• Reizen en aankomen in Poznan

September 23, 2024 in Poland ⋅ ☁️ 23 °C

We reizen op onze tocht met de trein van de ene stop naar de ander. Dat is elke keer weer een soort avontuur en vaak een verrassing

Vandaag verliet we Wroclaw en zagen vanuit de taxi dat er al veel zandzakken zijn weggehaald. Maar in de trein lazen we in Trouw van vandaag, dat juist deze stad aangemerkt wordt als plek met een groot risico. Zelfs premier Tusk verblijft hier de komende dagen. Afwachten dus maar.

Reizen en aankomen is de afgelopen jaren sterk veranderd. Sinds dit jaar nemen we vaak via de apps van Uber of Bolt de taxi. Het gaat snel en is nauwelijks duurder dan een busrit. Een paar minuten voor je wil vertrekken vul je je bestemming in en een paar minuten daarna staat de taxi voor de deur. Vandaag was het wel heel snel, de taxi was er eerder dan wij van de 1e verdieping beneden waren. Betaald heb je al via je kaart, en je hoeft aan de chauffeur niet meer een moeilijk adres te noemen (zeker als die geen woord Engels spreekt). Vandaag waren de kosten voor zijn tweeën € 4,50.

Met de trein is ook weer spannend, zeker vandaag. In de hal was tijd en perron van de bestemming Poznan vermeld, maar op dat perron stond geen trein. Het werd rennen en vragen, want nergens stond het meer aangegeven. Met meer geluk dan wijsheid vonden we een conducteur die ons bijna de trein induwde. De gereserveerde plaatsen waren in treinstel 7 en wij stapten bij de 15e in. Hij vond dat we daar maar in een lege coupé moesten blijven zitten en dat vonden wij ook best.

Poznan had tot onze verbazing een heel modern station. Met wat dat betekent, hebben we vanaf 2010 in Hong Kong ervaring opgedaan: je kunt door de vele winkels in de shopping malls nauwelijks de uitgang vinden. En dan moet de Uber chauffeur je ook nog kunnen vinden.

Bij ons appartement aangekomen overkwam ons voor de 3e keer in Polen hetzelfde. Je ontmoet namelijk niet de gastvrouw, maar we kregen een toegangscode toegestuurd. En als die niet klopt of te laat is toegestuurd, of als zoals vandaag, niet duidelijk is waar de deur is, heb je enige koelbloedigheid en geduld nodig. Het komt altijd weer goed, maar deze digitale vormen van appartement verhuur hebben ook hun schaduwzijden. Maar ook deze keer hebben we een prachtig appartement.

Onze eerste kennismaking met de oude stad (waarin ons appartement ligt) smaakt naar meer. We lunchten op het Marktplein en genoten van de kleurrijke huizen en gebouwen rond een stadhuis dat op een Moors paleis lijkt. Dat hopen we de komende dagen te gaan ontdekken.