Page - nocleg - bez zdjęcia

Bóbr Julek w Kanionie Kolorado

Nie zbyt dobrze słychać drugi film ale mniej więcej chodzi o to że Julek widzi potencjał są drzewa i jrst dolina ;)
Widok na zaporę Powella

Olbrzymia zapora budowana kilka lat na rzece Colorado niby po to żeby zapewnić wodę dla jalowego Środkowego Zachodu.... Niestety wody było od początku za mało na takie plany...
Tymsamym zaporaOkumaya devam et
Podkowa

Jedno z najbardziej znanych miejsc w USA, zdjęcia stąd pojawiają się na kalendarzach, wygaszaczach ekranu, w podręcznikach fotografii itd itp byliśmy tu 8 lat temu w zimie... 8 lat temu nieOkumaya devam et
Monument Valley

Niezwykle malownicza okolica... Dolina Monumentów... Kształtów wielkich i zarazem pięknych i budzących respekt....
Nam będzie się kojarzyć z prawie godzinnym spóźnieniem na wycieczkę...Okumaya devam et
Monument Valley punkt John Wayne

Monument Valley to ulubione miejsce scenarzystów Westernów :)
Widoki takie, że wydaje się ze zaraz zza skaluy wychyli się rewirwerowiec lub Indianin a na dziurawej drodze pojawi sięOkumaya devam et
Monument Valley Ucho wiatru

Piękny łuk w Monument Valley a w koło niego mięciutki jak mąka ziemniaczana piasek
Monument Valley Oko słońca

Łuków tu mniej niż w parku arches ale też malownicze :) ten nazywa się oko słońca to oko ma nawet rzęsy jak pomalowane :)
Niesamowite też są petroglify czyli rysunki na skalę z XIIOkumaya devam et
Big Hogan

Monument Valley - Big Hogan
Hogan to domy Indian Nawajo, żadne tam tipi... Tipi mieli Indianie z północy bo oni mieli drzewa z których mogli robisz rusztowania :) a Hogan to taka lepianka
Rośliny na pustyni

Gorąco tu np w lipcu tego roku temperatury sięgaly 40 tu w cieniu (jeżeli można było znaleźć cień ;) bardzo mało opadów (choć w zimie zdarzają się pojedyncze noce kiedy pada śnieg) mimoOkumaya devam et
Monument Valley - Clint Eastwood

Monument Valley - Totem to ta szkala wąska i wysoka , ma ponad 100 m wysokości była miejscem akcji jednego z westernów z Clintem Eastwoodem..... Jak mówił przewodnik a potem znalazłamOkumaya devam et
Monument Valley Dziki Zachód Słońca

W załączeniu trochę zdjęć i 2 filmiki, 1 z zachodu słońca a drugi z tego jakie kawałki drogi musiał pokonać nasz jeep kierowany przez wprawnego kierowcę Nawajo...
Przypominam sobie terazOkumaya devam et
Nocleg w autobusie szkolnym

Dwa filmy z poranka i kilka zdjęć z wieczoraj i dziś
Canyonlands- pierwszy widok

Kolejny Park Narodowy na naszej trasie :)
I pierwszy punkt widokowy
+ film z krukiem zainteresowany naszym autem :)
Canyonlands Mesa Arch

Pierwszy łuk dzisiaj (jutro pojedziemy do całego parku narodowego z łukami)
Canyonlands - Punkt Wielkiego Widoku

Z punktu wielkiego widoku prowadzi niezbyt trudny ale gorący w pełnym słońcu i bez cienia około 2 kilometrowy szlak... Szlak prowadził po krawędzi ale z takim odstępem żeby nie wpadać wOkumaya devam et
Park Arches - Park Avenue

Park Narodowy Arches to jeden z najpiękniejszych parków narodowych w USA choć nie taki duży i znany jak Yellowstone, Yosemitte lub Grand Canyon. Co ciekawe niezależnie dwie osoby pytane oOkumaya devam et
Park Arches - Balansującą skala

Czasami erozja piaskowca przebiega w nieco nieoczywisty sposób...
To 17 metrowe jajo razem z podstawką ma 39 metrów. Waży około 3.5 tony ale póki co uważane jest na tyle stabilne ze bezpiecznieOkumaya devam et
Park Arches Pine Tree Arch i Tunel Arch

Park Arches to ponad 2000 skalnych łuków - my żeby uniknąć tłoku wybraliśmy się najpier do najdalszej części parku czyli do Devil Garden i tam zrobiliśmy 10 kilometrowe kółeczko. DwaOkumaya devam et
Park Arches - Landscape Arch

Jeden z najdłuższych/najszerszych łuków w parku. 1.09.1991 nastąpiła tu na oczach piękna katastrofa budowlana... 180 ton skaly z prawej części łuku runelo... Na szczęście nic nikomu się nie stało
Park Arches - Stres Szlak

Szlak do Łuku Podwójnego O...
Miejsce docelowe i widoki po drodze piękne ale dla mnie takie eksponowane ścieżki to spory stres
Park Arches - Double O Arch

Łuk Podwójnego O - dla mnie najładniejszy z całego wczorajszego dnia ale chyba też dlatego że najtrudniejszy do zdobycia. 5km w jedną stronę w stałej ekspozycji na prażące słońce i skałyOkumaya devam et
Park Arches -Partition Arch

Jeszcze jedna skalna ramka :) filmik z małymi, szczurkopodobnymi wiewiórkami
Park Arches - Nawajo Arch

Łuk Nawajo - dlaczego mi się podobał? Jest na filmie
Park Arches - widok na Delicate Arch

Łuk Delikatny to najbardziej znany łuk w Parku Łuków, zarazem symbol całego Utah. Nie zdążyliśmy wybrać się szlakiem do niego (może i dobrze bo tam spore ekspozycję na wysokości) aleOkumaya devam et