De Oude Jan, Hasselt
January 25, 2022 in the Netherlands ⋅ ☁️ 4 °C
Na het wandelen was het een half uurtje rijden naar Hasselt en daar was binnenvaartschip “De Oude Jan” snel gevonden. Wat een plaatje zoals hij daar aan de kade ligt bij de oude kalkovens!
En ook het schip zelf is helemaal geweldig! De schipperswoning (de roef genaamd) is helemaal in oude stijl bewaard, nog van de eerste eigenaar, en alle moderne gemakken zijn zodanig weggewerkt dat je er niks van ziet. Ook staan er veel gebruiksvoorwerpen uit vroegere tijden, zoals een oude telefoon, een koffiemolen en een ouderwetse radio. En als ontzettend leuk gastenboek: een ouderwetse schrijfmachine met een blanco vel papier erin!
De ruimte is wel heel erg klein, ik kan in m'n eentje m'n kont al zowat niet keren. Onvoorstelbaar dat ze hier vroeger met 5 kinderen hebben gewoond...... Er is een pietepeteuterig keukentje, een kachel waar vroeger ook op gekookt werd en in een zijhokje is de douche gemaakt. Het toilet is ook in oude stijl, een plank met een deksel, maar daaronder zit wel een moderne roestvrijstel wc-pot.
Ik slaap in een echte bedstee (dat waren vroeger twee bedsteden van 1.40 lang, mensen sliepen toen zittend) en heb heerlijk uitgebreid koffie zitten drinken in de stuurhut. Die is nog helemaal in bedrijf, want in de zomer vaart het schip nog. De eigenaren hebben in het voormalige ruim hun woning gebouwd en zijn voor vandaag dus mijn buren! In de stuurhut heb ik het langzaam donker zien worden en na een paar fotootjes van het verlichte schip gemaakt te hebben, ben ik heerlijk de bedstee ingekropen.
De volgende morgen
Kom uit de bedstee, m'n liefste! Nou, dat viel nog niet mee, want ik heb zoooooo heerlijk geslapen! Om 08.30 werd het ontbijt gebracht, en dat was veel en lekker. Er zat een plastic zakje bij voor een lunchpakketje, dus ik heb een krentenbroodje ingepakt voor onderweg. Ik heb nog wat fotootjes gemaakt en een praatje met de schippersvrouw en toen was het alweer tijd om te vertrekken. Ik heb het echt geWELdig naar m’n zin gehad, als alle overnachtingen zo worden als deze, dan heb ik een TOPjaar!Read more