• Abu Simbel

16 oktober 2024, Egypten ⋅ ☀️ 31 °C

We moesten vandaag om 04.15 weg. We mochten onze hotelkussen meenemen en iedereen had twee stoelen in de bus. De lichten gingen uit, zodat we nog konden proberen te slapen. Na 08.00 zijn we aangekomen bij Abu Simbel. Het tempelcomplex uit circa de 13e eeuw voor Christus is bijna het handelsmerk van Egypte. Deze twee bergtempels zijn in 1967 verplaatst naar een 65 meter gelegen hoger plateau, in verband met aanleg van een dam.

De grote tempel van farao Ramses II wordt bewaakt door vier kolossale figuren, die Ramses moeten voorstellen. Jammer genoeg is één daarvan al in de oudheid beschadigd geraakt door een aardbeving. Ook in de tempel staan vele beelden en tekeningen van Ramses II. Erg mooi en indrukwekkend allemaal, maar aan zijn beeltenis komt niemand tekort hier.

De kleinere tempel van Koningin Nefertari is gewijd aan de godin Hathor. Zes beelden van zo'n tien meter hoog van Koningin Nefertari en farao Ramses II staan voor de tempel. Eigenlijk is het best ongewoon, dat de farao's vrouw dezelfde grootte heeft als de farao. De kleine tempel is wat simpeler als de grote.

Vlakbij Aswan hadden we nog een stop bij de Hoge Aswandam, waar we beiden niks aan vonden. Na even uitgerust te hebben in de hotelkamer zijn we weer naar de bazaar gelopen.