• Agata Stalmach-Przygoda

• Permulaan perjalanan
    15 Ogos 2022
  • W Gdańsku tylko krótka noc

15 Ogos 2022, Poland ⋅ 🌙 17 °C

Spędzimy tu tylko kilka nocy godzin ale i tak nie obyło się bez przygód.... Juz ja zewnątrz zorientowalam się ze w samolocie zostawilsm bluzę.... Nie wiedziałam że jej odzyskanie (bo została znaleziona i podobno nie v wróci do Warszawy) tylw trwa :-/Baca lagi

• Bergen

16 Ogos 2022, Norway ⋅ 🌧 16 °C

Tylko 3 godzinna przesiadka, okolica piękna nawey z okien samolotu więc na pewno byłaby warte odwiedzenia. W dodatku to tu miała miejsce akcja podobającej mi się książki "Siostra Burzy* (druga z serii 7 sióstr) i tym bardziej chciałabym zobaczyć. Jest to też miasto Edwarda Griega ktirego czasy są tłem do wydarzeń w książceBaca lagi

• Denver Lotnisko

16 Ogos 2022, Amerika Syarikat ⋅ ⛅ 19 °C

Po 24 godzinach odkąd wyjechaliśmy z hotelu w Gdańsku znaleźliśmy się w miejscu destynacji czyli na krótki nocleg w Denver (o lotnisku w Denver ktire jest uważane za najdziwniejsze lotnisko na świecie, napisze jutro) .... Póki co niestety właśnie się okazało że hotel w ktirym mieliśmy spać skasował nocleg 😯... W najgorszym wypadku zostanie nam lotnisko z tornado shelter 🤨Baca lagi

• Nowy Jork - Newark Airport

16 Ogos 2022, Amerika Syarikat ⋅ ⛅ 23 °C

Dolecieliśmy szczęśliwie do Stanów, samolotem w ktirym zepsute były w kilku rzędach ekrany wyświetlaczy z filmami, stoliki (u mnie), oberwana kieszeń na rzeczy w oparciu (u Witka) i jedna z trzech toalet.... Na szczęście wygląda na to ze skrzydła i silniki i stery nie były popsute bo dolecieliśmy bezpiecznie :).... Jako ciekawostka dodam ze nie po raz pierwszy zaskakuje mnie w amerykańskich liniach lotniczych wiek personelu - niejeden po 60 tce a jedną stewardesa mysle ze po 70 tceBaca lagi

• Spiskowe Teorie na Lotnisku

17 Ogos 2022, Amerika Syarikat ⋅ ⛅ 15 °C

Denver to jedno z największych lotnisk na świecie (w zaleznosci od tego jakie czynniki bierze się pod uwagę przy klasyfikacji.
    Ale to nie jest tak ciekawe jak szereg spiskowych teorie dotyczących tem budowli pasy startowe jak swastyka murale z apokalipsa i planem nowego z depopulizowanwgo świata. Przestrzenne podziemne miasto w zależnośco od wersji albo dla ufo albo do produkcji wirusów depopipulizacyjnych albo wręcz przeciwnie zbudowane przez Masonów dla Masonów żeby schować się w czasie zagłady.... Zaiteresesowanych odsyłam do "źródeł "Baca lagi

• San Francisco - lotnisko

17 Ogos 2022, Amerika Syarikat ⋅ ⛅ 15 °C

W pierwotnym planie mieliśmy miec tu przerwę od rana do wieczora i pojechać na miasto. Niestety skasowano nam wieczorny lot i zamieniono na przedpołudniowy więc znów tylko lotnisko. Na odmianę to oryginalne, stylowe i na swój sposób luksusowe. I w wielu miejscach można czuć jak w galerii lub muzeum.
    I wszystko jest takie zadbane :) (na zdjęciu pracownik odkurzający miotełka roślinki)

