• Wassu stonecircles

November 15 in Gambia ⋅ ☀️ 36 °C

Deze stenen zijn te vergelijken met Stonehenge, hunebedden en andere gemarkeerde grafheuvels uit de oudheid. Er is door een Nederlands archeologisch team onderzoek gedaan op deze plek en daar zijn botresten en materialen gevonden in het midden van de cirkel. Omdat de plek zo goed bewaard is gebleven heeft het een Unesco erfgoed status gekregen.
    De gids vertelde dat er eens in de zoveel tijd 's nachts een helder groen licht schijnt van tussen de stenen, dit kennen ze toe aan de ancestors. Mensen uit de omgeving gaan er dan naar toe om hun wensen uit te spreken en te bevestigen door een steen op een grafzerk te leggen. Dit mochten wij ook doen.
    Onze jonge chauffeur, die nog nooit zo ver van huis geweest was met zijn taxi, kende het niet en was helemaal onder de indruk. De gids liep al een tijdje met een briefje van 50 dalasi in zijn hand en op het moment dat we in de verste hoek stonden liet hij de overeenkomst tussen de afbeelding op het briefje en de plek waar we stonden zien. We zeiden tegen de taxichauffeur: elke keer dat je een briefje van 50 ziet, denk je nu aan ons 😄