• Bart en Mieke
  • Bart en Mieke

IJsland 2018 de verdieping

We gaan nog eens terug, dit maal met vliegtuig, 4x4 auto, zuidwest driehoek van IJsland, vliegveld - Jökullsarlon - Laki - Landmannalaugar - Sneafellsness - Reykjanes.
Ditmaal met rivierdoorsteken en Slaapzaal accommodaties
We hebben er zin in !
  • Trip start
    July 29, 2018
  • Burgerking op Schiphol

July 29, 2018 in the Netherlands ⋅ ⛅ 25 °C

De koffers hebben we afgegeven, door de security waar waarschijnlijk een trigger was van de bodyscanner van m'n galblaas operatie. Alec had nog wat steentjes in z'n broekzak en waarschijnlijk zit er staal in z'n broek verwerkt en dat was natuurlijk ook machtig interessant voor die security mannen
    Ook moesten de vloeistoffen in zakjes en max 100 ml per potje. Die gevaarlijke drone batterijen (3 stuks) deed niemand moeilijk over (wat is dat, een LiPo safe bag ?)
    Nu eerst maar eten bij Burger King omdat de Mac Donalds bij het niet-schengen deel zit en dat is ver lopen en 2x paspoort controle.

• Aankomst

July 29, 2018 in Iceland ⋅ 🌧 16 °C

Beetje te laat vertrek koken en vrijwel de hele weg boven wolken. Wel hadden we een mooie brexit, het laatste stukje Schotland zagen we helder door de wolken heen.
    Bij de landing hadden we valwinden en bij de derde trok de piloot weer op volgas en hebben we een rondje gemaakt. De 2e keer was wel succesvol.
    Het is hier zo'n 18 graden en regen. Geen slurf maar een trap om uit te stappen dus jas aan...

• Onderweg naar het eerste huisje

July 29, 2018 in Iceland ⋅ ☁️ 14 °C

Bart ging meteen de auto halen terwijl Linda en de kids de koffers opwachten. Goede approach aangezien er maar eentje voor mij was. Onderweg erheen in de bus nog een Deense cameraploeg getroffen die gingen filmen voor Microsoft.
    Linda en kids opgehaald in de stromende regen, auto trilt bij meer dan 50km/h dus terug. Bleek vuil in de wielkasten.
    Weer onderweg gaat een Orange lampje met kringetje aan op het dashboard. Instructieboekje zegt alleen naar rustig naar de dealer rijden dus weer terug.
    Ja, het heeft met een sensor in de uitlaat te maken en dat hebben alle Dusters door het koude natte weer. Aan laten tekenen en weer onderweg. Ennieweej, het avontuur begint met 49683 km op de teller

• Ons eerste huisje

July 29, 2018 in Iceland ⋅ ☁️ 14 °C

Ons eerste huisje na zo'n 1:15 uur om 7 uur lokale tijd gearriveerd door de auto perikelen vooral...
    Mooie lavavelden en bergen met wolkjes ertegen gespot onderweg.
    We hebben de bovenetage met 2 bedden, een stapelbed en een tafel. Helaas maar een stopcontact maar toch laadt alles tegelijk op 😀.
    Het huisje staat tussen de bomen, een zeldzaamheid in IJsland.
    Het is hier droog maar wel met dreigende bewolking. Morgen ook bewolkt met zo'n 16 graden, iets kouder als vandaag.
    De excursie van vandaag doen we morgen, het is slechts een klein stukje terug rijden en morgen hoeven we maar 50 km te verkassen.
    Wel rest ons zodadelijk de moeilijke keuze: het voorste had met 41 graden of het nog afgedekte van 38 graden...

• (op weg naar de) hot river

July 30, 2018 in Iceland ⋅ ⛅ 13 °C

Beetje uitgeslapen, bagage gereorganiseerd en nu weer onderweg.
    We zijn in een beetje terug gereden naar Reykjavik waar bovenop een berg een hotspring is. Het riviertje wat daarvandaan stroomt is op een paar plekken lekker warm en diep genoeg dat je kan badderen.
    En ja, de zon laat zich zien en dat maakt alles weer magisch. 😀
    Ook hier is kokende modder, ditmaal grijs van kleur.
    Water uit de beekjes kun je hier ongefilterd drinken en het smaakt dan precies zoals uit de kraan.
    De stalen plaat was bij een restaurant waar de gasten zelf hun eitjes mochten koken met stoom uit de grond.

