• Tjilla Tjepkema

• Rozpocznij wyprawę
    4 lutego 2025
  • Aangekomen

5 lutego 2025, Chili ⋅ ☀️ 32 °C

Na een reisdag van 24+ uur ben ik dan nu eindelijk in mijn hostel voor de komende paar nachten. Ik was binnen twee tellen geheel bezweet in mijn lange broek in de chilense zon, dus die is al verwisselt voor een korte broek. Nu eerst maar een even een dutje doen. Czytaj więcej

• La inmaculada virgen

6 lutego 2025, Chili ⋅ ☀️ 34 °C

Wat zal ik eens doen vandaag? Weetje, ik beklim een berg om het beeld van Maria te zien dat boven de stad uitsteekt. Natuurlijk gaat er ook een kabelbaantje, maar ik ga lekker lopen.
    Dat dacht ik vanmorgen, een gedachte die ik later meermaals heb vervloekt. Met 35° een berg beklimmen op het midden van de dag is niet mijn slimste idee geweest. Maar wat was het uitzicht schitterend, mijn eerste echt blik op het Andes gebergte in de verte, onder het toeziend oog van Maria. Czytaj więcej

• Ik verlaat Santiago

8 lutego 2025, Chili ⋅ ☀️ 27 °C

Vandaag verlaat ik Santiago en vlieg ik naar het zuidelijkste puntje van Chili; Punta Arenas. Dus ik wilde nog even mijn observaties delen voordat ik deze stad achter mij laat.
    - De mensen zijn erg levenslustig, ze komen in alle vormen en maten en kleuren en iedereen neemt zijn eigen ruimte in
    - De stad lijkt niet zo goed te weten wat het wil zijn, huizen met schitterende Spaanse architectuur staan naast golfplaten huisjes en die staan weer naast semi moderne flats
    - Je moet ontzettend goed uitkijken waar je loopt, voor je het weet val je in een put die niet is afgedekt. Ik ben al 2x onderuit gegaan
    - Hoewel ik misschien niet gemaakt ben voor het warme weer van Santiago, zijn de meeste Chilenen dat ook niet, iedereen loopt van schaduw naar schaduw
    - Ze maken zich geen zorgen om water te kort, de hele dag staan de sproeiers aan in de parken en de bomen word met de hand water gegeven. Er zijn mensen wiens gehele baan bestaat uit het rondlopen in hetzelfde park om de bomen water te geven

• Vrijwilligerswerk

12 lutego 2025, Chili ⋅ ☁️ 11 °C

Gisteren ben ik aangekomen in Puerto Natales en heb ik mijn tentje opgezet, mijn huisje voor de komende twee weken.
    Vandaag begin ik met mijn vrijwilligerswerk op de camping.

• Torres del Paine

16–17 lut 2025, Chili ⋅ 🌫 5 °C

2 dagen hiken in het schitterende Torres del Paine. Ik heb dingen mogen zien die ik nooit gedacht had te mogen zien. Kilometers en kilometers lange paden met uitzicht over gletsjers, meren, bergen, bos en nog zoveel meer. Ik heb het geluid gehoord van het brekende ijs en de roep van de Nandu. Ik werd wakker met ijzel op de tent en een hele koude neus. De wind heeft me meermaals de lucht in gehezen en het onweer in de bergen zorgde voor een spannende sfeer. Om nooit te vergeten dit Czytaj więcej

• Weer opweg

24 lutego 2025, Chili ⋅ 🌧 7 °C

Vandaag in de vroege uurtjes mijn spulletjes weer ingepakt, tijd om weer verder te gaan. Na 2 weken op deze camping gewerkt te hebben ga ik weer door naar het noorden. Ik heb een heerlijke tijd hier gehad, ik wist niet dat je zo gehecht kon raken aan mensen in zo'n korte tijd. Het is gek om hier weg te gaan, en toch voelt dat ook weer goed. De mensen die ik hier ben tegen gekomen zullen altijd een plekje in mijn hart hebben. Voor mijn laatste avond hebben 5 mannen zelf gnochi voor mij staan maken, met verse pesto, wie had dat ooit gedacht! Czytaj więcej

• Pucón

25 lutego 2025, Chili ⋅ ⛅ 14 °C

Na een vlucht van 2 uur, een overnachting, 5 uur met de bus en 3 km lopen ben ik aangekomen op mijn volgende vrijwilligerswerk. Ik heb mijn tentje ingeruild voor een echt bed in een hostal. Ik zit nu 2 weken in Pucón, een super leuk plaatsje aan een heel groot meer in de bergen. Mijn aankomst echter was nogal hectisch, het hele land lag plat, geen licht, geen wifi, geen elektriciteit. De noodtoestand werd uitgeroepen en de avondklok ingesteld. Militairen in de straten. Ik heb gekookt bij kaarslicht (gelukkig hebben ze hier een gasfornuis)
    Nu net is alles weer aan gesprongen. Morgen begin ik met werken, een ontbijtje maken voor de gasten. Ik ben heel benieuwd hoe het gier gaat zijn.

