• Bergen

Aug 26–27, 2025 in Norway ⋅ ☀️ 20 °C

Dzisiejszy dzień zaczął się od wizyty na mieście. Planem był Bergen. Na początku udaliśmy się do Katedry Dominikańskiej. Stara Katedra, bardzo ładna, polecamy. Następnie udaliśmy się w kierunku słynnego Fish market, gdzie można spróbować najlepszych norweskich rybek, prosto z morza Północnego. Prosto z targu udaliśmy się do dzielnicy Bryggen gdzie przespacerowaliśmy się całą nadmorską promenadą do Katedry Mariackiej, następnie do Berghaus zobaczyć najstarszy budynek w mieście, który zapoczątkował istnienie Bergen.
    Kolejny etap dnia to podróż autobusem nr E16 do Urliken na kolejkę górską. Pojechaliśmy w jedną stronę aby zobaczyć piękną panoramę Bergen. Przepiękne widoki. Droga powrotna to spacer w dół 1333 stopniami. Stromo ale wygodnie. Po zejściu udalismy się spowrotem na starówkę na targ Rybny na kolację i zakup kilku pamiątek w tym parasola z motywem miasta. Chyba mamy wyjątkowe szczęście bo pogoda nam w ciągu ostatnich dni dopisuje i z nieba nie spadła ani jedna kropla deszczu. Jutro już żegnamy się z Bergen by udać się w stronę fiordów 😀