• Pahoa - wschod Big Island

17 Ogos 2022, Amerika Syarikat ⋅ ⛅ 27 °C

Przejechaliśmy cała wyspe w poprzek (ok 100km) żeby dostać się do miejsca gdzie spędzimy az 3 nocy :)
    Pahoa - miasteczko z około 900 mieszkańcami, dawniej, mekka hipisów ;)
    Ale nie dlatego tu przyjechaliśmy tylko dlatego że jest tu dobry punkt wypadowy i "względnie" tanio... Dodam do filmu że toalety są na korytarzu a prysznic na zewnątrz ;)Baca lagi

• Drzewa z lawy

18 Ogos 2022, Amerika Syarikat ⋅ ⛅ 26 °C

Poranny spacer pomiędzy "drzewami z lawy" . Powstały one kiedy lawa napotykała na większe okazy ohia - najbardziej rozpowszechnionych i typowych dla Hawaiow krzakodrzew.
    Lawa ich nie przewracała ani nie spalała tylko je omijala zastygając w tych miejscach tworzyła walcowate strukturyBaca lagi

• Czarna plaża - Kehena

18 Ogos 2022, Amerika Syarikat ⋅ ⛅ 27 °C

Kolejna czarna plaża, w tym miejscu lawa w spotkaniu z oceanem stworzyła klify ale w jednym miejscu utworzyła się mała zatoczka z piaszczystą czarną plażą. Plaże upodobali sobie naturyści i miałam problem ze zdjęciami bez plażowiczów ;)
    Jako dodatek jeden film falami stamtąd... Akurat na filmie nie największe ale też można się zastanawiać dlaczego Ocean nazywa się Spokojny ;)

• Wulkan Kilauea - widoki na kaldere

18 Ogos 2022, Amerika Syarikat ⋅ ⛅ 21 °C

Kaldera to wgłobienie po zapadnięciu się stożka wulkanu. Dziś obchodziliśmy lub objeżdżalismy kaldery wulkanu Kilauea najbardziej aktywnego wulkanu na świecie. Znanego szczególnie ze swojej olbrzymiej kilkutygodniowej erupcji z 2018.Baca lagi

• Tunel z lawy i las deszczowy

18 Ogos 2022, Amerika Syarikat ⋅ ⛅ 20 °C

Park Narodowy Vulcano. Dwa 30 sekundowe jeden z lasu deszczowego a drugi z naturalnie wydrążonego przez lawe tunelu (na pierwszym mówię że tunel jrst zamknięty ale jednak nie jest :)

• Hawajskie Śniadanie 😋

19 Ogos 2022, Amerika Syarikat ⋅ ⛅ 25 °C

Nasze dzisiejsze hawajskie śniadanie w kolorowym barze w naszej wiosce. Były nawet bezglutenowe pankejki :) (wzięliśmy) oraz też bezglutenowe gofry z maki z chlebowca (może jutro ;). Jako ciekawostka tu nie jadą się chleba a fo jajecznicy dostaje się ryż lub hash Brown (czyki upieczone starte na tarce ziemniaki :)
    Dołączam zdjęciem menu żeby można było choć zdalnie wyobrazić sobie smaki hawajskiech i paragon, paragon nie po to żeby nazywać go paragonem grozy (choć wg polskich warunków bardzo by mu ta nazwa pasowała ;) al3 żeby pokazać jak stylowo podany ;) - dodam ze pierwszy i pewno ostatni raz jesteśmy w zamawianej knajpie żywimy się tu zapasami i w Macdonaldzie i Subwayu

• Ogród botaniczny w naturze

19 Ogos 2022, Amerika Syarikat ⋅ ⛅ 26 °C

Jakieś zamożne małżeństwo amerykańskie szukalo w latach 70 tych miejsca na emeryturę i znaleźli na Hawajach działkę z dżungla niedaleko wybrzeża a potem nie wiem jak to się stało dokupili w ziemię wokół ale postanowili założyć rezerwat przyrody i ogród botaniczny :)Baca lagi