• Watervalletje

July 30, 2018 in Iceland ⋅ ⛅ 13 °C

We zijn bij een picknick plaats bij een watervalletje beland, vlak bij de Eyjafjallajökull vulkaan ( je weet wel die in 2010 het vliegverkeer in Europa kan legde).
    Het laatste stuk weg bood mooie zichten het n de Thörsmörk vallei met dreigende wolken en de Myrfaljökull Fletcher erbij alsof het de poort naar de hel was.
    Even experimenten met ND filters voor een lange belichting opname. Zo nog even kijken of de drone nog de lucht in wil.

• Gluggafoss en de entree van Thörsmörk

July 30, 2018 in Iceland ⋅ ⛅ 11 °C

Mooie waterval en nog niet zo bekend bij het massatoerisme.
    Lekker lunch gehad en even gewandeld. Bart heeft de drone ook even uitgelaten ondanks een stevige wind. Als je eerst wind- in vliegt dan is het wel te doen als je oplet.
    We keken voorbij de Eyjafjallajökull recht naar Thörsmörk. De weg voerde recht naar de Mydaljökull gletcher met donkere wolken erboven, alsof je naar de Hel rijdt...
    Ik heb nog een mooie Timelapse gemaakt van hoe de wolken over die bergen trekken, erg gaaf geworden masr kan ik hier niet toevoegen.

• Hamragdarheidi

July 30, 2018 in Iceland ⋅ ⛅ 9 °C

Vanaf de Glugafoss (F261) reden we via de F250 naar de Seljalandfoss die we oversloegen vanwege een overvolle parkeerplaats en minstens zoveel toeristen. We kwamen via de F249 bij een bordje hamragdarheidi uit. Google gaf aan dat dit steile gravelpad de Eyjafjallajökull op ook bij de Seljalandfoss uit zou komen maar dan bovenaan. Dus maar geprobeerd en de Duster trok het !
    Een hekwerk met prikkeldraad belette onze weg op een gegeven moment maar nog steeds was het een bijzondere wandeling

• 2e huisje bij Skogár

July 30, 2018 in Iceland ⋅ 🌧 9 °C

Vanuit de laatste waterval zaten we aan de noordkant van de Eyjafjallajökull en moesten naar de zuidzijde, zo'n 50 km omrijden dus. Aan de zuidkant hadden we onze eerste serieuze regen van vandaag maar eenmaal aangekomen konden we droog uitpakken.
    2 stapelbedden en een los bed met tafeltje en een paar stoelen dit keer. Ook wasgelegenheid en een stortdouche, hmm...
    Eigen keuken of in het restaurant eten met uitzicht op de machtige Skogáfoss, 60 meter hoog.
    Ontbijt is 2200 ISK p.p, zo'n 19 euro....dat laten we dus maar zitten. Vandaag bij de Bonus geweest dus we kunnen even vooruit.
    Vanavond hampannenkoeken met spinazie gegeten. Gelukkig was het rustig in de gezamenlijke keuken. Nu zijn de jongens film aan het kijken in de privé bios

• Crashed DC3 op het strand

July 31, 2018 in Iceland ⋅ 🌧 9 °C

In 1973 was het vliegveld nog een Amerikaanse luchtmacht basis. Een DC3 vertrok richting Europa maar kreeg al gauw problemen. Ijs of motorstoring is niet eenduidig terug te vinden maar een noodlanding gebeurde.
    De landing ging goed zonder gewonden en ook de schade viel mee
    Toen waren er nog geen wegen en men heeft alleen het hoogst nodige gestript voor onderdelen.
    De rest ligt hier al zo'n 45 jaar bloot gesteld aan de elementen.
    De wekker stond op 3:10 uur om bij zonsopkomst daar te zijn. Helaas bewolkt en een beetje regen op de wandeling van 4 km.

