• Lisbon day 2

June 26, 2025 in Portugal ⋅ ☀️ 28 °C

Dziś wiedzieliśmy, że opuszczając nocleg z rana wrócimy bardzo późno bo wieczorem czekał na nas gwóźdź programu ale o nim zaraz... na dobry początek dnia weszło dobre śniadanie z jajkiem i awokado w roli głównej i kawka oczywiście 😀 a ten zestaw był nam potrzebny żeby uzbroić się w cierpliwość czekając w kolejce na zabytkowy tramwaj nr 28. W końcu przyszła na nas kolej i mogliśmy doświadczyć jak pan maszynista przewozi nas tym wagonikiem po krętych i górzystych uliczkach Lizbony... czasem o milimetry mijając zaparkowane samochody (majstersztyk!). Po tej objazdówce przyszedł czas na przejazd starą windą (Elevador de Santa Justa) skonstruowaną przez ucznia pana Eifela na początku XXw. Ładna konstrukcja i usytuowana zaraz koło zakonu Karmelitów. Dzień chylil się ku końcowi więc skierowaliśmy swoje kroki w stronę stadionu Benfici dlatego, że jeszcze tego wieczora czekał na nas upragniony koncert Imagine Dragons 😀 chłopaki nie zawiedli i rozgrzali publiczność do czerwoności. Swoją drogą to właśnie od zakupu biletów na ich koncert zaczęło się planowanie tej wyprawy 😀 warto było!!Read more