• Captain Hook, village&farm tour

2 февраля, Лаос ⋅ ☀️ 28 °C

Po zajtrku in domači kavici, nas gospod Hook odpelje na turo okoli njegove posesti, vasi in kmetije.
    Začne s predstavitvijo njihove kulture, njihovo pleme Katu, ali “the Katu people” živijo v vasi Thateng, prebivalcev je 819, zadnji dojenček se je rodil deset dni nazaj.
    Tu je drug svet, živijo povsem drugačna življenja. Skupnost je pomembna, ljudje si pomagajo in drug z drugim delijo. Imajo svoj jezik, ki je le verbalni, torej brez pisave. Otroci se v obvezni osnovni šoli torej učijo Lao jezik in kasneje še angleščino. Imajo svoj koledar z desetimi meseci; te sledijo sezoni pridelkov in njihovega obdelovanja. Torej njihovi mesci gredo recimo: rice planting season, coffee picking season, cassava season, rice harvest season, itd. 🌾👩‍🌾
    Prakticirajo animizem, religijo, ki verjame, da ima vsakdo in vsaka stvar dušo. Da tvoj duh nikoli ne zapusti sveta.
    Naš vodič se je poročil pri 11ih letih, njegova žena je bila stara 5. Prvega otroka sta imela pri njenih 13ih letih, zdaj imata 4. Njegova mlajša sestra je pri 32 babica dvema vnukoma.
    Otrokom življenske partnerje izberejo starši, mož lahko koga predlaga, vendar nima glavne besede. Punce nimajo nobenih pravic tu. 😞Mož mora za svojo ženo poravnati doto, ki je ponavadi izračunana v obliki živine. Ko se staršem žene vse izplača, lahko moški izberejo drugo ženo. Hčerke so torej videne kot ‘investicija’, četudi so moški pomembnejši lahko preko poročanja svojih hčera njena družina precej “zasluži”. Ob rojstvu otroka se praznuje, za fantka 3dni 3noči, za punčko 14!
    Če mož umre mlad, se ženo poroči z njegovim bratom, če ga ima.
    Poroke med bratranci in sestričnami so pogoste. Po rojstvu otroka ima ženska en teden za počitek, potem se mora vrniti nazaj k poljedelstvu. Otroka od takrat naprej doji samo dvakrat dnevno, mali gre v oskrbo k babici ali kakšni starejši sosedi.
    Začeli smo naš pohod po nasadih kave; gojijo 4 različne sorte. Arabika, Robusta, Excelsa in Typica. ☕️ Pridelovanje se je v zadnjih sedmih letih zaradi globalnega segrevanja zelo upočasnilo, kilaža pridobljene surovine je padla na četrtino!
    Ko smo hodili naokoli, nam je izpostavil različne rastline, grmičevje ali korenine, ter razložil njihove zdravilne lastnosti. 🌱Ena je dobra za enzimo, druga za ledvične kamne, tretja proti komarjem in malariji. Pokazal nam je celo, kako so med vojno iz preproste divje trave ustvarili smrtonosne puščice.
    Po deblih določenih dreves lezejo rdeče mravljice🐜, ki jih domačini jedo. Dal jih je za probati tudi nekaterim v skupini. Navadno pojedo kar žive, uporabljajo pa jih tudi za namakanje v viskiju in “stučkane v pasto” kot mazilo proti komarjem.
    Kot sem rekla, čist drug svet… po treh urah informacij, polovico katerih sem žal že pozabila, smo se vrnili nazaj v hiško in razložil nam je še proces praženja kave. Od Captain Hooka sem odšla s čudnimi mešanimi občutki, hvaležna za tako podroben insight v novo kulturo, malo žalostna, kako živijo… otroci so bili sicer veseli in igrivi, vendar kmalu jih čaka naporno težko življenje… Prilagam še razlago fotk:
    1. Naš vodič Hook
    2. Eno izmed polj, kjer sadike skrivajo pred žgočim soncem v stožcih iz palic
    3. Družina rdečih mravljic
    4. Puščica iz trave, ki se jo izstreli tudi do 30m daleč! Med vojno so konico namočili v kačji strup.
    5. Coffee tree
    6. Hiša v vasi
    7. Okras na verandi
    8, 9, 10. Kuhanje večerje
    11, 12. Moja sobica
    13. Starejše gospe, ki tovorijo banane na ramenih.
    14. Še kavice na drevesu
    15. Muc🐈‍⬛
    16. Kavna zrna v različnih stopnjah
    17, 18. Praženje kavnih zrn doma
    19, 20. Domači bambusovi filter lončki, v zgornjega daš žličko kave, preliješ z vodo, skozi male odprtine kaplja kava v spodnji lonček☕️