• Eva Vacikova

• Start på rejsen
    8. januar 2025
  • Kupang, Timor

11. januar 2025, Indonesien ⋅ ☁️ 30 °C

Nusa Tenggaea s Lion air a zavazadly zdarma. Konečne neprší, motorky po messengeru jsem vyřídila po messengeru za 100 tis, ale nesmíme mimo Kupang. Grab funguje skvěle! Ubytování je opravdu výzva, skončili jsme v hotelu! ON THE ROCK prasanthi, za 600kc. Legrační hotel:), po indonezku tz prostěradla se mění asi jednou ra měsíc:) Motorky a jedém!!!Læs mere

• GOA CRYSTAL

12. januar 2025, Indonesien ⋅ ☁️ 30 °C

Všude o ní mluví. A stejne vás překvapí, že si ji musíte najít sami, že k ní nevede cesta a je to fakt dobrodružství. Najít ji, vyjít s dětmi které vás obklopí, nepřevlíkat se a že fyzická na dololezení není navždy! A vlastně největší atrakce jsme byli my:)Læs mere

• Ostrov Semau

13. januar 2025, Indonesien ⋅ ☁️ 29 °C

Ostrov Semau je 30 min plavba Timberboat z přístavu Tenau. Už jen vyjednávání o ceně nalodění je zážitek. A Ostrov je nádherný, pořád se koukáme na opuštěné zničené rekreační objekty a přemýšlíme co se stalo. O tomhle ostrově skoro na rozdil od Rote nikdo neví a přitom je úžasný. Pláže krásné, ale nahoře plně odpdků z moře. A najít resort Otan, opuštěný ale pivo měli, byl velký zážitek. Ubytovávají, doporučuju. Cena celé lodi je 50 tis rp, my vyjednali 200, ale čekali na nás. Zažít vykládky pasažérů přímo na loď bylo boží:)Læs mere

• Ostrov Rote, Nembrala

14. januar 2025, Indonesien ⋅ ☁️ 29 °C

Tak jedeme na ostrov Rote, pláže, šnorchlování, žádní švédi. V 6 30 Grabem do Tenau, nákup lístků 180tis jeden, Bahari expres, s úklonou k okýnku jako za socánku. Jeli jsme i s guvernérem, ooo. Za 1,5 holky jsme na ostrově. 40 kilaků na pláž Nembrala a zase jsme si třikrát nevyjednalu cenu taxíka že. Takže z 230tis chtěl 350, a zase hadačka. Baló surf homestay, no ale skoro všechno je tu zavřený. Pláž je strašná. Bereme motorky za 70tis, najíst se v jediném otevřeném waeungu Jawa a jedem na Boa beach kde má být šnorchlávání. Uff to nám spravilo náladu! Lovci chaluh a chýše z kokosových palem. A nechutně nádherný pláže, ale to až v dalším footprintu:)Læs mere

• Huťan huťan aneb česky a chčije a chčije

15. januar 2025, Indonesien ⋅ ☁️ 29 °C

V noci pršelo, strašně a celé dopoledne taky! Máme úplnou depku, radary ukazují všude déšť, a přitom jsme v nejsusší části Indonesie. V poledne to vydáváme a jdeme pěšky do warungu. Bože, co když to takhle bude pořád??!! Odpo přestalo tak jedeme aspoň kousek. Našli jsme krásnou pláž, pravděpodobně surfařskou. Tak věříme v zítřek, koupili whisky za 220t8s a vytáhli s colou.Læs mere

• BOA PLÁŽ a další

15. januar 2025, Indonesien ⋅ ☁️ 29 °C

Jedeme na pláž, kde mají být korály
    No nazdar, jedna švédka!Ale žije tu už 20 let tak to se nepočítá. Tu nádheru asi na fotkách nezachytím. Ale tak to berte jako reklamní leták. Korály docela dobrý, jsme prostě rozmazlený, vodax32 stupňů. A jeli jsme ještě objevovat další pláže. Hmm, některé jsou obšancované nefunkčními resorty a obehnané zdí :( ale výhledy úžasné a surfařský ráj - jedna z nejdelších vln na světě. Jo Boa pláž je vlastně Pantai Loedi.
    Ps: příště bez Nivea 50 a Predatorů ani rána.

