• De Schwarzenbach Talsperre

May 16 in Germany ⋅ ☁️ 8 °C

Als volgende staat de Schwarzenbach Talsperre op mijn lijstje. Die had ik op Google Maps zien staan met daarbij schitterende plaatjes van het stuwmeer, blauw en omlijst met witte stranden. Google Maps wilde me wederom een stuk van de Schwarzwald Hochstrasse laten rijden, maar dat had ik gisteren al gereden. Dus ben ik precies andersom gegaan, naar het zuiden en een heel eind verderop weer terug naar het noorden.

Daardoor kwam ik een heel stuk langs het prachtige riviertje de Murg. Nooit van gehoord, maar ik heb ervan genoten. Zelfs even via (verboden) trappen naar de waterlijn afgedaald en daar foto's en een filmpje van het woeste water gemaakt.

Daarna was ik vlot bij de stuwdam en vlak voor de dam kon ik Kiaatje parkeren. Het was inmiddels lekker zonnig geworden dus ik verheugde me op dat mooie uitzicht op het stuwmeer. Maar dat heb ik weer hoor, sta ik daar op die dam, zijn die zandstranden er nog wel, maar is het water weg! Alles wat er nog ligt is een miezerig stroompje....... Wel een imposant gezicht, die "blote" stuwdam, want nu zie je pas goed hoe groot die is, maar het valt toch een beetje tegen.

Later vraag ik aan ChatGPT wat ze daar aan het doen zijn, zijn ze inderdaad met onderhoud bezig. Dat is nog maar een paar keer gebeurd, in 1935, 1952 en 1997. En nu dus in 2026...... heb ik dus goed uitgekozen! Maar (zegt ChatGPT) toch ook wel bijzonder dat je iets dat zo weinig plaatsvindt nu met eigen ogen kan aanschouwen! 😂😂