Lotnisko Balice

Na dobry początek smalec z warzywami :)
20 minut w Warszawie :)

W Gdańsku tylko krótka noc

Spędzimy tu tylko kilka nocy godzin ale i tak nie obyło się bez przygód.... Juz ja zewnątrz zorientowalam się ze w samolocie zostawilsm bluzę.... Nie wiedziałam że jej odzyskanie (bo zostałaЧитать далее
Bergen

Tylko 3 godzinna przesiadka, okolica piękna nawey z okien samolotu więc na pewno byłaby warte odwiedzenia. W dodatku to tu miała miejsce akcja podobającej mi się książki "Siostra Burzy* (drugaЧитать далее
Denver Lotnisko

Po 24 godzinach odkąd wyjechaliśmy z hotelu w Gdańsku znaleźliśmy się w miejscu destynacji czyli na krótki nocleg w Denver (o lotnisku w Denver ktire jest uważane za najdziwniejsze lotnisko naЧитать далее
Nowy Jork - Newark Airport

Dolecieliśmy szczęśliwie do Stanów, samolotem w ktirym zepsute były w kilku rzędach ekrany wyświetlaczy z filmami, stoliki (u mnie), oberwana kieszeń na rzeczy w oparciu (u Witka) i jedna zЧитать далее
Spiskowe Teorie na Lotnisku

Denver to jedno z największych lotnisk na świecie (w zaleznosci od tego jakie czynniki bierze się pod uwagę przy klasyfikacji.
Ale to nie jest tak ciekawe jak szereg spiskowych teorie dotyczącychЧитать далее
San Francisco - lotnisko

W pierwotnym planie mieliśmy miec tu przerwę od rana do wieczora i pojechać na miasto. Niestety skasowano nam wieczorny lot i zamieniono na przedpołudniowy więc znów tylko lotnisko. Na odmianęЧитать далее
Lotnisko Koa - ostatnie póki co :)

O Leis z kwiatow - relacja ze sklepu 😜

Pahoa - wschod Big Island

Przejechaliśmy cała wyspe w poprzek (ok 100km) żeby dostać się do miejsca gdzie spędzimy az 3 nocy :)
Pahoa - miasteczko z około 900 mieszkańcami, dawniej, mekka hipisów ;)
Ale nie dlategoЧитать далее
Drzewa z lawy

Poranny spacer pomiędzy "drzewami z lawy" . Powstały one kiedy lawa napotykała na większe okazy ohia - najbardziej rozpowszechnionych i typowych dla Hawaiow krzakodrzew.
Lawa ich nie przewracałaЧитать далее
Malowany Kościół

Wybudowany początkiem XXwieku a ozdobiony kolorowymi malunkami w latach 60 tych tych Kościół Matki Bozej Gwiazdy Morza.
Najbardziej podoba mi się, że tradycyjnie anioł i Matka Boza ma rysyЧитать далее
Zaschnięta lawa -widok 360 stopni

360 stopni z kilometrowego spaceru po ławie do plaży
Lawa pod stopami

Zaschnięta lawa pod stopami - film
Czarna plaża - Kehena

Kolejna czarna plaża, w tym miejscu lawa w spotkaniu z oceanem stworzyła klify ale w jednym miejscu utworzyła się mała zatoczka z piaszczystą czarną plażą. Plaże upodobali sobie naturyści iЧитать далее
Wulkan Kilauea - widoki na kaldere

Kaldera to wgłobienie po zapadnięciu się stożka wulkanu. Dziś obchodziliśmy lub objeżdżalismy kaldery wulkanu Kilauea najbardziej aktywnego wulkanu na świecie. Znanego szczególnie ze swojejЧитать далее
Tunel z lawy i las deszczowy

Park Narodowy Vulcano. Dwa 30 sekundowe jeden z lasu deszczowego a drugi z naturalnie wydrążonego przez lawe tunelu (na pierwszym mówię że tunel jrst zamknięty ale jednak nie jest :)
Ocean (Nie) Spokojny

Dwa filmy falami uderzającymi o wybrzeża klifowego stworzonego przez lawe.
Na drugim urokliwy łuk Holei Arch
Gorąca lawa -

Wybierając się do miejsca skąd widać lawe pierwsze co się widzi to zamknięty ze względu na nadmiar aut parking, potem włącza się w tłum jak na Krupówkach żeby po ok 2 km spaceru asfaltemЧитать далее
Hawajskie Śniadanie 😋

Nasze dzisiejsze hawajskie śniadanie w kolorowym barze w naszej wiosce. Były nawet bezglutenowe pankejki :) (wzięliśmy) oraz też bezglutenowe gofry z maki z chlebowca (może jutro ;). JakoЧитать далее
Wodospad tęczowy

Bez deszczu ani słońca to niestety tęczy nie było :(
Nieprzemakalne drzewo

Drzewo Banyan długowieczny i wielki :) tu w Hilo ale najbardziej znany jest najstarszy na Hawajach Banyan w dawnej stolicy Lahaina (to na innej wyspie)
Najbardziej mokre miasto USA

Hilo -siedziba pierwszego znanego z imienia władcy
Ogród botaniczny w naturze

Jakieś zamożne małżeństwo amerykańskie szukalo w latach 70 tych miejsca na emeryturę i znaleźli na Hawajach działkę z dżungla niedaleko wybrzeża a potem nie wiem jak to się stałoЧитать далее