uit hebben gekeken gaat door!!Read more
Kamperen op de vulkaan!
September 20, 2025 in Portugal ⋅ ☁️ 3 °C
Vandaag was het zo ver, onze langverwachte bergbeklimming naar het hoogste punt van Portugal en daarbij ook de Azoren, de vulkaan Pico die 2351 meter hoog is.
Er zijn veel hogere bergen te vinden, maar deze beklimming staat als erg zwaar aangegeven door het ruige terrein en door het bizarre gemiddelde stijgingspercentage van 30%! Het wordt wel omschreven als "3.5 uur trap oplopen, en dan 4 uur trap aflopen". Er zijn stukken waar je op handen en voeten moet, en er zijn ook hele stukken zonder duidelijk pad dwars over de vulkanische stenen. Het kán zonder gids, maar verstandig als wij toch zijn hebben wij een gids geboekt, zeker omdat wij ook willen overnachten in de krater.
We beginnen de dag heel rustig, beetje eten, uitrusten en inpakken. We verzamelen pas op 14u bij het mountainhouse, dat zich op 1200 meter bevindt, we klimmen dus 'maar' 1151 meter. We blijken alleen met onze gids te gaan; de rest van de groep heeft afgehaakt vanwege het verwachte weer en kou in de nacht. Ergens wel jammer, met een groepje is altijd leuk, maar onze gids blijkt een bijzonder gezellige en vrolijke man te zijn met veel verhalen. Wij zullen ons niet vervelen! Grappig genoeg was hij ook een van de gidsen van 3 op reis, toen zij Pico beklommen. Als je dit nog niet hebt gezien, echt een aanrader! Zie linkje onderaan.
We ondertekenen een document van eigen risico, krijgen een GPS tracker met SOS functie en uitleg. Na een korte check van onze tassen en schoenen en het inpakken van de tent, matjes en slaapzak, gaan we pad!
Het pad begint gelijk lekker stijl, maar dat is nog niks! We zien vermoeide wandelaars met knikkende knietjes en trilbeentjes afdalen, dit belooft wat.
Het eerste uurtje ging eigenlijk best makkelijk, en onderweg hadden we prachtige uitzichten op Faial en Madelena, de 'hoofdstad' van Pico en waar ons hotel zich ook bevindt. Het terrein verandere langzaam, de bomen werden bosjes en er kwam een mist om ons heen, we zijn in de wolken! Onze eerste langere rustpauze kwam eraan en we genieten van wat welverdiende snacks. Na een minuut of 5 gaan de zware backpacks weer om en lopen we verder. Het volgende uur werd het terrein stijler, de omgeving stiller en voor we het wisten waren we bij de 'false peak', ofwel paaltje 33 van de 47. Deze valse top lijkt een top te zijn maar is het niet, goed voor de motivatie dus haha. We voelen ons eigenlijk hartstikke fit, en skippen een lange pauze voor een korte drink en plaspauze. Op naar de krater! We lopen nog 1,5 uur door, en ook dat gaat redelijk, al zijn we het klimmen wel inmiddels een beetje zat. De verhalen van onze gids over Pico, zijn leven en vanalles en nog wat houd ons op de been en lekker afgeleid van onze pijntjes haha. Het is inmiddels ook best fris, en we krijgen het koud! Maar gelukkig is daar de rand van de krater! De hele krater staat nog in de hoge wolken en mist, hopen dat het wegtrekt. Onze gids geeft dat niet veel kans, er zijn veel hoge wolken en mist voorspeld en dat wisten we eigenlijk ook al. We zetten onze tentjes op en gaan lekker zitten op een stuk lavasteen. We hebben omdat het onze huwelijksreis is en omdat het kan een fles champagne meegenomen, maar onze gids drinkt niet, dus wij hebben het lekker warm vanavond haha! Proost! De mist trekt ineens weg, maar veel zien we niet van de zonsondergang.
