We gingen naar Chamula, waar voornamelijk inheemse bevolking woont. Aan de klederdracht kan je exact zien of iemand getrouwd, weduwe of alleenstaand was. En die mocht je eigenlijk niet op de foto zetten, ze geloven namelijk dat daarmee een stukje van je ziel gevangen wordt genomen. Maar 'een straatbeeld waar toevallig mensen op staan' mag dan weer wel.
We liepen als eerst langs de begraafplaats, waar het behoorlijk druk was. Veel families bezoeken met Día de Muertos het graf van hun overleden dierbare. Ze maken het graf schoon, ze versieren het graf, ze drinken een drankje met elkaar, er speelt een bandje en ze hebben het gezellig met elkaar. Eigenlijk is dit gedeelte van Día de Muertos morgen, maar aangezien er gedronken kan worden, beginnen ze maar alvast. Het leven wordt gevierd.
Daarna gingen we naar een kerk, die de Kippenkerk wordt genoemd. Hier verenigen oude Maya tradities zich met het christelijk geloof. Het belangrijkste figuur van deze kerk is niet Jezus, maar Johannes de Doper. Overal in de kerk liggen dennennaalden, branden kaarsen en wierook, er speelt een bandje en is het druk. In de kerk worden ook ceremonies gedaan en bij het uitdrijven van een kwade geest (ziekte) is er ook wel eens een onfortuinlijke rol voor kippen weggelegd. Buiten, vlak voor de kerk, wordt met buskruit harde knallen gemaakt ter viering van de feestdag en het leiden van de overledenen naar de aarde.Read more