• Keiseki in Kyoto

10月13日, 日本 ⋅ 🌙 24 °C

Kaiseki is de meest verfijnde vorm van Japanse fine-dining en heeft zijn oorsprong in Kyoto, waar het wordt gezien als een kunstvorm die traditie, seizoen, presentatie en gastvrijheid samenbrengt. Bij een kaiseki-maaltijd draait alles om de harmonie tussen smaken, texturen en esthetiek, met gerechten die in een vaste volgorde worden geserveerd en die zijn afgestemd op het seizoen door ingrediënten als bamboescheuten in de lente of matsutake-paddenstoelen in de herfst.

Kyoto wordt gezien als de bakermat van kaiseki dankzij de historische band met de zen-boeddhistische theeceremonie en de overvloed aan lokale, seizoensgebonden producten uit de omliggende bergen en valleien. De eeuwenoude ryotei (traditionele eetgelegenheden) en moderne Michelin-restaurants in Kyoto maken het dé plek in Japan om deze culinaire traditie te ervaren. Dus tsja, wat doe je dan op je eerste avond in Kyoto? Juist, op pad naar een keiseki ervaring.

Een kaiseki-maaltijd bestaat meestal uit minimaal zeven gangen die stapsgewijs worden opgebouwd, van licht naar “zwaar”: rauwe en gekookte voorgerechten, gegrilde of gestoofde gerechten, rijst en dessert. De smaken zijn verfijnd en harmonieus, zonder dat één ingrediënt overheerst.

Vanavond schoven we met nog zes gasten aan aan de counter van de chef en kozen we voor een saké pairing. De saké werd steeds in weer een ander prachtig (shot)glaasje geserveerd dat we zelf mochten uitkiezen. De Duitsers naast ons kozen veilig voor een wijnpairing en keken wat beteuterd naar het sakéfeest dat voor ons werd opgetuigd. Zij zullen een volgende keer vast voor rijstwijn kiezen die niet onderdoet voor wijn gemaakt van druiven.

Na een heel bijzondere avond werden we uitgezwaaid door het team, zo lief. Het was een waar feest voor alle zintuigen bij Gion Matayoshi!
    もっと詳しく