• Jezero Nirwana a cesta je cíl

15. januar 2025, Indonesien ⋅ 🌧 28 °C

Uff, neprší:) Ke snídani zase vajíčka, nejsme schopni se ani domluvit na placce. Nerozumí a překladač nepomáhá.. No a jedém. Nejdřív přes rybáře a pak dál za Boa. Prý se tam nedá projet, místo toho nás po 2 km terénu překvapila asfaltová. Pravda každý kopeček bez asfaltu, ale se to dá díky úžasným řidičům projet. Hledáme pláž, první je obšancovaná resortem, druhá je nádherná s mangrovi, ale není tam stín, tak se aspoň rychle koupnu. Tak zkusíme dojet na jezero Nirwana. Švédka tvrdila, že to nejde, ale asfaltová cesta je boží. ALE hlavně! Jedeme neskutečnou krajinou mangrovů, prostě nadhera! Cesta uběhla a jsme ve vesnici, která je na kose mezi 2 lagunami. Bereme loď za 500, šnorchl ale bídně. Průjezd do Slaného jezera a jezero samo je boží. Chtěli by to tu strávit dýl. Po Bintangu šupajdá domů, tma přichází úplně naráz, warung Jawa, vodka s džusem a brouLæs mere

• Ráj na zemi

16.–17. jan. 2025, Indonesien ⋅ ☁️ 28 °C

Den leháro. Po dešti ( jak jinak:) jedeme na xxx slavnosti se válet do moře a šnorchlovat. Po cestě fotim hroby a domy, to bude zvláštní kapitola. Zabíráme chatrč na břehu a dnes se nic nebude dít kromě nebe na zemi a šnorchlu. A deště ve vodě. A míru v nás:) . A opulentni oběd rybičky v tomatě se sladkým chlebem a .... Bintangy. A ve vodě v tahu 3 hodiny. Uaaa. Objednávámnocleh v Kupangu, loď kvůli počasí odjíždí ne z Baa, ale Papele. Místo hodiny pojedeme 3 hodiny, místo 400 to bude 900tis.Læs mere

• Den blbec- uvězněni na Rote v Papele

18. januar 2025, Indonesien ⋅ ☁️ 29 °C

Ráno v sedm v klidu vstavame, loučíme se a jedeme s papa asi pujcenym autem. Na každém kilometry vedle chatrče výstavní koště a plný bo je mše. A kozy a krávy na silnici, prostě sem patří. No jo, a po třech hodinách přijíždíme do prázdného!!! přístavu. Loď je dnes zrušená. Máme totální depku. Jeli jsme 3 hodiny, vyhodili 900tis za cestu, máme objednaný a zaplacený hotel v Kupangu! To to nikdo nevěděl!!! Jojo, přece jen indonesie nezklamala. Nabízí přejezd rybářskou lodí za 4 miliony ( 6000kč). No tak to teda ne. Ale jsme opravdu v nowheru, malinký přístav v půlce Rote. Nakonec zjišťujeme,vze je tunjedna wisata. Prijizdi.e k stavebni firme kde v kontejneru jsou dve mustnosti. No nechci vedet na co krome spaní:). Za 300 plus 100 biky a budeme zjistovat jak zitra. Zkusime zajet na sever ostrova, vypada to monumentálně, plno zálivu a přílivu. Po kafi vyrážíme, ale když den blbec tak se vším. Rozpršelo se, ne rozpršeli, to opravdu obracejí kýble, hromy, blesky . Po dvou hodinách kdy výše povodně dosahuje naší podlahy kde se schvavame jedeme postupně domů. Všechno je mokrý, i naše nalada. Nikdo není schopen říci zda loď zítra pojede. Všichni volají svému frendovi, ale nic. I Gio neví. Nakonec zjišťujeme, že zítra jede velký trajekt z panta baru. Asi jediná jistota. Chaniago , majitel bagrů, 30 let 3 deti:) lpo fotce s námi zacíná zařizovat. Pravda počet Bintangů mu dá vydělat. Domluveno, zítra za 400 do panta baru v 6 ráno. A když jsme v tom zařizování, zorganizoval šílenou akci kdy rodina dala peníze do obchodu a my vyzvedli přes platební terminál.
    Pouceni: každý dopravce ma hotline na whatsup, na který odpovídá.
    Na trajekty pouzivaji apku Ferizy ale nejde instalovat pro Evropana

