Pahoa - wschod Big Island

Przejechaliśmy cała wyspe w poprzek (ok 100km) żeby dostać się do miejsca gdzie spędzimy az 3 nocy :)
Pahoa - miasteczko z około 900 mieszkańcami, dawniej, mekka hipisów ;)
Ale nie dlategoBaca selengkapnya
Pahoa - miasteczko z około 900 mieszkańcami, dawniej, mekka hipisów ;)
Ale nie dlategoBaca selengkapnya
Poranny spacer pomiędzy "drzewami z lawy" . Powstały one kiedy lawa napotykała na większe okazy ohia - najbardziej rozpowszechnionych i typowych dla Hawaiow krzakodrzew.
Lawa ich nie przewracałaBaca selengkapnya
Wybudowany początkiem XXwieku a ozdobiony kolorowymi malunkami w latach 60 tych tych Kościół Matki Bozej Gwiazdy Morza.
Najbardziej podoba mi się, że tradycyjnie anioł i Matka Boza ma rysyBaca selengkapnya
360 stopni z kilometrowego spaceru po ławie do plaży
Zaschnięta lawa pod stopami - film
Kolejna czarna plaża, w tym miejscu lawa w spotkaniu z oceanem stworzyła klify ale w jednym miejscu utworzyła się mała zatoczka z piaszczystą czarną plażą. Plaże upodobali sobie naturyści iBaca selengkapnya
Kaldera to wgłobienie po zapadnięciu się stożka wulkanu. Dziś obchodziliśmy lub objeżdżalismy kaldery wulkanu Kilauea najbardziej aktywnego wulkanu na świecie. Znanego szczególnie ze swojejBaca selengkapnya
Park Narodowy Vulcano. Dwa 30 sekundowe jeden z lasu deszczowego a drugi z naturalnie wydrążonego przez lawe tunelu (na pierwszym mówię że tunel jrst zamknięty ale jednak nie jest :)
Dwa filmy falami uderzającymi o wybrzeża klifowego stworzonego przez lawe.
Na drugim urokliwy łuk Holei Arch
Wybierając się do miejsca skąd widać lawe pierwsze co się widzi to zamknięty ze względu na nadmiar aut parking, potem włącza się w tłum jak na Krupówkach żeby po ok 2 km spaceru asfaltemBaca selengkapnya