Na het avondeten (Azoreaanse broodjes en maaltijd repen van Plenny die we mee hebben genomen uit NL) kruipen we onze tentjes in, gelukkig hebben we VEEL laagjes mee en aan, want de trekkerstentjes en slaapzakken bieden niet bijzonder veel warmte. De nacht verloopt rustig, we hebben het niet te koud, maar goed doorslapen doen we ook niet, ondanks dat we moe zijn. Maar ach, met af en toe een uurtje slaap moeten we het doen, om 5 uur zal de gids ons alweer wakker maken voor het laatste stukje van de vulkaan, Piquinho (kleine Pico, oftewel kleine piek), dat als een soort mini vulkaan op de krater staat én de zonsopkomst die hopelijk zichtbaar is! Op naar morgen.
Beloofde 3 op reis linkje: https://npo.nl/npo3/3opreis/portugal-pico-hoogs… ongeveer halverwege staat een video over hun beklimming.Read more
Wakker worden op Pico!
September 21, 2025 in Portugal ⋅ 🌙 17 °C
Om 5 uur gaat onze wekker, en we beginnen vast met inpakken. Onze gids komt een paar minuten later aan, en we breken snel ons tentje af, want dan kunnen we nog even sterrenkijken! Alle wolken en mist zijn weggetrokken tegen verwachting in, en wij hebben nog nooit zoveel sterren gezien! We kunnen de Melkweg goed zin, práchtig! We kunnen uren blijven kijken, maar we moeten toch echt gaan voor de zonsopkomst. Onze backpacks en walking sticks laten we achter op de rand van de krater en we klimmen op onze handen en voeten in het pikkedonker verder, dit is het echte werk! Onwijs leuk, maar hoe komen we ooit naar beneden??
Bovenop de top is het nog rustig en we zoeken een lekker plekje uit, er is een stukje vlak om op te zitten. Er arriveren steeds meer mensen maar echt heel druk wordt het niet, wel luid, want een groep Portugezen en een groep Duitsers zijn wat aanwezig. Achja, we hebben wel het mooiste plekje. De zon komt langzaam op, en we zien steeds meer eilanden in de oceaan. Faial natuurlijk, Sao Jorge, Graciosa, Pico zelf en ook Terceira is zelfs zichtbaar, zo helder is het het hele seizoen nog niet geweest! We zien een geweldige zonsopkomst en ook de gidsen die dit wekelijks zien zijn zichtbaar onder de indruk, zo helder en dat nog wel met zo'n slechte voorspelling!
Heel gaaf ook om de schaduw van de vulkaan te zien aan de andere kant, zo stijl en zo'n perfecte kegel, het lijkt wel nep!
Tijd om de afdaling in te zetten. Ehh, hoe?? Nou, zoals een spinnetje, handen en voeten, en soms op je billen! Wel even spannende momentjes, maar zonder kleerscheuren zijn we beneden. Beeldmateriaal hebben we niet, we waren bezig met overleven maar geloof ons, dat was spannend. We gaan nog even lekker zitten op de rand van de krater voor een ontbijtje met de dezelfde inhoud als gisteravond, geen culinaire hoogtepunt maar wel voedzaam. We zetten de afdaling in, en zijn al gewaarschuwd dat het pittiger is dan de weg naar boven. Nou, dát hebben we geweten pff! Wij niet bepaald berggeitjes uit ons platte Nederland, en ook zijn de paden veel modderiger dan gisteren door de mist en regen uit de lage wolken, hier en daar ligt er zelfs een beetje ijs op het pad! We glibberen naar beneden, en gelukkig krijgen we steeds meer vertrouwen in onze grip en onze walking sticks. Het is een stuk warmer dan gisteren en we pellen langzaam onze laagjes af, als een 'hot onion', waar we verschrikkelijk om lachen met zijn 3en. We halen af en toe grote groepen in, maar worden ook regelmatig ingehaald. We nemen weinig ruststopjes om de vaart er een beetje in te houden. Ook zien we af en toe groepjes omhoog klimmen, en het is een leuk spelletje om te raden of ze het gaan halen of niet met onze gids. We zien de parkeerplaats steeds dichterbij komen, en nemen 1 uitgebreidere stop bij de 'shelter cave' waar vroeger werd geslapen voordat er een mountain house en de weg tot 1200m was, dit was destijds het halfweg punt van de reis. Een half uur later arriveren we weer bij de mountain house, we hebben het gehaald! Kapot, zere knieën, voeten, tenen, benen, rug, alles! Maar ook heel blij en wat was dit een hoogtepunt!
