• Múlagljúfur, Fjallsjökull en Jökulsárlón

May 15 in Iceland ⋅ ☁️ 6 °C

Vanuit Skaftafell rijden we verder over de Ring Road richting het oosten. Verschillende gletsjers komen van de Vatnajökull ijskap. Dit is de grootste ijskap van Europa die momenteel 8 procent van IJsland bedekt, er liggen meerdere vulkanen onder het ijs verscholen.

We gaan bij Múlagljúfur Canyon een hike doen van ca. 6 km. Het pad wordt momenteel verbeterd, er wordt druk gegraven en grind gestort. Blijkbaar moet dit ook een toeristische trekpleister worden. We hebben mooi uitzicht over verschillende gletsjers op weg naar boven. Het hoogteverschil is ruim 300 meter, dus het soms flink klimmen. Dan doemt de canyon zelf op, de Hangandifoss waterval valt 120 meter vanaf de groene kliffen naar beneden. Aan het einde van de canyon valt Múlafoss in een grote massa sneeuw. Doordat de canyonwanden met mos zijn bedekt doet het bijna prehistorisch aan. Het water in de rivier beneden gevoed door gletsjers is helderblauw. Er komen steeds meer hikers naar boven als wij aan het afdalen zijn, gelukkig zijn wij vroeg begonnen en hebben het in alle rust kunnen doen.

Een paar kilometer verderop stoppen we bij de Fjallsjökull. Van deze gletsjer zijn meeder grote stukken afgebroken, welke in het meer eronder liggen. Sommige kleuren mooi blauw. Ernaast ligt een van de grootste trekpleisters van IJsland, het Jökulsárlón. Dit gletsjermeer wordt door verschillende gletsjers gevoed en is beroemd door de vele ijsbergen die in het meer liggen. We wandelen en stukje langs de oever, ze zijn inderdaad erg groot 😊. Als ze ver zijn geslonken drijven de overgebleven stukken naar zee toe en spoelen aan op het strand. Deze wordt hierdoor Diamond Beach genoemd. Iedereen stopt hier, maar wij zien niet veel ijs op het strand liggen en rijden door 🤣.