• Konečne z ostrova na "pevninu" Timor

20. januar 2025, Savu Sea ⋅ ☁️ 28 °C

Tak 6 ráno dostáváme sebou hranolky nadupané olejem jako snídani ( myslí si že je to pro nás pochoutka) a vyrážíme Panta Baru. Chaniang je fakt úžasný, stojí s nama na lístky ( nejdřív u stolečku pasy atd a pak teprve pro lístky za 72tis jeden- na jeden úkon jako vždy cca 4 lidi:). A po polévce Pop Mie ( větší umelotina už není) šipky na zrajekt. Nejvíc jsou slyšet kohouti, které prevazeji na zápasy, uvážení na motorkách. A fascinují mě, jak jsou skladník a lehnou si úplně kdekoliv ( bez polštářku!:). Taxi opět hádačka, domlouváme za 100tis na hotel, ale před hotelem tvrdí, že je to za osobu. Ugrrr. Hotel že včerejška propadl, agoda ani hotel nevrátí ani rupií, tak aspoň nascanuju při.o na recepci slrvovy kód. No je to bafuňárna, ale bílý prostěradlo, bazén a hotelová snídaně jsou hednou ta čas fakt příjemný. Cena 600kč je v piho, že. A teplá sprcha a usušíme!! :) A večer rybí trh, 2 tuňáci a 7 Bintangů. BrouLæs mere

• Lidé Timor

20. januar 2025, Indonesien ⋅ ☁️ 29 °C

Jsou usměvaví, neorganizovaní. Samozřejmě tu vládne přísná hierarchie, na jednoho dohlíží dva když už pracují. Málokde jsem viděla tolik zevličů, ale ochotných pomoci, pravda po svém. Smlouvání a přesná dohoda je zásadní, ale i když jsme zkušení, stejně něco vymyslí.Læs mere

• Přesun na Sumbu

21. januar 2025, Indonesien ⋅ 🌧 28 °C

Tak jo. Vydáváme ostrov Sabu, který jsme si moc přáli. Ostrov santaloveho dřeva, jeskyní a sloních kopečkú. Má tam jezdit Centika express, za prvé nic nemůžu najít a za druhé name obavu, že tam zůstaneme vzhledem k počasí uvěznění.
    Tak Sumba. Z fb mi iva paulova, která tam žije už 2 roky, doporučuje hotel Casa Kandara a kde půjčit motorky. Letíme s wings air, legrační letiště, naše baráž má celkem 46 kg!!:) Letíme vrtulákem, po 50 min přistáváme na letišti Kunda!!! Ó, krásný zážitek:):). A bude bafuňářské ubytko! Čeká nás i shuttle zdarma s cedulkou:). Cena 950tis noc pro 4 osoby se snídaní, motorky mám přes net za 100/den:)

• Sumba Waingapu

22. januar 2025, Indonesien ⋅ ☁️ 29 °C

Motorky přiváží Ernesto podle dohody na whatsup. Po boží snídani ( nechápeme kde jsme se tu vzali!) Bereme motorky a hedeme do vesnic podél řeky. Necekame žádné pamětihodnosti, jen lidi a jalk žijou :) A je to bomba, přehrada s božím čističek, koně asfaltky, deti že školy, vesnice- kapungy s vysokými střechami. Cestou necestou až to nešlo. A pak dolů na pláž Waikiriky, kde mají být tančící stromy- mangrovy. Hmm, nic moc. Věřte mi, že si objevíme vlastní a hezčí a neturistické atrakci:). Večer nám dochází, že nakup alkoholu tu bude opravdu problém:)....Læs mere

• SUMBA severovýchod

23. januar 2025, Indonesien ⋅ ☁️ 29 °C

Chceme dojet do severního výběžku, kde mají být nejstarší vesnice a náhrobky. Ale je to 60 km tak fakt uvidíme. Můžeme přes Waingapu a hned za měst podél pláží. Ale jsou vesnické, odpadky všude. Taky je wet season a to znamená že okolo řek je nemodrá voda. Nicméně prostě kamkoliv zatočit doleva je bílá pláž. Po 2 hodinách zpracujeme cestu a proste se zajedeme kouknout na vrcholky kopečků. Po cestě potkáváme dělníky že sneny z cukrovaru a tolik rafosti a focenise jen tak nevidí:) Krásný pohledy, zpátky jsme si vyhlédl jediný! funkční resort cermCerata na pláží Mondi. Je rak legrační místní. Obidek s obsluhou neustále za zády , sochami plných sexuálních symbolů, a za tmy domů! Zítra se sem vrátíme na šnorchlLæs mere