Argentina

• 131photos
  • 17likes
  • Jez Itaipu

August 4, 2016 in Brazil ⋅ ☀️ 22 °C

Po še enem zgodnjem vstajanju sem se z lokalnim avtobusom odpravil do jeza Itaipu. Z jezom upravlja skupno podjetje Brazilije in Paragvaja in proizvede 80% celotne elektrike Paragvaja in 17% celotne elektrike Brazilije. Nazivna moč je 14.000 MW. Jez ni le elektrarna ampak je res velik delodajalec na celotnemu območju, veliko vlagajo v izobraževanje, ohranjanje narave (ki so jo uničili) in raziskave. Načrtovana je tudi gradnja univerze, ki pa je trenutno zaustavljena. Celotna zadeva je zelo dobro zastavljena in turistom omogočajo kar nekaj izbire kako in kaj si želijo ogledat. Ko ob tem pomislim na Planico in našo turistično ponudbo me je kar malce sram. Odločil sem se za Panoramsko turo - z avtobusom te peljejo okrog za slabi 2 uri in pokažejo vse kar je zanimivega za videt iz zunanje strani (jez, zajetje, odtočni kanali). Res impresivno. Všeč mi je tudi, da so nekaterim nekdanjim delavcem (do 40.000 jih je bilo največ naenkrat) dali delo kot strokovnim vodičem, ki z zgodbami in informacijami popestrijo ogled. Vsem delavcem, ki pa so pri njih delali "X" let pa omogočijo, da si posadijo svoje spominsko drevo, res lepo :)Read more

• Viva la Asuncion

August 5, 2016 in Paraguay ⋅ ☀️ 33 °C

Vceraj sem prezivel prvo dolgo avtobusno voznjo. Po sedmih urah sem prispel v Asuncion kjer me je pricakal Diego in me peljal do gostiteljce Paole. Vecer smo preziveli ob super rostilju in pivu :) Danes sem spoznal se Vanesso, ki me je vsega zmackanega peljala na kratek sprehod in kosilo v znano restavracijo Lido, ki je noro popularna med lokalci. Ribja juhica je bila fina. Je pa zabavna njihova navada pitja pijace Terere, ko s hladno vodo prelijejo razlicne kombinacije zelisc. Termovko s salcko in slamico nosijo s seboj cele dneve! Sedaj ciliramo in pocivamo ob Netflixu, filme imajo na sreco podnaslovljene in ne sinhronizirane.Read more

• Paragvajski derbi

August 6, 2016 in Paraguay ⋅ 🌬 23 °C

Nekaj fotk današnje top izkušnje. Paragvajski derbi med črno-belo Olimpio in rdeče-modrimi Cerro Porteño. Tekma je bila v Asuncionu, na skoraj polnem stadionu Defensores del Chaco, ki sprejme dobrih 42000 gledalcev. Po zaostanku Olimpie je "našim" uspelo izenačit. Glede na rdeči karton Cerra in nedosojeno enajstmetrovko v prid Cerra je bil to kar srečen remi. Igra ni bila na najvišjem nivoju, vzdušje pa praznično na obeh straneh. Vrhunsko in sploh ne tako strašljivo kot so me vsi opozarjali :) aja pa še vrhunski steak in sok Pasjonke za dobrih 15 € :)Read more

• Grem naprej

August 8, 2016 in Argentina ⋅ ☀️ 21 °C

Po še enem vrhunskem dnevu sem se po zakljucnem asadu (rostilju) in slovesu od prijateljev poslovil tudi od Asunciona. Nocna voznja je trajala dobrih 5 ur in sedaj je mimo ze 10 od skupno 12,5 ur cakanja na terminalu v Resistencii v Argentini. Cez dobri dve uri in pol potujem naprej v Salto (Arg) in to v malce boljsem slogu kot do sedaj. Za 13 ur dolgo voznjo z avtobusom sem si rezerviral t.i. "Cama" oz. posteljo. To naj bi bila prakticno najudobnejsa varianta z najvec prostora in sedezem, ki se povsem izravna. Cena je temu primerna - 70€. Glede na razdaljo pa je se vedno sprejemljiva. V Salto naj bi prispel jutri okrog 7:30.Read more

• Salta

August 9, 2016 in Argentina ⋅ ⛅ 21 °C

Po dobrih 30 urah (od tega 17 ur vožnje) sem končno 1150 km stran, v Salti, ki je bila že od začetka moj glavni cilj tega potovanja. Mesto me je res pozitivno presenetilo. V primerjavi s Fozom (Bra), Ciudad del Estejem in Asuncionom (Par) je veliko mirnejse in lepše. Nekako nima tistega južnoameriškega kaosa kot sem ga glede na prejšnje dni pričakoval. Tudi veliko bolj čisto je kot sem pričakoval. Zaenkrat se ne morem pritoževat. Tudi družba je super, v hostel me je sprejel Gabriel Urankar, 3. generacija priseljencev iz Slovenije in že cel dan debatirava o Sloveniji in njegovi družini. :DRead more

• Naokoli po Salti

August 11, 2016 in Argentina ⋅ ☀️ 21 °C

Danes sem se koncno sprehodil po Salti. Mesto ima cca. 500.000 prebivalcev, je precej zanimivo in zelo lepo, pocutim se precej varno. Veliko je lepih in obnovljenih his iz kolonialnega obdobja.