• Een ander plan

1 marca 2025, Chili ⋅ ☁️ 19 °C

Tja, dat gebeurd ook wel eens. Vrijwilligerswerk doen, maar de vibe is slecht, er wordt niet gecommuniceerd en je moet 4 slaapkamers en 4 badkamers in 1 uur schoonmaken om vervolgens "misschien" na 5 dagen een dag vrij te hebben.
    Ik heb het aangekeken en overwogen. Maar ik ben niet aan de andere kant van de wereld om me gebruikt te voelen. Dus ik ben vertrokken. Ik zit nu in een hostel in hetzelfde plekje, maar ik weet nog niet wat ik nu ga doen. Op zijn minst kan ik nu de omgeving gaan verkennen in plaats van alleen maar te werken.

• Cañi

2 marca 2025, Chili ⋅ ☁️ 16 °C

Torres del Paine eat your heart out. Vandaag ben ik op aanraden van één van de gasten van de camping in Puerto Natales naar Santuario de Cañi gegaan om te wandelen. 9km naar een uitkijkpunt waar je 4 vulkanen tegelijkertijd kunt zien en dan weer 9km terug. Wat me even niet verteld was, was dat het eerste stuk van de wandeling zo ontzettend stijl omhoog gaat dat je longen in brand staan na 10 stappen. Het uitkijkpunt bevind zich op 1600m hoogte, dat was 1200m klimmen. Hoewel het eerste stuk echt doorbijten was, was het tweede stuk dit meer dan waard. Dit is de mooiste wandeling geweest die ik ooit heb gemaakt. Tussen de bamboo, de coïgue bomen (deze kunnen een diameter van 2.50 krijgen en 50m hoog worden) en de araucaria (heilig boom van de inheemse bevolking van Chili), met kolibries, geckos en wilde koeien, meren en rotsen en een heleboel fuchsia. Onvergetelijk dit. Czytaj więcej

• Huasco

6 marca 2025, Chili ⋅ ☀️ 20 °C

12 uur in de bus, een pitstop in Santiago en dan nog eens 10 uur in de bus en ik ben in het noorden van Chili, de droogste woestijn ter wereld noem ik nu mijn thuis. Wat er van mij verwacht word op deze plek is niet geheel duidelijk, ik probeer maar met de flow te gaan. De plek is waanzinnig en hopelijk kan ik nu eindelijk leren surfen Czytaj więcej

• Atacama Glamp

11 marca 2025, Chili ⋅ ⛅ 19 °C

Ik zit nu een week op Atacama Glamp, en het is verre weg de gekste plek waar ik ooit ben verbleven. Wat zijn mijn werk tijden? Geen idee. Wat is mijn werk? Geen idee? Wanneer ben ik vrij? Geen idee. Wat wordt er van mij verwacht? Geen idee. Mijn baas is een alleenstaande vrouw met 7 honden en een drugs en alcohol probleem, er is geen andere manier om dat te noemen. Om 10 uur 's ochtends gaat de eerste Pisco Sour er doorheen en zijn er al jointjes gedraaid. Verder ligt ze de hele dag te slapen op de bank. En er zijn geen gasten op de camping. Beetje vaag dus, maar de plek is zo ontzettend wonderschoon. 2 minuten lopen naar het strand, een hangmat met uitzicht op de vallei, lekker eten en veel pingpong. Het is tot nu toe een gemengde ervaring, maar ik doe mijn best om er zelf wat van te maken. Vandaag heb ik een hek gemaakt van takken, geen idee of het de bedoeling was of dat het goed is, maar ja, er is wel meer niet duidelijk. 😉 Czytaj więcej

• 2 weken Atacama

18 marca 2025, Chili ⋅ ☁️ 18 °C

Ik zit nu twee weken op deze camping, ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik miet doen, ik ben maar wat dingen aan het verzinnen en dat lijkt goed te gaan! Ondertussen ben ik aan het leren surfen, best lastig zonder leerkracht. Ik ben tot nog toe meer aan het vallen dan aan het surfen, maar elke keer dat het lukt om te staan is een hele overwinning!
    Ik merk wel dat ik soms erg moe ben van het constant iets moeten verzinnen, maar ach, dan doe ik gewoon lekker een siesta
    Czytaj więcej

