• Oversteken Japan-style

October 8 in Japan ⋅ ☀️ 28 °C

Regels zijn er in Japan om gevolgd te worden. Lekker duidelijk. Zo gebeurt het dat ook ietwat recalcitrante Amsterdammers bij een stoplicht keurig wachten op groen licht. Niks slalommend om fietsers en auto’s door rood licht de overkant bereiken. Nee, netjes aan de linkerkant in een rij wachten. Focus op de puntjes aan weerszijden van het rode poppetje in het verkeerslicht. Die tellen af zag Martijn heel scherp. En als dan ook het laatste puntje weg is, gaat het licht op groen en komt de boel in beweging. Niks duwen, op hielen trappen en lomp inhalen, nee hoor, je loopt rustig achter je voorganger naar de overkant.

Ook bij een groen poppetje lopen de puntjes aan weerszijden af. Je weet dan exact wanneer je bij de laatste puntjes met een schuldbewuste blik op je gezicht hard naar de overkant moet hollen. Afgekeken van de lokale experts.

Ultieme uiting van de Japanse geluidsbeschaving vinden we het geluid dat gemaakt wordt om slechtzienden te informeren over een groen licht: een subtiel getjilp van een vogel. Zie/hoor video. Goed luisteren is het devies. Zoveel beter dan die keiharde tikken die we in Nederland gewend zijn. Alsof een slechtziende persoon standaard ook een gehoorbeschadiging heeft, tssss!

Vandaag bezoeken we het drukste oversteekpunt ter wereld. Wijden we een aparte post aan.