• Schoonheid en pijn uit het verleden

10 September 2024, Slovakia ⋅ ☀️ 19 °C

Vandaag hebben we door verschillende delen van Bratislava gelopen.
    Het is een stad met vele gezichten.
    We bezocht eerst de heuvel Slavin waar duizenden Russen in een uitgestrekt massagraf begraven liggen. Zij zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen om de stad van de Duitsers te bevrijden.
    De Russen hebben hier een groot monument opgericht en de grote bronzen beelden tonen die strijd en het lijden.
    Het doet na de lange tijd van overheersing en afbraak (de communisten hebben in de jaren 60 en 70 bv de buitenste rand van de oude stad met de grond gelijkgemaakt en veel laten verpauperen) wat wonderlijk aan om dit monument dat boven de stad uitsteekt, te zien. Het is alweer 35 jaar geleden dat de Slowaken bevrijd zijn van diezelfde Russen.

De oude stad is een heerlijke plek om doorheen te dwalen. Veel is er opgebouwd en gerestaureerd. Het valt op hoeveel kerken hier zijn - al of niet mooi gerestaureerd -. Sommige straten zijn heel kleurrijk, zeker nu er zoveel toeristen de stad bewonderen.

We bezochte de St Marten/Martinikerk: de belangrijkste kerk van de stad. Hier werden vroeger de keizers van het land dat toen nog behoorde bij het grote Rijk van Hongarije gekroond. Tussen 1563 en 1830 zijn er 11 koningen en en 7 koninginnen gekroond. De grote vergulde kroon boven op de toren getuigt daar nog van.

In de kerk een groot bronzen beeld van de heilige Martin en de bedelaar, maar ook op de pilaren kleine beeldjes met de statiën van de lijdensweg van Christus. Het koor van deze kerk is adembenemend mooi.

Op een heldere zonnige dag met prachtige wolken zoals vandaag, is deze stad een juweeltje om te fotograferen. Zeker de pleinen met erom heen woonhuizen en regeringsgebouwen zijn prachtig.

Maar we konden het ook niet laten even op het gigantische kerkhof te kijken vlak bij ons hotel. Het lijkt een stad op zich met grote stenen waarop Duitse, Hongaarse, Slowaakse en Tsjechische namen staan. Het is soms zelfs wat romantisch. Zoiets kennen wij in Nederland niet.

Al met al hebben we op deze dag heel wat kilometers gelopen door een stad waarin nog veel gerestaureerd moet worden, maar die toch nu al kleurrijk en aantrekkelijk is.
    Baca lagi