• Een hond en een aardbeving

24 marca 2025, Chili ⋅ ☀️ 19 °C

En zo op een dag loop je naar de vuurtoren van een dorpje in de woestijn, kom je een jong straathondje tegen die je natuurlijk even moet aaien. Het hondje volgt je en voor je het weet heb je geen moment meer voor jezelf want hij gaat piepen als je met de deur dicht op de wc zit.
    Camillo (zo heb ik hem genoemd) verblijft de nacht in mijn kamer met de gedachte dat ik morgen wel bedenk wat ik verder met hem doe. Natuurlijk plast en poept hij midden in de nacht en sta ik met een dweil om 2 uur 's nachts in mijn handen. Op dat moment schud het hele gebouw, mijn glas valt van mijn nachtkastje. Ik heb mijn eerste echte aardbeving meegemaakt, nouja, een kleine dan. 3.6 op de schaal van Richter. Camillo is helemaal van slag en gaat alleen slapen als hij zijn snuit in mijn palm heeft. Dit zijn zo van die dingen die je niet van te voren bedenkt...

• Weer onderweg

26 marca 2025, Chili ⋅ 🌙 20 °C

Ik vond 3 weken wel lang genoeg in Huasco. Dus de tassen zijn weer gepakt en de route uitgezocht. Op naar San Pedro de Atacama, 17 uur en 3 verschillende bussen. Ik kreeg bij mijn vertrek nog wel een verse empanada mee. De eerste bus zit er inmiddels op, de volgende rijdt door de nacht heen. Czytaj więcej

• San Pedro de Atacama

31 marca 2025, Chili ⋅ ☀️ 25 °C

Ik ben 5 nachten in San Pedro de Atacama geweest, de eerste dag moest ik vooral wennen aan de hoogte en heb ik voor het eerst op coca bladeren gekauwd. Ik ben naar Vallei van de Doodt gegaan wat absoluut waanzinnig was! Een pad dat door meters hoge zand muren heen loopt, zo'n landschap kun je alleen maar ervaren. Ik ben wezen sterrenkijken, nog een verlaat verjaardagscadeautje van mijn ouders, het is een ervaring die ik nooit zal vergeten, omhoog kijken en de melkweg zien... Ik ben ook nog naar het orginele dorp van San Pedro gegaan waar nu archeologische opgravingen gedaan worden. Natuurlijk stond dat dorp boven op een berg, dus welja, die berg ook maar beklommen.
    Morgen word ik in de vroege uurtjes opgehaald om met een groep de grens over te gaan naar Bolivia waar ik met hen 3 dagen de zoutvlakte ga bezoeken. Om te zeggen dat ik dat spannend vind, is zacht uitgedrukt.

• Uyuni 3 day tour

3 kwietnia 2025, Boliwia ⋅ ⛅ 14 °C

De grens over van Chili naar Bolivia, wie had ooit gedacht dat je daar 3.5 uur voor nodig had. Maar dan ben je niet alleen in Bolivia, maar ook meteen in het Reserva Nacional de Fauna Andino, waar ik de afgelopen 3 dagen doorheen ben gereisd in een 4x4 met een groepje mensen. Ik heb ware natuurwonderen mogen zien. Van llamas, flamingos tot kikkers, van -10° tot +20° in één dag, van geisers tot meren en zoutvlaktes. Alles boven de 3km hoogte. Dit waren 3 super intense dagen, maar wat waren ze schitterend. Dit waren van die dingen waarvan je op het moment zelf al weet dat je nooit meer zoiets gaat zien. Czytaj więcej

• La Paz

5 kwietnia 2025, Boliwia ⋅ ☁️ 14 °C

En zo ben ik weer in La Paz, zo gezegd, zo gedaan, maar eigenlijk niet. Bijna was ik er helemaal niet gekomen. Ik zou namelijk de nachtbus nemen van Uyuni naar La Paz, overdag had ik het busstation opgezocht zodat ik wist waar ik vanavond moest wezen. Ik had het gevonden en er stonden inderdaad bussen geparkeerd, ik wist waar ik wezen moet. Echter, toen ik 's avonds om 22.00 daar aankwam vond ik het wel heel stil. Ik sprak een voorbijganger aan en die vertelde mij dat dit het oude busstation is en er tegenwoordig helemaal geen bussen meer vertrekken, ik moest naar het nieuwe station. Maar ja, waar is dat dan? "Zeg het maar tegen een taxi chauffeur, die weet het wel" Maar dan moet je wel eerst nog een taxi vinden. Uiteindelijk gevonden en netjes afgeleverd op het nieuwe busstation, 10 min voor vertrek. Maar ik zag mijn bus helemaal niet staan. Ik opzoek naar het loket van de busmaatschappij, die vertelde mij dat de bus kapot was en niet reedt. Daar sta je dan. Nadat ik aandrong voor een oplossing kreeg ik een plekje op een andere bus die ook naar La Paz ging. En zo zat ik 1 min voor vertrek in de bus. Het was een stressvol halfuurtje, maar ik ben nu veilig aangekomen in La Paz! Czytaj więcej