We ontvangen nog een certificaat bij inleveren van onze SOS knop en nemen een foto bij het standbeeld van de beschermengel van de klimmers van de berg met onze gids, wat een lieve en leuke man. Hij vertelt ons dat dit een van zijn favoriete klims dit seizoen was en bedankt ons voor de gezelligheid, en na het ompakken van de geleende spullen nemen we afscheid.
Op naar ons hotel maken we een tussenstop bij de supermarkt en kopen snacks en diepvries pizza's, wij komen ons appartement niet meer uit! Eerst lekker douchen en de was doen, dan op de bank lekker eten, uitrusten en kleine siëstas. We gaan optijd naar bed, en hopelijk zijn we morgen weer fit genoeg voor avonturen, maar nu voelen wij ons zeker 90+ en lopen ook zo haha.Read more
Rondje Pico op een regenachtige dag
September 22, 2025 in Portugal ⋅ 🌧 19 °C
We worden redelijk bijtijds wakker en voelen ons weer redelijk fit! Spierpijn en beurs, dat wel. Het regent pijpenstelen vandaag, en na een ontbijtje gaan we eerst naar de wijnvelden nu het even een beetje droog is.
De druiven groeien ze hier op een vrij grappige manier, namelijk in 'currais', wat een lavastenen muurtje is. Zo zijn de druiven beter beschermd tegen de zoute en soms felle zeewind, en bijkomend voordeel is dat de zwarte stenen overdag veel warmte opnemen en 's nachts weer loslaten, het fungeert dus een beetje als een kas. Ook worden de planten onder een hoek gepland, zodat de takken bijna horizontaal op de grond groeien, ook ter bescherming tegen het weer. Een heel ander gezicht dan je gewend bent dus!
Ze groeien hier voornamelijk 3 soorten druiven; verdelho dos açores, arinto en terrantez. Ze groeien soms ook Merlot of Shiraz, maar de witte wijn is het belangrijkste.
Na een korte stop gaan we weer door, vandaag rondje eiland met hoogtepunten en wijn. De volgende stop is het mooiste uitkijkpunt van Pico, maar inmiddels is de regen behoorlijk losgebarsten, het komt met bakken uit de hemel! Er is een orkaan op komst en het weer slaat wat om. Prachtig uitzicht, toch? We hebben de grootste lol in de regen maar keren als verzopen katjes terug de auto in, en besluiten wat viewpoints over te slaan wat je ziet geen zak haha.
Volgende stop; stenen! En zoals inmiddels traditie gaat dat vooral over een zeer sketchy weggetje, met hobbels en gaten. Goed voor de stuurmanskunsten!
We komen aan bij de lavagrotten, deze zijn nog niet erg bekend en ook niet gereguleerd, dus we zijn met 6 man in de grotten. We hadden wel echt een zaklamp ofzo mee moeten nemen, want ons telefoon lampje doet vrij weinig hier! We gaan ook niet te diep, omdat de grotten niet gereguleerd zijn en er is instortingsgevaar. Maar de beginstukken zijn geweldig mooi, en levert prachtige fotos op met de prachtige groene jungle vegetatie!
Op naar ons appartement weer, en inmiddels regende het weer behoorlijk, tijd voor een lekker glaasje wijn en een borrel situatie.
