• Toudgha kloof en 1000 Kasbahs

May 10, 2025 in Morocco ⋅ 🌬 21 °C

Na een nacht waarin we allebei slecht hebben geslapen gaan we weer met de jeeps naar het hotel waar het deel van de groep die geen zin in woestijn/kameel had op ons wachtte. Met onze chauffeur Bouazza en onze reisleider Mohammed (vandaag met tulband en harembroek) gingen we richting Ourzazate, een oasestad 200 km van Marrakesh, wat uiteindelijk onze eindbestemming van deze reis zal worden.
    Ondanks deze rit in km korter was dan gisteren, 300 km ipv 400 km, duurt hij in uren wel langer omdat we dwars door de valleien van 1000 Kasbahs en oases reden. Prachtige rit, maar ze liegen niet met de 1000 Kasbahs. Het was nog net niet: 'na 10 heb je ze wel gezien', maar ons verzadigingspunt was wel eerder bereikt dan het eindpunt van onze bustrip vandaag. Wellicht kwam dat ook door de wat slechte nacht. Er zijn hier ongelofelijk veel fossielen te vinden, 500 miljoen jaar geleden was hier een zee. Mohammed nam ons mee naar een plek waar ze die fossielen bewerken tot allerlei gebruiksvoorwerpen.
    We eten tijdens de lunch op een dakterras onze eerste dadels van de reis, wat ons verbaast. Ze denken namelijk dat toeristen niet van de Marokkaanse keuken houden, en voor een deel van ons reisgezelschap is dat ook waar. Dat deel bestaat niet uit Wilma en Nieneke.. De dagen in Marrakesh mogen we zelf plekken zoeken om te eten als het goed is, daar hebben we zin in!
    Onderweg naar Ourzazate stoppen we nog bij de Toudgha kloof, en eindelijk voelt dit wat authentieker, we zien veel Marokkaanse gezinnen picknicken, barbecueën en hun was doen in de bronnen. De kliffen torenen 300 m boven ons uit en we maken een korte wandeling door de kloof tot onze bus alweer in zicht is.
    We stappen weer in de bus en de reis vervolgt richting Ourzazate waar wij na een redelijke buffet maaltijd overnachten in een fijn hotel.