Spaanse klompen
1 de junho de 2024, Espanha ⋅ ⛅ 18 °C
Ik zie hier klompen voor de deur staan wat me eraan herinnert dat ik vanmorgen een boer op dit soort klompen heb zien lopen.
Ze zijn heel bijzonder want er zitten pootjes onder!

ViajanteDe pootjes zijn misschien om meer grip te hebben in zachtere ondergrond? Of om geen natte klompen te krijgen? Ben benieuwd
ViajanteIk hen het opgezocht: In Spanje staan de klompen bekend als "zuecos" en ze hebben inderdaad vaak pootjes eronder. Deze pootjes, meestal **drie houten hakken** aan de onderkant van de klomp, zijn er om verschillende redenen²: - **Hoogte**: De pootjes zorgen ervoor dat de drager hoger boven de grond staat. Dit is vooral handig voor werk op het land, waar men vaak te maken heeft met modderige en natte ondergronden. - **Bescherming**: Door de verhoogde positie blijven de voeten droger en schoner, wat bijdraagt aan een betere hygiëne en comfort tijdens het werken. - **Stabiliteit**: De specifieke plaatsing van de pootjes biedt een stabiele ondersteuning en helpt bij het lopen op oneffen terrein. Deze traditionele Spaanse klompen worden gemaakt van verschillende soorten hout, zoals els, beuk, walnoot, kastanje, populier en wilg, en zijn aangepast aan de behoeften van de lokale bevolking die ze draagt.