• Erg Chebbi

9 Mei 2025, Maghribi ⋅ ☁️ 29 °C

Vandaag stond een lange busrit op ons te wachten, iets meer dan 400 km. De rit ging dwars door de midden en hoge Atlas, dat zijn grote bergketens in Marokko.
    We reden door prachtige mooie bergpassen en hadden heel veel tussenstops voor 'foto momentjes'. Op die plaatsen werden we altijd verwelkomd door de onvermijdelijke groepjes verkopers, die natuurlijk precies weten als er een bus vol touristen aankomt, en die soms moeilijk van af te schudden zijn. Dat belemmert letterlijk en figuurlijk het genieten van bepaalde uitzichten, maar dit hoort er in dit soort touristische gebieden natuurlijk allemaal bij.
    We kwamen aan bij een dorpje waar we werden opgepikt door jeeps die ons dieper in de woestijn brachten. We hebben ons slap gelachen, onze jonge chauffeur hielt van scheuren door het zand en we voelden ons als in de Dakar rally!
    Onze slaapplek deze nacht was een tentenkamp. Of nouja, dat wordt je verkocht als toerist, maar eigenlijk is het een prachtig hotel met zwembad, opgebouwd uit lemen hutten die bekleed zijn met met doek, totaal geen kampeer ervaring dus. Alles in deze plek was totaal ingericht voor toeristen, zover je oog kan kijken zijn er 'tentenkampen' te zien met medetouristen. Beetje een tegenvaller vonden wij. Maar we zijn er en op de foto is het prachtig!
    De drommedaris drijvers stonden al op ons te wachten met een kudde, hartstikke leuk om een dromedaris rit te maken een keer! Ookal was dit de zoveelste toeristen-trap, incl 'vrijwillige' verkoop van prullaria van de drijvers eenmaal op de zandduin.
    Ach, gelukkig hebben we de foto's nog. En we hebben onwijs gelachen om de groep die al gillend op de dromedaris zaten, de drijvers die Nien 'Fatima Couscous' noemde en de bewolking die onze zonsondergang, sterrenhemel en zonsopgang zorgvuldig bedekten. Marokko voelt regelmatig als een Truman Show, opgezet om precies alles zo te laten zien zoals ze denken dat toeristen dat willen. Zelfs het eten wordt totaal aangepast, weinig gekruid en flauw. Als je er een beetje doorheen prikt, krijg je hele lieve mensen te zien en een heel ander gezicht van Marokko. Wellicht als je niet met een grote bus toeristen gaat, en zelf op ontdekking gaat krijg je dit meer mee.
    Baca lagi