We wilden nog graag een wijnproeverij op Pico doen en wat lekkers meenemen voor thuis, en we kregen de tip voor een net geopende locatie op loopafstand. Leuk! Het winkeltje is nu 5 maanden open, en van een superleuke vrolijke eigenaresse die het graag klein en authentiek wil houden. Voor 20 euro pp krijgen we 3 glazen met Pico wijn, 2 witte en 1 rode of rose. Zelf vonden we de rode en rose het lekkerste, maar alle wijn was zeker niet vies! Ze hebben ook een soort lichtere Port hier, wat eigenlijk de oorspronkelijke wijn van het eiland was, omdat het makkelijker goed te houden was. Heerlijk! We nemen een flesje mee voor thuis. De wijn en 'port' zijn niet goedkoop overigens, dat komt omdat de opbrengst van de druiven veel minder is hier, wegens het gebrek aan aarde en vooral het arbeidsintensieve proces van groeien hier in de lavastenen. Druiven zijn wel een van de weinige gewassen die hier überhaupt groeien.
Na de proeverij is het tijd voor eten, met jawel, een lekker wijntje! Gelukkig zijn we lopend haha! We slapen heerlijk, en morgen is het alweer tijd om terug te keren naar Sao Miguel, voor onze laatste dagen. Wat was Pico een avontuur!Read more

TravelerPrecies! Hadden we ook niet voor niets de hele vakantie regenjassen en -broeken meegezeuld.
Terug op São Miguel
September 23, 2025 in Portugal ⋅ ☁️ 20 °C
Voor de laatste dagen zijn we terug op Sao Miguel, dit keer aan de oostkant van het eiland. De orkaan Gabrielle die onderweg naar de Azoren is gooit gelukkig geen roet in het eten van onze vlucht vandaag, en we komen veilig aan op Sao Miguel. Ook het ophalen van onze nieuwe auto gaat vlot; Mo haalt baggage en Nien de auto, zo zijn we de meute voor, en omdat we maar 1 chauffeur hebben kan dat ook.
Weer een citroen C3, prima! We staan even te kletsen met de verhuur medewerkster, en we komen erachter dan onze gids van Pico de gids is die haar oom heeft gered! Onze gids had allerlei verhalen, en vertelde tijdens de afdaling dat hij de week ervoor iemand had gereanimeerd die plots een hartstilstand kreeg bij de top van Pico, en na 2 minuten reanimatie was hij weer bij. Hij is gered met de helikopter, en later bleek dat hij hartproblemen had. En het nichtje bleek dus bij het autoverhuurbedrijf te werken! Gelukkig gaat de oom goed, hij is nog in het ziekenhuis en krijgt een operatie, maar daarvoor moet er een team uit Lissabon overgevlogen worden, zulke specialisten hebben ze hier niet. Wat een verhaal! En wat een held is onze gids!
We stapten in onze auto en de eerste stop was de ananas plantage. Ze groeien hier ananassen in kassen, voor ons als Westlanders niet mega spannend, maar ananassen hebben we niet bij ons. Toch heel leuk om te zien, en ook lekker! Het cafeetje bij de kassen verkocht vanalles, ananas bier, ananas tosti, gebrande ananas met drank, allemaal onwijs lekker! Mo is allergisch voor ananas, hij krijgt aftes in zijn mond. Maar dat duurt meestal een week, dus hij roept al heel de vakantie de laatste dagen eet ik alleen maar ananas!
Vervolgens hebben we nog een rondje door Ponta Delgada gemaakt, jeetje, dat voelt echt als een eeuwigheid geleden! Ons oude hotel hier lag vlak naast een plek die op maps staat aangeduid als "Squeaking Curve", daar zijn we ook nog even langs gegaan. Zie het filmpje om te ervaren wat we daar dag en nacht hoorden. Negeer de brommer even, check maps voor de echte pure ervaring https://maps.app.goo.gl/pouAXhpdntAihoE47?g_st=ac
In de namiddag hadden we gereserveerd voor een hete bron bad, maar om daar te komen moesten onze arme beentjes ons eerst nog even een aantal trappen op slepen. Eenmaal boven bleken de baden vandaag dicht te zijn vanwege de regen (water in je bad, stel je voor!) Nou ja, we strompelen de trappen weer af, morgen weer een dag.
