• Genieten in Wroclaw

21 de septiembre de 2024, Polonia ⋅ ☀️ 24 °C

Wroclaw is zeker op een zonnige nazomerdag als vandaag heerlijk om doorheen te dwalen.

We begonnen de dag in het oude universiteitscomplex. We liepen door twee mooi gerestaureerde zalen: de Mariazaal en de academische zaal. Beide in adembenemende Barokke stijl. Het lijkt me een heel bijzonder gebeuren om in zo'n zaal je dissentatie te moeten verdedigen.

De oude binnenstad is beroemd en behoort tot de mooiste van Polen. En niet voor niets. Veel huizen zijn gerestaureerd en het Marktplein is met de kleurrijke en gevarieerde bouw inderdaad prachtig.
    Bij de Grote Kerk staat een gedenkmonument voor de beroemde Duitse theoloog en verzetsman Dietrich Bonhoeffer die in Breslau geboren is en er zijn kinderjaren doorbracht.

Humor kun de de mensen hier niet ontzeggen. Overal in de stad vind je bronzen kabouters in allerlei poses. Er moeten er honderden zijn en het is de kunst ze allemaal te vinden.

Het was jammer dat door de dreiging van het water veel kerken en musea vandaag gesloten zijn. Maar er blijkt nog genoeg te zien. Zo liepen we langs een mooi gerestaureerde synagoge en de oude Refomierte Kerk van de staf. Wroclaw ligt in een vroeger Duits gebied (Silezië) met een traditie van grotere godsdienstvrijheid.

Aan het einde van de middag bezochten we het kathedraleneiland. De oude Sint Jans kathedraal is van buiten en van binnen prachtig - zeker als er ook nog een dienst in gehouden wordt .
    De straten eromheen hebben de sfeer van Charles Dickens. Er is een lantaarn-opsteker die bij zonsondergang de lantaarns van het eiland komt aansteken en aan het begin van de morgen weer komt doven.

Kortom het was een heerlijke dag waarvan we genoten hebben.