• Ontbijt

July 31, 2018 in Iceland ⋅ ⛅ 10 °C

Nog wat foto's gemaakt van de Skogáfoss om een uur of 7, dus vér voordat de hordes toeristen komen en dan ben je bijna alleen. Daarna even gedut en nu ontbijt. Schijnbaar is pijp roken weer helemaal in, dit is de 2e man die ik met pijp zie 😀Read more

• Wandeling ten Noorden van Skogáfoss

July 31, 2018 in Iceland ⋅ ⛅ 10 °C

Er is een mooie wandeling van de Skogáfoss naar Thörsmörk die we gedeeltelijk hebben gedaan.
    Het voert naar de nieuwe kraters van de Eyjafjallajökull met een lavaveld van 8 jaar oud nu (de Fimmvördiháls pas op 1100 meter) waar ook de Myrdaljökull en de Eyjafjallajökull gletchers elkaar raken. Maar dat was toch wel te ver. In totaal wel 6,5 km gewandeld en best een stuk omhoog. We hebben veel watervallen gezien , allemaal anders, maar allemaal indrukwekkend. En het weer is super: onderweg paar keer een paar spetters gehad maar tegen de tijd dat we een jas aan hadden scheen de zon alweer. Een stuk van het pad was echt wel spannend....en toen we het gered hadden bleek er een makkelijker pad te zijn.
    En speciaal voor Ingrid de paarse bloemetjes die je veel ziet hier. Op de laatste foto is onze jeugdherberg te zien

• Kvernufoss, waar je ook achterdoor kan

July 31, 2018 in Iceland ⋅ ⛅ 13 °C

Kvernufoss lijkt op de bekende Seljalandfoss maar dan zonder de hordes toeristen en op loopafstand van de Skogáfoss
    Een mooie canyon verbergt dit juweeltje totdat iedereen de filmpjes op YouTube heeft gezien van domoreAsgeir...
    Je kunt hier achterdoor aan een kant en ik werd maar eventjes mat, niet toen ik er even achter stond. Dat scheelt weer lenzen poetsen met een toch al nat doekje.
    De drone kwam ook hier goed van pas al had de harde wind wat vat op 'm.

• Solheimajökull

July 31, 2018 in Iceland ⋅ ⛅ 11 °C

Vroeg gegeten en nu nog even naar een gletsjer.
    Dit is slechts een kleine tong van de Myrdaljökull en de zon schijnt!
    Het is nog steeds T shirt weer en we zijn allebei verkleurd, wie had dat gedacht op 63,5 graden Noord?
    Het weer was zo goed dat zowel de Eyjafjallajökull als de Myrdaljökull in beeld kwamen

• Gebakje

August 1, 2018 in Iceland ⋅ ⛅ 14 °C

We zijn bij Reynisfjara black sand beach maar eerst even een gebakje (happy maririage cake) als gedeeltelijke lunch. Dan mogen we gelijk het toilet gebruiken....voor steeds meer toiletten moet je betalen, zo'n 1,60 per plasje. Wel geweldig uitzicht op Dyrholaey!Read more

• Tussenstop bij Kirkjubaejarklaustar

August 1, 2018 in Iceland ⋅ ⛅ 15 °C

De plaats wordt ook wel Klaustar genoemd. Een lange en erg mooie rit waar we nog lang langs de Myrdaljökull reden en daarna in het Eldgja lavaveld terecht kwamen, de grootste eruptie wereldwijd in de laatste 2000 jaar (het jaar 934) uit een breuklijn spleet van 75 km. Daarna volgde het Lakagigar lavaveld van slechts 260 jaar oud
    Het leek er even op dat we regen kregen maar dat viel erg mee.

• Dverghammrar basalt

August 1, 2018 in Iceland ⋅ ⛅ 13 °C

Net naast de weg ligt een basaltformatie die zeker met de waterval op de achtergrond wel leuk is om even te stoppen.

Ontbrekende paragraaf bij dag 3 van Genesis 1 (het scheppingsverhaal):
    Onbekend gebleven zoon: "Papa, papa, papa wat ben je aan het doen?"
    God: "Ik ben de aarde aan het scheppen, daar moet je me niet bij storen. Heb je je pilletje al gehad ?"
    Zoon: "Nee papa, het recept is verlopen en de zorgverzekeraar dekt het niet meer. Mag ik mee doen, pliiieeeessse ?"
    God: "Ok dan, maak maar een eiland in het midden van de Atlantische oceaan die ik net vulde met m'n glas water, maar hou je wél een beetje in".
    Zoon: "Ok pap, ik ben al begonnen en ga alle kleuren gebruiken die er zijn." En "ik gebruik wel de gereedschappen die jij nog niet hebt gebruikt uit de kade waarop staat 'Extreem'. Pap wat betekent dat ? Pap, Pap? Ach laat maar".
    God heeft z'n noise cancelling anti-autisme koptelefoon al opgezet en krijgt dat laatste niet meer mee.

Dit is denk ik in een notendop hoe IJsland ontstaan is en daar ben ik blij om.