• Purmamarca y Salinas Grandes

August 13, 2016 in Argentina ⋅ ⛅ 25 °C

V juzni ameriki so razdalje povsem nekaj drugega kot to kar smo navajeni v Sloveniji (Evropi). Ceprav sem sel v Salto, ker je od tam vse res blizu sem nato ugotovil, da je "blizu" tudi 5 ur ali vec voznje v eno smer. Zato sem se vceraj "preselil" v Purmamarco (2000 m) kjer je hrib sedmih barv (Cerro de los siete colores). Danes sva z novo francosko prijateljico Theo odlocila za obisk solin (Salinas Grandes), ki so na visini 3450 m za njih pa moras preckat prelaz na 4170 m. Sedaj sva skupaj s francozinjo (ki ima identicen plan potovanja kot jaz) ze v Humahuaci (izg. umauaka) na visini cca 3000 m jutri greva se na Hornocal na visini 4350 m kjer so barve baje se lepse kot v Purmamarci stvar pa dejansko se ni popisana v Lonelyju. Jutri popoldne pa nazaj v Salto po velik nahrbtnik, ki me caka v hostlu in nato naprej v Cordobo.Read more

• Cerro de los 14 colores

August 14, 2016 in Argentina ⋅ 🌧 27 °C

Po mrzli noci v hipsterskem hostlu in pocasnem jutru je bil cas za najvisjo tocko in zadnjo znamenitost na SZ Argentine. Hrib 14 barv je zelo lepo viden iz razgledne tocke na visini 4350 m nad morjem. Razgled je res fantasticen. Kljub temu, da je v "dolini" na 3000 m sonce ravno prav mocno, da posedamo naokoli v kratkih rokavih pa je skoraj 1,5 km visje zelo mrzlo in vetrovno, soncno vreme brez oblacka tam ne pomaga. Vse nas je dobro prepihalo, ze kratek sprehod gor in dol v iskanju najboljsega posnetka pa je pomenil hud napor. Res neverjetno kako se pomankanje kisika pozna na telesu in tudi na vozilih, ki imajo tam veliko manj moci. Cez 3 ure pa v Salto prespat in nato naprej v Cordobo, drugo najvecje argentinsko mesto in studenstko sredisce.Read more

• Vozni park v Južni Ameriki

August 15, 2016 in Argentina ⋅ ☀️ 28 °C

Danes je še en prelep, sončen in topel dan v Salti. Tudi pri njih je danes praznik a Marija je šla tu v luft nek drug dan, danes pred "X" je šel v zemljo eden izmed njihovih generalov, ni jih bilo malo. Že od samega začetka opažam nekaj razlik v voznem parku Evrope in Južne Amerike. Veliko vozil je preimenovanih, nekaj pa je tudi povsem drugačnih. Logan in Sandero se tako tu ne predstavljata lažno kot Dacii ampak sta preprosto Renaulta, Astra in Corsa pa nista Opla ampak - Chevroleta?!? Volkswagen je na JA trgu prisoten z vozili Saveiro (pick-up), Suran (kot Golf plus ampak karavan?!) in Vento (Polo z ritjo), lokalni standard pa je VW Gol, nekaj podobnega Polu, Golf je tu predrag. Prav tako je VW na tržišču prisoten s tovornjaki, ki jih v Evropi ni. Največ vozil je iz nižjega srednjega razreda, sploh tu na SZ pa je zaradi hribov tudi veliko pickupov kot so VW Amarok, Toyota Hilux in podobni. Za minibuse je Mercedes Sprinter klasika, športnih avtomobilov oz. vozil visjega srednjega razreda ni. BMW je tu le X5, Mercedes občasno kakšno terensko vozilo, Audi zelo redko le A4. Aja pa z vozili za prevoz gotovine se reeeeees ne hecajo, to so čisti tanki.Read more

• La Cumbrecita

August 17, 2016 in Argentina ⋅ 🌙 9 °C

Danes sem šel s kolegico nizozemko na celodnevni izlet v La Cumbrecito, malo vasico "v bližini" Cordobe. Do tja peljeta dva avtobusa, vožnja traja 3 ure (2+1). Čeprav sem že prej bral, da je okolica zelo nemška in alpska pa si vseeno nisem predstavljal tega na tak način. V vasici je dejansko težko dobit argentinsko hrano, zato sva jedla Gulasch con/mit Spaetzli, kar je precej tipično švicarsko :D celotna arhitektura je zelo alpska in tudi prvotni prebivalci so bili nemci. V barih z imeni kot so Edelweiss in Bar Suiza (Švica) tako ponujajo Kaffee in Tee ter Apfelstrudel. Zelo zanimivo. Od daleč pa precej vas oz. njena neposredna okolica z izsušeno pokrajino in nedokončanimi hišami kar malce spominja na Bosno :) smešen mix skratka.Read more