• Þingvellir National Park

May 10 in Iceland ⋅ ☁️ 3 °C

Onze volgende bestemming is Þingvellir National Park, wat ongeveer een uur rijden is. Het landschap verandert na korte tijd aanzienlijk, we worden omringd door besneeuwde heuvels en rijden langs een groot meer. Bij een uitzichtpunt zien we voor het eerst de breuklijn tussen de Noord-Amerikaanse en Europese continenten. Ieder jaar schuiven we iets verder uit elkaar.

We parkeren de camper en wandelen eerst naar de Öxarárfoss waterval, die tussen de breuklijn naar beneden stort. Daarna lopen we langs de breuklijn naar een uitzichtpunt, waar je uitkijkt over het Þingvallavatn meer en de omringende heuvels.

Op deze plek kwam tussen de 10e en 13e eeuw ieder jaar de volksvertegenwoordiging van IJsland samen. Met hen een entourage van een paar duizend man, waarmee het destijds de belangrijkste plek van het land was. We dalen af de vallei in en wandelen verder langs het water. Hier beneden zijn verschillende diepe breuklijnen gevuld met helderblauw water.

De camping van hre park ligt iets verderop, je mag alleen op het grind parkeren, het gras is nog te nat. Het wordt steeds drukker naarmate de avond vordert en iedereen staat netjes op een rij langs het weggetje. Kamperen is in IJsland zeer populair bij toeristen, ten dele doordat het goedkoper is dan in hotels slapen. Zo rijden er verschillende campers rond, van zeer basic kleine bestelauto's tot volwaardige campers.

De eerste categorie lijkt ons behelpen, het is krap, de voorzieningen zeer spartaans en je moet buiten koken. Dat is bij deze temperaturen niet echt aangenaam. Ook kruipen er mensen in een daktent, brrrrr....... Wij eten vanavond een dikke kabeljauwfilet, die smaakt heel goed 😄.