Dan maar naar de theeplantage! Een van de weinige Europese theeplantages is hier, vanwege het vochtige en relatief warme klimaat groeit thee hier goed. Er was een museumpje dat matig interessant was, maar de theeplantages waren prachtig en wat hebben we gelachen om de eigenwijze geitjes, die eigenlijk het gras en het onkruid moesten opeten, maar die we regelmatig zagen met hele takken thee in hun bekketjes, en de Boer die ze terug probeerde te fluiten.
Toen lekker eten op naar het hotel, met uitzicht over de oceaan. Gaaf! Het hotel zelf is prima, tikje gedateerd maar niks te klagen. De bedden zijn lekker zacht, en het geeft ons een goede uitvalsbasis voor het oosten van Sao Miguel.Read more
Furnas park, laatste hike en orkaan?
September 25, 2025 in Portugal ⋅ ⛅ 19 °C
Vandaag is helaas de laatste dag van de vakantie aangebroken! Beetje sip, maar ergens ook wel zin in ons eigen bedje. Vandaag vooral lekker rustig aan doen was het plan, niet teveel wandelen en nog even wat watervallen kijken.
We begonnen de dag rustig met ontbijt en inpakken, toen gingen we nog een rondje door het park Furnas. We kwamen precies op het juiste moment, net voor de drukte en net op het moment dat een pan uit de hete grond werdt gehaald. Ze maken hier cozido, dat is een stoofpot dat 24uur in de hete grond wordt begraven en zo langzaam gaar stoomt. Er zit vanalles in, onder andere; vlees, bloedworst, chorizo, aardappel, yam (soort aardappel?), wortel en kool.
Ernaast was de ingang naar het park en we besloten een heel klein rondje te maken langs een waterval om onze nog wat moeie beentjes te sparen.
Mislukt! We waren toch al halverwege en het bordje "pas op, moeilijke wandeling en stijle trappen" lonkte ons toch, en we klommen de 480 stijle trap toch op haha. Eenmaal boven was ons de hoogste waterval van het eiland belooft, maar, hij stond bijna droog dus het was nogal een teleurstelling. Maar ook onwijs grappig, en gelachen met de andere toeristen die de tocht ook waagde.
Daarna nog een rondje doorgelopen, over smalle bruggetjes en over de soms stijle paadjes. Toch leuk weer, en een flinke wandeling. Maar ach, uitrusten doen we thuis wel.
We trakteerde onszelf op verse ananassap, hadden we wel verdiend en Mo krijgt toch wel blaren van de ananas afgelopen dagen. Op naar de lunch! Mo wilde de Cozido wel proeven, en dus opzoek naar een restaurantje in de buurt. Gelukkig met risotto met paddestoelen voor Nien!
We reden langzaam aan terug naar het vliegveld, onderweg nog een stop bij een prachtig uitzichtpunt over Furnas heen. Zo kan je echt goed zien dat het dorp, meer, en de rookpluimen allemaal behoren tot een caldera van een grote vulkaan!
Een korte stop bij de likeurmakerij voor wat lekkers thuis, en een bekende kerk met mega veel trappen met prachtig uitzicht, toen was het echt tijd voor het inleveren van de auto en inchecken bij het vliegveld.
Orkaan Gabrielle is nu echt op weg naar de Azoren, het weer wordt ietsje minder mooi en er komt een stevig windje. Vanavond laat komt hij aan, en wederom hebben wij precies geluk (of pech? Lijkt ons wel vet een keer!) vanaf 20u worden veel vluchten geannuleerd, maar wij vliegen om 19u dus komen nog voor de orkaan weg. Inmiddels krijgen we wel noodmeldingen op de telefoon, ook wel leuk. Alle locals maken zich totaal geen zorgen, dus alles loopt vast wel goed.Read more

Traveler
Romantisch!!